3η Εβδομάδα Ισπανικού Κινηματογράφου - Σταυροδρόμια

Η Πρεσβεία της Ισπανίας και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνουν την 3η Εβδομάδα Ισπανικού Κινηματογράφου, 18-24 Νοεμβρίου 2011.
Διαβάστηκε φορες
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

3η Εβδομάδα Ισπανικού Κινηματογράφου - Σταυροδρόμια 18-24 Νοεμβρίου 2011

Η Πρεσβεία της Ισπανίας και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και τις εταιρείες διανομής Odeon, Clipart Films, Audiovisual και Σπέντζος, διοργανώνουν την 3η Εβδομάδα Ισπανικού Κινηματογράφου.
Το αφιέρωμα αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων πολύ πετυχημένων διοργανώσεων "Εικόνες ενός ευρωπαϊκού κινηματογράφου" (2009) και "Ο ισπανικός εμφύλιος στον κινηματογράφο" (2010). Η 3η Εβδομάδα θα μεταφερθεί επίσης στο Ολύμπιον της Θεσσαλονίκης το διάστημα 8-14 Δεκεμβρίου με ελαφρώς διαφοροποιημένο πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Η έναρξη του αφιερώματος έγινε την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στις 20.00 με την προβολή της ταινίας "Δρόμος" του Χαβιέρ Φεσέρ (Javier Fesser). Με το τρίτο αυτό αφιέρωμα επιδιώκεται – μέσα από μια επιλογή ταινιών της τελευταίας δεκαετίας – η γνωριμία με τη δημιουργική ποικιλομορφία της ισπανικής εθνικής κινηματογραφίας. Οι 12 ταινίες του αφιερώματος προβλήθηκαν στην Ισπανία την πενταετία 2005-2010 κι αποτελούν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του σημερινού ισπανικού κινηματογράφου, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μέσα από την προσωπική πορεία των σκηνοθετών του. Πορείες που διασταυρώνονται καθώς αφηγούνται τις ανθρώπινες σχέσεις και τα κοινωνικά προβλήματα στενότερης ή παγκόσμιας εμβέλειας.

Ακόμα και η βροχή

Πολλές από τις μεγάλου μήκους ταινίες του αφιερώματος προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα όπως οι "Μάτα Χάρι" της Ιθιάρ Μπογιαΐν (Icíar Bollaín), "Ζωή και χρώμα" του Σαντιάγο Ταβερνέρο (Santiago Tabernero), "Χαοτική Άννα" του Χούλιο Μέντεμ (Julio Medem), "Camino" του Χαβιέρ Φεσέρ (Javier Fesser) - σε συνεργασία με την εταιρεία διανόμης ΣΠΕΝΤΖΟΣ που έχει την ελληνική διανομή της -, "Επιστροφή στη Χανσάλα" της Τσους Γκουτιέρεζ (Chus Gutiérrez) και "Επτά τραπέζια γαλλικού μπιλιάρδου" της Γκράθια Κερεχέτα (Gracia Querejeta). Εκτός από αυτές, θα προβληθούν επίσης: "Η μυστική ζωή των λέξεων" της Ισαμπέλ Κοϊσέτ (Isabel Coixet), "Ακόμα και η βροχή" της Ιθιάρ Μπογιαΐν, "2 μέρες ελευθερία" του Αλμπέρτο Ροδρίγεθ (Alberto Rodríguez), "Ραγισμένες αγκαλιές" του Πέδρο Αλμοδόβαρ, "Agora" του Αλεχάντρο Αμενάμπαρ και "Ευτυχώς που είμαι γυναίκα" του Μιγέλ Αλβαδαλέχο (Miguel Albadalejo).

