img133678 2004ca9c5e4ee20f1f8211a9c4904f00 1200

Τι είδαμε στα χειμερινά: The Killer VS Past Lives

Περασμένες ζωές (μη) εραστών και zen πρακτικές ενός μουσικόφιλου εκτελεστή.

Διαβάστηκε φορες
The Killer

The Killer

(David Fincher)

Βαθμολογία:

6,5


Η ταινία ανοίγει στο Παρίσι, όπου ο Δολοφόνος (Michael Fassbender) περιμένει να εμφανιστεί ο στόχος του. Μέσα από τους πολλαπλούς εσωτερικούς μονολόγους γνωρίζουμε τον τρόπο λειτουργίας του Δολοφόνου και τα πιστεύω του («Μένετε προσηλωμένοι στο σχέδιό σας. Προβλέψτε, μην αυτοσχεδιάζετε. Μην εμπιστεύεστε κανέναν. Μην δώσετε ποτέ το πλεονέκτημα. Πολεμήστε μόνο τη μάχη που πληρώνεστε για να πολεμήσετε. Απαγορεύεται η ενσυναίσθηση, γιατί είναι αδυναμία. Η αδυναμία σε κάνει ευάλωτο»). Τον παρακολουθούμε να κοιμάται ξαπλωμένος πάνω σε ένα τραπέζι στο εσωτερικό ενός γραφείου WeWork. Βλέπουμε την πολύ σφιχτή, σχολαστική ρουτίνα του. Εξαρτάται από το smartwatch του για να παρακολουθεί τον καρδιακό του ρυθμό. Φοράει μόνο ρούχα που θα τον κάνουν να μοιάζει με κάθε τουρίστα. Τρώει ένα πρωινό McDonald's αλλά όχι το ψωμί. Όλα είναι εντελώς σκόπιμα, και τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη.

Όταν χάνει το στόχο του και σκοτώνει κατά λάθος έναν πολίτη, τρέχει ενάντια στο χρόνο για να καθαρίσει το χάος που μόλις έκανε. Ωστόσο, υπάρχει ένα πρωτόκολλο για τέτοια πράγματα. To αποτέλεσμα είναι η σύντροφός του να δεχτεί επίθεση στη Δομινικανή Δημοκρατία μέσα στο σπίτι-κρησφύγετό του, στέλνοντάς τον πίσω από όσους είναι υπεύθυνοι για να εκδικηθεί: από τα δύο άτομα που εκτέλεσαν την επίθεση μέχρι το δικηγόρο που έδωσε εντολή, στον πελάτη που ξεκίνησε αυτό το χάος από την αρχή. Είναι πάντα εν κινήσει, χωρίς να αφήνει κανένα ίχνος. Έχει νέο όνομα και ταυτότητα κάθε φορά που πετά ή νοικιάζει αυτοκίνητο. 

Βασισμένο στο graphic novel του Γάλλου συγγραφέα Alexis "Matz" Nolent, το φιλμ του Fincher λειτουργεί ως μια συναρπαστική εικόνα ενός κόσμου με τον οποίο οι περισσότεροι από εμάς δεν θα έρθουμε ποτέ σε επαφή.

Το στυλ του Fincher είναι εμφανές παντού, από τον ήχο και τη χρήση της μουσικής των Smiths που ακούει συνεχώς ο Fassbender μέχρι τη χορογραφημένη και όχι κούφια βία στις σκηνές καταδίωξης. Οι θεατές βρίσκονται εντελώς παρασυρμένοι στη μαύρη ψυχή ενός εκτελεστή και δεν τους δίνεται κανένα διάλειμμα έως ότου κυλήσουν οι τίτλοι τέλους. Υπάρχει, όμως, μια μεγάλη αντίφαση στο κέντρο της αφήγησης. Ενώ δηλώνει ότι δεν έχει ενσυναίσθηση, κάνει όλα αυτά τελικά για τη γυναίκα που αγαπά. Ωστόσο, δεν βλέπουμε τίποτα από αυτή τη σχέση, δεν μας δίνεται κανένας τρόπος να τον πιστέψουμε ή να νοιαζόμαστε για τις πράξεις του. 

