That's Entertainment: Τα 30 Albums και Singles του 2011

Οι επιλογές της στήλης για τα κορυφαία albums και singles της χρονιάς.
Διαβάστηκε φορες
Μέσα από το That’s Entertainment παρουσιάσαμε ουκ ολίγες λίστες με αγαπημένα άλμπουμ και τραγούδια του 2011. Ας κάνουμε λοιπόν το ποδαρικό της νέας χρονιάς επιλέγοντας τα καλύτερα των καλύτερων για το 2011  και ας ευχηθούμε να έχουμε ακόμα σπουδαιότερες μουσικές το 2012 γιατί σίγουρα θα τις χρειαστούμε - ως γνωστόν, η φτώχεια θέλει καλοπέραση!

Όπως έχουμε ξαναπεί, το 2011 ήταν το μουσικό έτος της γυναίκας κάτι που αντικατοπτρίζεται από την κατάληψη οκτώ εκ των δέκα κορυφαίων θέσεων της λίστας μας από δίσκους όπου κυριαρχούν οι γυναικείες φωνές. Μπορεί οι συγκεκριμένες επιλογές να είναι καθαρά υποκειμενικές, όμως η θηλυκή κυριαρχία το 2011 ήταν αναμφισβήτητη, αφού ανάλογα αποτελέσματα συναντήσαμε και σε πολλές άλλες λίστες της χρονιάς. Παρόλο όμως που οι υποψήφιες για τη διεκδίκηση του τιμητικού τίτλου του Δίσκου της Χρονιάς ήταν πολλές και ιδιαίτερα αξιόλογες, το That’s Entertainment από την αρχή δεν είχε μάτια για καμία άλλη εκτός από την Polly Jean Harvey. Το αριστουργηματικό "Let England Shake" καλύπτει με συγκλονιστικό, εντελώς προσωπικό τρόπο το μεγάλο θέμα του πόλεμου και των επιπτώσεων του και προσθέτει μια ακόμα κορυφαία στιγμή στη σπουδαία, εικοσάχρονη καλλιτεχνική πορεία της P.J. Harvey.

Το συγκρότημα των Wild Flag μπορεί να είναι καινούργιο στη δισκογραφία, όμως οι τέσσερις γυναίκες που το απαρτίζουν έχουν μια πλούσια προϋπηρεσία στην ανεξάρτητη rock σκηνή (περισσότερα εδώ). Η ομώνυμη δουλειά τους ήταν ένας indie rock δυναμίτης με κιθάρες που οργιάζουν, ρυθμούς που σπάνε κόκκαλα και μελωδίες που κολλάνε στο μυαλό για βδομάδες.

Dum Dum GirlsΆλλο ένα γυναικείο κουαρτέτο με χορταστικές κιθάρες, αυτό των Dum Dum Girls, βρίσκεται στην τρίτη θέση της λίστας μας. Η Dee Dee και η παρέα της στο "Only In Dreams" μπορεί να τραγουδούν για χωρισμούς και απώλειες αλλά χάρις στη φρεσκάδα και την ενέργεια της μουσικής τους αποφεύγουν την παγίδα της μιζέριας και γίνονται με άνεση οι leaders of the pack του αναγεννημένου girl group ήχου.

Η πεντάδα της χρονιάς συμπληρώνεται από άλλους δύο κεραυνοβόλους έρωτες. Για την Anna Calvi και το σπουδαιότερο ντεμπούτου του 2011 τα είχαμε πει αναλυτικά εδώ, ενώ για την ΕΜΑ θα σας παραπέμψω στις παραληρηματικές εξομολογήσεις που μου προκάλεσε η πρόσφατη εμφάνισή της στο Bios, μία από τις σπουδαιότερες συναυλίες της χρονιάς.

Για το ελπιδοφόρο συγκρότημα των The Fall θα αρκεστώ για την ώρα να πω ότι μας έδωσαν το “metal” άλμπουμ της χρονιάς, το οποίο πρόκειται να μας παρουσιάσουν και από κοντά τον Φεβρουάριο, επομένως τότε θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε περισσότερα, ενώ οι TV On The Radio αποτέλεσαν τον άλλο πυρήνα αντίστασης του ανδροκρατούμενου rock το 2011.