Οι σκηνοθέτες του αφιερώματος, γεννημένοι μεταξύ 1949 και 1975, αποτελούν τμήμα ενός συνόλου δημιουργών που κατέθεσαν τη νέα τους θεώρηση και συνέβαλαν αποφασιστικά στην εδραίωση ενός σύγχρονου ισπανικού κινηματογράφου με διεθνή παρουσία. Οι επιλεγμένες ταινίες, εν προκειμένω, έχουν βραβευθεί και αποτελούν σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές κινηματογραφιστών.
Πρόκειται επίσης για μια εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσουμε το έργο σκηνοθετών όπως οι Μιγέλ Αλμπαδαλέχο και Φέλιξ Βισκαρέτ χωρίς να παραβλέψουμε τους Πέδρο Αλμοδόβαρ, Αλεχάντρο Αμενάμπαρ, Ισαμπέλ Κοϊσέτ και Ιθιάρ Μπογιαΐν. Ταυτόχρονα, το αφιέρωμα μας δίνει τη δυνατότητα να απολαύσουμε τις υποκριτικές ικανότητες αναγνωρισμένων ηθοποιών όπως οι Μαριμπέλ Βερδού, Μπλάνκα Πορτίγιο, Έμμα Σουάρεθ, Χαβιέρ Κάμαρα, Νάγια Νίμρι, Τριστάν Ουγιόα και Λουίς Τοσάρ, μεταξύ άλλων.

Οι ταινίες έχουν βραβευθεί σε πολλά φεστιβάλ. Η "Μυστική ζωή των λέξεων" βραβεύθηκε με τέσσερα Γκόγια 2006 μεταξύτων οποίων καλλίτερης ταινίας και καλλίτερου σκηνοθέτη και με το βραβείο σκηνοθεσίας Σαντ Ζόρδι 2006, "2 μέρες ελευθερία" ένα βραβείο Γκόγια και το Αργυρό Κοχύλι στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν 2005, "Επτά τραπέζια γαλλικού μπιλιάρδου" δυο βραβεία Γκόγια 2008 και ένα Αργυρό Κοχύλι του Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν 2007, το "Camino" έξι βραβεία Γκόγια 2009 μεταξύ των οποίων καλλίτερης ταινίας και καλλίτερου σκηνοθέτη και το βραβείο σκηνοθεσίας Σαντ Ζόρδι 2008, "Ακόμα και η βροχή" τρία βραβεία Γκόγια 2011, "Ραγισμένες αγκαλιές" ένα βραβείο Γκόγια 2010, "Αgora" επτά βραβεία Γκόγια 2010, "Επιστροφή στη Χανσάλα" το ειδικό βραβείο της Επιτροπής του Σεμίντσι (Seminci) του Βαγιαδολίδ 2008 και το πρώτο βραβείο και το ειδικό βραβείο κριτικής στο Φεστιβάλ του Καΐρου 2009.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ

Μέσα από τη σημερινή ματιά των ταινιών προσεγγίζονται θέματα σύγχρονα και καταστάσεις πολύ διαφορετικές, δοσμένες με ιδιαίτερο βάθος και ανθρωπιά. 