Η ερμηνεία του Fassbender είναι ακριβώς αυτό που ήθελε ο Fincher και αυτό που του ζητάει το σενάριο (από τον Andrew Kevin Walker, υπεύθυνο για το αξεπέραστο "Seven"), αλλά xωρίς επαρκή εξήγηση για τις ενέργειές του, το οικοδόμημα της ταινίας μοιάζει όλο και πιο ασταθές από σκηνή σε σκηνή, με το χαρακτήρα της Tilda Swinton να εμφανίζεται προς το τέλος για λίγο και να κλέβει την παράσταση, προτού η αμφισημία του φινάλε αφήσει τους θεατές να δίνουν τις δικές τους θεωρίες περί της τελικής απόφασης του πρωταγωνιστή.
Past Love
Past Lives

(Celine Song)

Βαθμολογία:
8


Απλωμένο χρονικά σε είκοσι τέσσερα χρόνια, η ταινία παρακολουθεί τις ζωές της Nora (Greta Lee) και του Hae Sung (Teo Wu). Τους συναντάμε δώδεκα χρονών, συμμαθητές στη Σεούλ να πηγαίνουν στο σπίτι μαζί από το σχολείο κάθε μέρα, να διεκδικούν κορυφαίους βαθμούς, ένας ανείπωτος διαγωνισμός μεταξύ τους που μερικές φορές καταλήγει σε κλάματα. Όμως, παρόλο που ακόμη και η μητέρα της Nora αισθάνεται το βαθύ δεσμό τους (σε σημείο να τους οργανώνει ένα ραντεβού), πρόκειται για μια φιλία που πρόκειται να διαλυθεί. Η οικογένεια της Nora μεταναστεύει στον Καναδά επειδή ο σκηνοθέτης πατέρας της και η καλλιτέχνιδα μητέρα της πιστεύουν ότι «οι Κορεάτες δεν κερδίζουν το Νόμπελ Λογοτεχνίας».

Δώδεκα χρόνια, μετά η Nora έχει μετακομίσει στη Νέα Υόρκη και, αναζητώντας παλιούς σχολικούς φίλους στο Facebook, ανακαλύπτει ότι ο Hae Seung είχε δημοσιεύσει ένα αίτημα για πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκεται η φίλη του πριν από μερικούς μήνες. Τελικά, επανασυνδέονται διαδικτυακά, απολαμβάνοντας την ευχαρίστηση που πηγάζει από τη μοιρασμένη τους οικειότητα και την ευκολία που προσφέρει η οθόνη του υπολογιστή στα μπρος-πίσω μεταξύ τους. Καθώς μιλούν για τις αντίστοιχες ζωές τους, διατυπώνονται ασαφείς ιδέες για την πιθανότητα συνάντησής τους, αλλά ο καθένας έχει μια διαφαινόμενη ευκαιρία σταδιοδρομίας που σημαίνει ότι ένα ταξίδι είναι απίθανο τους επόμενους δεκαοκτώ μήνες: Η Nora θα μείνει σε κατοικία συγγραφέων στο βουνό, εκείνος θα παρακολουθήσει ένα εντατικό πρόγραμμα γλώσσας στην Κίνα.

Ίσως από απογοήτευση –και θέλοντας να συγκεντρωθεί στη δουλειά της–, η Nora προτείνει να μειώσουν τη συχνότητα των συνομιλιών, με φυσικό επακόλουθο να σταματήσουν να μιλάνε. Τώρα όμως, περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα, ο Hae Sung αποφάσιζει να κάνει το ταξίδι στη Νέα Υόρκη και προσπαθεί να επανασυνδεθεί με τη Nora ενώ βρίσκεται εκεί. Αυτή είναι τώρα παντρεμένη με τον Arthur (John Mangano, πολύ καλό στον ρόλο του), ο οποίος θέλει να δει τον Hae Sung, αφού αναρωτιέται αν είναι πράγματι απλά εκεί για... διακοπές. «Τι ωραία ιστορία είναι αυτή», αστειεύεται κάπως νευρικά. «Δύο αγαπημένοι της παιδικής ηλικίας που επανασυνδέονται είκοσι χρόνια αργότερα, για να συνειδητοποιήσουν ότι προορίζονταν ο ένας για τον άλλον. Στην ιστορία, θα ήμουν ο κακός λευκός Αμερικανός σύζυγος που θα στεκόταν εμπόδιο στο πεπρωμένο», της λέει σε μια από τις πιο δυνατές σκηνές της ταινίας.

Η εναρκτήρια σκηνή με το τρίο να πίνει μαζί σε ένα μπαρ στις 4 το πρωί, καθώς ένας αόρατος παρατηρητής προσπαθεί να μαντέψει τις αντίστοιχες σχέσεις τους, μας κάνει να αναρωτιόμαστε για την κατάληξη της ιστορίας πριν καν μας τη συστήσει η ταλαντούχα Καναδό-Κορεάτισσα σκηνοθέτριά Celine Song, σε μια ταινία για τη σημασία της κορεατικής κληρονομιάς της όσο και για ρομαντικές έννοιες της μοίρας, του πεπρωμένου ή, όπως το αποκαλούν οι Κορεάτες, του in-yun.

Το "Past Lives" είναι μια ταινία που δεν προσφέρει εύκολες απαντήσεις ή αναλύσεις, μην βλέποντας τα πράγματα ως άσπρο ή μαύρο και αφήνοντας χώρο στο γκρίζο. Εντέλει, αυτό είναι που την κάνει μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς που φεύγει.
Διαβάστε ακόμα