Chinese Man Live

Chinese Man: Από τη Μασσαλία με αγάπη

Το ξεσηκωτικό trip hop σχήμα ξαναέρχεται με φόρα από τη Μασσαλία και εμείς θυμόμαστε την ιστορία του λίγο πριν το απολαύσουμε ζωντανά.

Διαβάστηκε φορες

Βρισκόμαστε στο 2004. Τρεις φίλοι από την Aix-en-Province (κοντά στην Μασσαλία), οι High Ku, SLY (a.k.a. Sly Dee) και Ze Mateo (a.k.a. Matteo) ξεκινάνε να συνθέτουν μουσική ως Chinese Man. Το όνομα της μπάντας προέρχεται από έναν χαρακτήρα της ταινίας Ocean's Eleven, έναν Κινέζο ακροβάτη-ληστή τραπεζών.

H μουσική των Chinese Man έχει τη βάση της και είναι επηρεασμένη από το hip hop. Ωστόσο, όντας πληθωρικοί στα ακούσματα και τις επιρροές τους, ενσωματώνουν στον ήχο τους πολλά στοιχεία από dubafrobeat ρυθμούς, funkswing και jazz μελωδίες, καθώς και από πιο παραδοσιακές φόρμες που εναρμονίζονται άψογα στο τελικό αποτέλεσμα. Όλες αυτές οι αναφορές "δένουν" άψογα και κυρίως ξεσηκωτικά μέσα από την επιλογή των κατάλληλων samples, τα οποία δίνουν τον τέλειο συνδυασμό vintage και μοντέρνων urban ήχων. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα από τα μεγάλα «αν» που φαντασιώνονται σαν μουσικοί είναι η συνεργασία τους με τη Nina Simone. Όπως δεν είναι τυχαία και η συλλογή τους από βινύλια, όλα διαλεγμένα προσωπικά από οικογενειακές συλλογές μέχρι flea markets. Αυτά είναι πάντα η πολύτιμη πηγή για τα samples που διαλέγουν.

Το κομμάτι "I 've Got The Tune" είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα αυτού του τέλειου συνδυασμού. Με αυτό κάνουν αισθητή την παρουσία τους στους DJ κύκλους το 2007. Με την κυκλοφορία των "The Groove Sessions: Vol 1" & "2" βρίσκονται να περιοδεύουν για σχεδόν δύο χρόνια ασταμάτητα, κερδίζοντας ολοένα και περισσότερους οπαδούς και οδηγώντας μάλιστα στην κυκλοφορία ενός live DVD.Το μουσικό όραμά τους είναι παγκόσμιο, όπως φάνηκε και από το κορυφαίο studio άλμπουμ τους με τίτλο "Racing with the Sun" (2014), στο δικό τους label Chinese Man Records. Για αυτό το άλμπουμ προσκαλούν διεθνείς μουσικούς, για να εμπλουτίσουν τη μουσική τους με τα δικά τους στοιχεία. Βασικός άξονάς τους είναι τα heavy beats αλλά με εμφανείς τις reggae, αφρικανικές, ασιατικές και latin επιρροές. Το καρτουνίστικο εξώφυλλο του άλμπουμ και η εισαγωγή στους ασιατικούς ήχους και τα απροσδόκητα δείγματα δίνουν γρήγορα και ξεκάθαρα τον τόνο: μπορούμε να σκεφτούμε τους Gorillaz και Wax Tailor ως παραπλήσιες μουσικές αναφορές.

Φτάνουμε στο 2015 με ενα ζευγάρι άλμπουμ, τα "Sho-Bro" και "The Journey". Ενώ το "Sho-Bro" έχει μόνο... δύο τραγούδια (και μερικά remix), το "The Journey" είναι μια πιο εκτεταμένη δουλειά. Πρόκειται για τη συνεργασία των Γάλλων με τον Νοτιοαφρικανό ράπερ και ποιητή Tumi, στην οποία ο ακροατής μπορεί επίσης να απολαύσει τη συμμετοχή πολλών άλλων καλλιτεχνών, όπως οι Taiwan MC, Tomapam και Scratch Bandits Crew.

2017. Η τριάδα κυκλοφορεί το  άλμπουμ "Shikantaza" και συνεχίζει τα πολυάριθμα projects της ως ομάδα (EPs, Remixes, Live Albums, The Groove Sessions) ή ως ατομικές δουλειές ("BOLD", "Matteo", "Rumble"). Δύο χρόνια αργότερα, για τον εορτασμό της 15ης επετείου του προσωπικού τους label, οι Chinese Man προσκαλούν τους Baja Frequencia και Scratch Bandits Crew και μαζί συνθέτουν ένα συλλογικό άλμπουμ, το "The Groove Sessions Vol.5"


Το 2022 φέρνει μια σειρά από εκρηκτικές live εμφανίσεις, στο πλαίσιο των The Groove Sessions Live. Μαζί τους στο stage συμμετέχουν οι MCs Youthstar & Miscellaneous (Chill Bump).

Φυσικά, η Ελλάδα είναι από μόνη της μια χώρα-σταθμός στη συναυλιακή τους πορεία. Η αρχή γίνεται το 2013 με δύο εντυπωσιακές βραδιές στο Gagarin 205 και το Principal Club Theater. Το στίγμα των Γάλλων δόθηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο και παραμένει διαχρονικό: "makemusic, notwar".

Επόμενες στάσεις: 2015, 2016 (στο πλαίσιο του Release Festival), 2018 και 2019. Μια δυνατή σχέση με το ελληνικό κοινό χτίζεται και δυναμώνει σε κάθε εμφάνιση. Η διετία της πανδημίας στάθηκε μάλλον ανίκανη να στερήσει τη ζωντάνια και τη δημιουργικότητα των Γάλλων. Πλέον έχουν πιάσει το νήμα από εκεί που το έχουν αφήσει, έτοιμοι να παρουσιάσουν το υπερθέμα των The Groove Sessions Live και στη χώρα μας.

7 και 8 Απριλίου, οι Chinese Man επιστρέφουν στην Αθήνα και στο Arch Club-Live Stage, έτοιμοι να χαρίσουν ξανά στιγμές χορευτικής ευδαιμονίας στους πολυπληθείς fans τους, αν κρίνουμε από τις πετυχημένες προηγούμενες εμφανίσεις τους στην Ελλάδα, φωνάζοντας για άλλη μια φορά το σύνθημα τους: "makemusic, notwar".  Την συναυλία θα ανοίξουν οι Kill Emil και Monomone. Μία μέρα πριν, στις 6 Απριλίου, θα προηγηθεί η Θεσσαλονίκη και το BLOCK 33, φέρνοντας το μουσικό υπερθέαμα των Γάλλων και στο ανυπόμονο κοινό του Βορρά!

Διαβάστε ακόμα