- Στη "Μυστική ζωή των λέξεων" (La vida secreta de las palabras, 2005), η Ισαμπέλ Κοϊσέτ μας οδηγεί σε με δραματική κατάσταση που εκτυλίσσεται σε μια εξέδρα πετρελαίου μέσα σε ένα εχθρικό περιβάλλον στο οποίο όμως δημιουργείται μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ των ηρώων. 
- Το "2 Μέρες ελευθερία" (7 Vírgenes, 2005) του Αλμπέρτο Ροδρίγεθ πραγματεύεται την ενηλικίωση του Τάνο (Χουάν Χοσέ Μπαγιέστα), ενός προβληματικού νεαρού εσώκλειστου σε αναμορφωτήριο.
- Ενώ η "Χαοτική Άννα" (Caótica Ana, 2007) του Χούλιο Μέντεμ εστιάζει στο ταξίδι αυτογνωσίας της ηρωίδας του (Νερέα Καμάτσο).
- Περισσότερο αθώα είναι η ματιά του Φέδε (Χούνιο Βαλβέρδε), πρωταγωνιστή του "Ζωή και χρώμα" (Vida y color, 2005) που περιγράφει τη ζωή στη γειτονιά του και το ξύπνημα της εφηβείας.
- Στα "Επτά τραπέζια γαλλικού μπιλιάρδου" (Siete mesas de billar francés, 2007) της Γκράθια Κερεχέτα, η Άνχελα (Μαριμπέλ Βερδού) επιχειρεί μια αλλαγή στη ζωή της αναλαμβάνοντας την οικογενειακή επιχείρηση.
- Ενώ στο "Camino"(2008) του Χαβιέρ Φρεσέρ ένα εντεκάχρονο κορίτσι γνωρίζει τον έρωτα και τον θάνατο. 
- Στην ταινία "Επιστροφή στη Χανσάλα" (Retorno a Hansala) η Τσους Γκουτιέρεζ μας αφηγείται την ιστορία της Λέιλα (Φάρα Χαμέντ) και του Μαρτίν (Χοσέ Λουίς Γκαθία Πέρεθ) που ξεκινάει με αφορμή το θάνατο έντεκα νεαρών από το Μαρόκο στην προσπάθειά τους να μεταναστεύσουν παράνομα στην Ισπανία.
- Στη "Μάτα Χάρι" (Mataharis, 2007) της Ιθιάρ Μπογιαΐν, η Ινές έρχεται αντιμέτωπη με ηθικά διλήμματα ξεσκεπάζοντας μία πλεκτάνη.
- Ενώ στην τρομακτική και συγκινητική αφήγηση του "Ραγισμένες αγκαλιές" (Los abrazos rotos, 2009) του Πέδρο Αλμοδόβαρ αναμοχλεύονται δυο ζωές, δυο διαφορετικά παρελθόντα του ίδιου προσώπου. 
- Απ’ την άλλη, στο "Agora" ο Αλεχάντρο Αμενάμπαρ μας οδηγεί σε ένα παρελθόν πιο μακρινό, στην Αλεξάνδρεια του 4ου π.Χ. αιώνα μέσα από την φιλόσοφο και αστρονόμο Υπατία (Ρέιτσελ Βάις).
- Τέλος, το χιούμορ και το δράμα συνδυάζονται τόσο στην ιστορία της Φλόρα (Πέτρα Μαρτίνεθ) στο "Ευτυχώς που είμαι γυναίκα" (Nacidas para sufrir, 2009) του Μιγέλ Αλβαδαλέχο...
- Όσο και στο "Ακόμα και η βροχή" (También la lluvia, 2010) της Ιθιάρ Μπογιαΐν που μας αφηγείται τις εμπειρίες του Σεμπαστιάν, ενός σκηνοθέτη του κινηματογράφου (Γκαέλ Γκαρθία Μπερνάλ) και του Κόστα, ενός παραγωγού (Λουίς Τοσάρ) στη Βολιβία.


~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18/11
20.00 | Camino, 138’
ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 19/11
20.00 | Η μυστική ζωή των λέξεων, 115’ 
22.00 | Μάτα Χάρι, 100’

ΚΥΡΙΑΚΗ 20/11
20.00 | Camino, 138’ (E)
22.30 | Επτά τραπέζια γαλλικού μπιλιάρδου, 116’

ΔΕΥΤΕΡΑ 21/11
20.00 | Ζωή και χρώμα, 100’
22.00 | Agora, 127’

ΤΡΙΤΗ 22/11
20.00 | Επιστροφή στη Χανσάλα, 95’
22.00 | Ραγισμένες αγκαλιές, 127’

ΤΕΤΑΡΤΗ 23/11
20.00 | Ευτυχώς που είμαι γυναίκα, 103’
22.00 | Χαοτική Άννα, 118’

ΠΕΜΠΤΗ 24/11
20.00 | Ακόμα και η βροχή, 103’ 
22.00 | 2 Μέρες ελευθερία, 90’


Όλες οι ταινίες έχουν υπότιτλους στα ελληνικά.

Τιμές εισιτηρίων: 7 ευρώ, 4 ευρώ (φοιτητικό)

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΛΑΪΣ
www.tainiothiki.gr
Ιερά Οδός 48 & Μ. Αλεξάνδρου 134-136, Γκάζι [Μετρό Κεραμεικός] 
210-3609695, 210-3612046.
Μετά την 3η Εβδομάδα ισπανικού κινηματογράφου, θα προβληθεί στην
Ταινιοθήκη της Ελλάδος μεταξύ 25-28 Νοεμβρίου το αφιέρωμα
"Βία κατά των Γυναικών" στο οποίο θα παρευρεθεί η Ισπανίδα
σκηνοθέτιδα Τσους Γκουτιέρεθ.
Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου.

Διαβάστε ακόμα