Ο τίτλος του pure pop δίσκου της χρονιάς που έχασε η Florence (μαζί με κάθε έννοια αυτοσυγκράτησης από την επιθυμία της να μας επιδεικνύει σε όλη τη διάρκεια του "Ceremonials" τις αναμφισβήτητες φωνητικές της ικανότητες) πάει στη Σουηδέζα Lykke Li και το γοητευτικό "Wounded Rhymes", έναν ύμνο στη θλίψη του ανεκπλήρωτου έρωτα. Η Merrill Garbus με τους tUnE-yArDs μας έδωσε ένα από τα πιο πρωτότυπα και ευρηματικά άλμπουμ του 2011, ένα δίσκο όπου οι ρυθμοί της Αφρικής συνδυάστηκαν με μοναδικό τρόπο με hip hop, R&B και folk επιρροές, ενώ οι Cults, το δίδυμο που αποτελείτε από τη Madeline Follin και τον Brian Oblivion, μας έδωσαν το δίσκο του καλοκαιριού που άντεξε και στο κρύο του χειμώνα.

Ακολουθούν οι 30 επιλογές της στήλης για τα κορυφαία albums και singles της χρονιάς. Η λίστα των singles έγινε με τον περιορισμό της επιλογής ενός μόνο κομματιού από κάθε καλλιτέχνη ή συγκρότημα, για να υπάρχει μια μεγαλύτερη ποικιλία στα ακούσματα που αντιπροσωπεύονται. Στο playlist που ακολουθεί θα βρείτε συνολικά 50 singles του 2011 που πιστεύουμε ότι αξίζουν την προσοχή σας. Ιδού λοιπόν πώς διασκέδασε το That’s Entertainment το 2011:

Top 30 Albums

Wild Flag1.   Let England Shake - PJ HARVEY
2.   Wild Flag - WILD FLAG
3.   Only In Dreams - DUM DUM GIRLS
4.   Anna Calvi - ANNA CALVI
5.   Past Life Martyred Saints - EMA
6.   Ersatz G.B. - THE FALL
7.   Whokill - TUNE-YARDS
8.   Nine Types Of Light - TV ON THE RADIO
9.   Cults - CULTS
10. Wounded Rhymes - LYKKE LI
11. Blood Pressures - THE KILLS
12. Suck It and See - ARCTIC MONKEYS
13. Here Before - THE FEELIES
14. Veronica Falls - VERONICA FALLS
15. Work (Work, Work) - HTRK
16. Original Colors - HIGH PLACES
17.  Soft Metals - SOFT METALS
18. Days - REAL ESTATE
19. Kaputt - DESTROYER
20. Strange Mercy - ST. VINCENT
21. El Camino - THE BLACK KEYS
22. Last Summer - ELEANOR FRIEDBERGER
23. Belong - THE PAINS OF BEING PURE AT HEART
24. The King Of Limbs - RADIOHEAD
25. Conatus - ZOLA JESUS
26. Eye Contact - GANG GANG DANCE
27. West - WOODEN SHJIPS
28. Dynamite Steps - ΤΗΕ TWILIGHT SINGERS
29. Mirror Traffic - STEPHEN MALKMUS AND THE JICKS
30. Black Up - SHABAZZ PALACES


Top 30 Singles

1.   The Words That Maketh Murder - PJ HARVEY
2.   Future Crimes - WILD FLAG
3.   Blackout - ANNA CALVI
4.   Gangsta - TUNE-YARDS
5.   He Gets Me High EP - DUM DUM GIRLS
6.   Bad Feeling - VERONICA FALLS
7.   Milkman - EMA
8.   Two Different Ways - FACTORY FLOOR
9.   Lonely Boy - THE BLACK KEYS
10. Under Cover Of Darkness - THE STROKES
11. Will Do - TV ON THE RADIO
12. Eat Yr Heart - HTRK
13. Vessel - ZOLA JESUS
14. Future Starts Slow - THE KILLS
15. My Mistakes - ELEANOR FRIEDBERGER
16. I’m His Girl - FRIENDS
17. I Follow Rivers - LYKKE LI
18. Go Outside - CULTS
19. I Heard You Say - VIVIAN GIRLS
20. It's Real - REAL ESTATE
21. Surrender - THE DUKE SPIRIT
22. Don't Sit Down 'Cause I've Moved Your Chair - ARCTIC MONKEYS
23. Two Against One (feat. Jack White) - DANGER MOUSE & DANIELE LUPPI
24. Mickey Mouse and the Goodbye Man - GRINDERMAN
25. On The Corner - THE TWILIGHT SINGERS
26. Uberlin - R.E.M.
27. This Is Why We Fight - THE DECEMBERISTS
28. You Are A Tourist - DEATH CAB FOR CUTIE
29. Year Off - HIGH PLACES
30. Our Own Dream EP - KEEP SHELLY IN ATHENS




Ακόμα περισσότερα albums εδώ και singles εδώ.


Αξιολόγηση
Βαθμός άρθρου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα