Diesel Cindy   Spill The Dirt

Diesel Cindy - Spill The Dirt

Ένα αμάλγαμα rock n' roll ήχων από Αθηναίους μετρ του είδους.

Διαβάστηκε φορες
Βαθμολογία: 
8

Τι θα ακούσετε:

Psych, garage


Ο δίσκος των Αθηναίων Diesel Cindy με τον τίτλο "Spill The Dirt", παρόλο που κυκλοφόρησε προς το τέλος του 2023, είναι μια δουλειά που νομίζω πως δικαίως μπορεί να μας απασχολήσει και μέσα στο 2024, μιας και έχει όλα τα εχέγγυα για κάτι τέτοιο.

Το άλμπουμ αποτελεί δημιούργημα τεσσάρων μουσικών που ο καθένας τους έχει γράψει τη δική του ιστορία συμμετέχοντας σε πολλές και σπουδαίες μπάντες της αθηναϊκής σκηνής και περιοδεύοντας τη χωρά με τα περισσότερα από αυτά τα σχήματα. Κάπως έτσι, κατάφεραν με τους Diesel Cindy να συνενώσουν όλες της ηχητικές και όχι μόνο ανησυχίες τους και να μας δώσουν έναν πραγματικά ιδιαίτερο δίσκο.

Το σχήμα αποτελείται από τους Παντελή/Lee στην κιθάρα και στα φωνητικά (Delightful και One Man Drop), Πανο/Red στην lead κιθάρα (Syde, Quake, Delightful, One Man Drop), Γαβρίλο/Gabriel R. (μαζi με Πανο/Red στους Laughing Indigo) και Φοίβο/Fivus Flat.  Αυτός ο τελευταίος, μαζί με το Διονύση, τωρινό τραγουδιστή των Half Gramme Of Soma, συμμετείχε στους Jesus Toy και έχει επίσης συμμετοχές στα συγκροτήματα Tuxedo Conspiracy, Edgar Allan Band μαζί με το Θάνο Ανεστοπουλο από τα Διάφανα Κρίνα και τον Κώστα Παριση από τα Υπόγεια Ρεύματα. Επιπλέον, πιο πρόσφατα στους Tsiri Band, Blame Canada και επίσης, παράλληλα με τους Diesel Cindy και στους The Same River στους Vibratore Bizzaro και στους Headquake.

Nα σημειώσουμε επίσης και τη συμμετοχή του Γαβρίλου/Gabriel R. σε ένα βραχύβιο σχήμα στο οποίο επίσης έπαιζαν ο αείμνηστος Kωστας "Fever" Ποθουλάκης (Villa 21) και ο Argy των Nightstalker στα τύμπανα κάτω από το ονoμα Serpent. 

Ο δίσκος, που κυκλοφόρησε από το πολύ καλό αθηναϊκό label The Sound Effect το Νοέμβριο του 2023 και έχει δεκτει μέχρι στιγμής πολύ καλές κριτικές, είναι δύσκολο να κατηγοριοποιηθεί απλά και μόνο ως garage fuzz, γιατί έχω την αίσθηση ότι κάτι τέτοιο θα αδικούσε την συνολική μουσική παλέτα του συγκροτήματος.

Η μουσική προσέγγιση των Diesel Cindy, κατά την άποψη μου, έχει να κάνει κατά βάση με το σπινταριστό και καλοπαιγμένο rock 'n roll, όπως το έχουν αποδώσει κατά κύριο λόγο αμερικανικές μπάντες σαν τους Obits, Τους Murder City Devils ή ακόμα και τους Hot Snakes, σε τραγούδια όπως τα "Sons Of Nothing" και "Bazooka Witch". Το "No Truth No End" θα μπορούσε να είναι μια μίξη από Queens Of The Stone Age μαζί με το ηχόχρωμα που μας έκανε να αγαπήσουμε σχήματα σαν τους τεράστιους Wipers αλλά ακόμη και οι πιο straight garage στιγμές τους μου μοιάζουν πιο πολύ περασμένες μέσα από το ηχητικό πλαίσιο συγκροτημάτων όπως οι Droogs και oι Naked Prey.

Δεν πρέπει, βέβαια, να παραβλέψουμε και τις πιο ψυχεδελικές στιγμές τους, που μπορεί να φέρουν στο μυαλό τις καλύτερες καθαριστικές πινελιές από συγκροτήματα όπως οι Black Angels ή και ακόμα τους Ιταλούς Sonic Jesus στα τραγούδια "Chieftains" και "Angels".

Η εντελώς ξεχωριστή και ίσως αναπάντεχη στιγμή για τον ακροατή που ακούει για πρώτη φορά ανυποψίαστος το δίσκο σαφώς και έρχεται από το πολύ ιδιαίτερο τραγούδι τους "The Walk", σε ένα εντελώς διαφορετικό ύφος από όλο τον υπόλοιπο δίσκο, με το πιάνο και γενικότερα τον όλο αυτό στοιχειωμένο ήχο και τα πιο ιδιαίτερα φωνητικά να φέρνουν στο μυαλό ηχητικές δανειοδοτήσεις από Tom Waits από τα σκοτάδια του Nick Cave, ίσως ακόμα και από την εποχή των Birthday Party, και όλο αυτό το «μαύρο» και σκοτεινό ύφος να φέρνει επίσης μνήμες από την ερμηνεία του Blixa Bargeld αλλά επίσης και από τη μυσταγωγία των Bauhaus.

Εν κατακλείδει, η πρώτη αυτή δουλειά των Diesel Cindy προσθέτει έξτρα καύσιμα υψηλών οκτανίων όχι μόνο στην ελληνική σκηνή αλλά γενικότερα στον κόσμο του καλοπαιγμένου ανόθευτου rock 'n roll. Ελπίζουμε ότι η συνέχεια του συγκροτήματος να είναι ακόμα καλύτερη και θα περιμένουμε με χαρά το επόμενο βήμα τους!