"Έφυγε" η Cesaria Evora

Έφυγε σήμερα απ'τη ζωή, σε ηλικία 70 ετών, η διεθνούς φήμης τραγουδίστρια Σεζάρια Εβόρα (Cesaria Evora).

Διαβάστηκε φορες
Έφυγε σήμερα απ'τη ζωή, σε ηλικία 70 ετών, η διεθνούς φήμης τραγουδίστρια Σεζάρια Εβόρα (Cesaria Evora). Μόλις πριν τρεις μήνες είχε ανακοινώσει το τέλος της σπουδαίας καριέρας της λόγω προβλημάτων υγείας. Το 2010 είχε υποβληθεί σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.

Η "ξυπόλυτη ντίβα", όπως ήταν διεθνώς γνωστή λόγω της συνήθειάς της να βγαίνει στη σκηνή χωρίς υποδήματα διαμαρτυρόμενη για τη φτώχεια, καταγόταν από το Πράσινο Ακρωτήρι (Cape Verde) της Αφρικής. Η πορεία της προς την καταξίωση μόνο εύκολη δεν ήταν, παρότι στη χώρα της έγινε από νεαρή ηλικία η "Βασίλισσα των mornas", των παραδοσιακών δηλαδή τραγουδιών του Cape Verde.

Η μετάβασή της στην Πορτογαλία και αργότερα στη Γαλλία τής δίνει τελικά τη δυνατότητα να γίνει ευρύτερα γνωστή. Ωστόσο η διεθνής καταξίωση δεν ήρθε πριν το 1993, όταν με τον δίσκο "Miss Parfumado", που περιελάμβανε το γνωστό τραγούδι "Sodade", αναγνωρίστηκε διεθνώς. Ήταν η πρώτη φορά που δοκίμασε την επιστροφή στον καθαρά ακουστικό, γλυκά μελαγχολικό ήχο των "mornas" της πατρίδας της, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να εκτιμηθεί από την αρχή ο τεράστιος μουσικός πλούτος του Πράσινου Ακρωτηρίου.

Ακολούθησε μια σπουδαία διεθνής καριέρα, με την Εβόρα να γίνεται η μουσική - και όχι μόνο - πρέσβειρα της χώρας της τραγουδώντας σε μεγάλες συναυλίες ανά τον κόσμο. Κατάφερε να έχει υποψηφιότητες και βραβεύσεις στα Grammy Awards για τους δίσκους που κυκλοφόρησε μεταξύ 2000 και 2004.
Αξιολόγηση
Βαθμός άρθρου
10,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα