Ανασκόπηση Ελληνικής Μουσικής Α' Εξαμήνου 2012 - Οι Δίσκοι

Οι ελληνικοί δίσκοι που ξεχώρισαν στους πρώτους μήνες του 2012 για τους συντάκτες του Mixgrill.
Διαβάστηκε φορες


Βρισκόμενοι στα μέσα του 2012 κάνουμε ένα σύντομο μουσικό απολογισμό.

Πριν λίγες ημέρες, διαβάσατε στο editorial τις απόψεις και τις λίστες του αρχισυντάκτη μας gbal.

Ακολουθούν κάποια σχόλια συντακτών μας και η λίστα με τους 15 ελληνικούς δίσκους που ξεχωρίσαμε.

από Emmanuel:


Ισως το πιο παραγωγικό εξάμηνο των τελευταίων χρόνων, από πλευράς παραγωγής και κυκλοφορίας Ελληνικών δίσκων, είναι αυτό που ήδη διανύσαμε μέσα στο 2012. Το πιο εντυπωσιακό είναι οτι κυκλοφόρησαν καλοί δίσκοι, άξιοι της προσοχής και της ακρόασης βεβαίως.

Από τον Σταύρο Λάντσια και το Ημερολόγιο Ονείρων που για μένα είναι ο καλύτερος δίσκος του εξαμήνου έως την Ευανθία Ρεμπούτσικα και την Άλκηστη Πρωτοψάλτη που κλείνουν την δική μου δεκάδα των Ελληνικών δίσκων που ξεχώρισα, θεωρώ πως όλοι οι δίσκοι έχουν κάτι το ιδιαίτερο, επιτέλους, να πουν.

Αξιοπρόσεκτη οι επανεμφάνιση των Κατσιμιχαίων με το πολύ ιδιαίτερο Beat Poetry, o Κότσιρας με την Εστουδιαντίνα σε μια πολύ καλή επανεκτέλεση τραγουδιών απο τη Σμύρνη, οι πρών Πυξ Λαξ, ο Φίλιππος Πλιάτσικας με το "Προσοχή στο κενό" και ο Μπάμπης Στόκας που συνθέτει σε στίχους του Άλκη Αλκαίου στην "Αυλή των Τρελλών", ο πολύ αγαπημένος Μιλτιάδης Πασχαλίδης, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας με τους Αγγέλους του και το άρωμα της μουσικής της Ρεμπούτσικα με τη φωνη της Πρωτοψάλτη.

Άφησα τελευταία δύο δίσκους, εκείνο της Νατάσσας Μποφίλιου με το τίτλο "Οι μέρες του φωτός" και του πρωτοεμφανιζόμενου δισκογραφικά Γρηγόρη Πολύζου.

Η Μποφίλιου συνεχίζει την ανοδική της πορεία και ο νέος της δίσκος περιλαμβάνει πολύ καλά τραγούδια, αν και θεωρώ οτι ο προηγούμενος δίσκος (Εισιτήρια διπλά) ήταν καλύτερος. Εν τούτοις στηριγμένη στην συνθετική δυάδα των Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Θέμη Καραμουρατίδη και στην εξαιρετική φωνή της τα καταφέρνει καλά.

Ο Γρηγόρης Πολύζος με το "Σε τόπους που δεν ξέρω" με εξέπληξε ευχάριστα. Νέος και πολύ ταλαντούχος δημιουργός έφτιαξε με τη βοήθεια του σημαντικού Νίκου Ζούδιαρη ένα πολύ καλό δίσκο.

από orestis:

Πλούσιο σε υλικό το πρώτο εξάμηνο, φτωχό σε ενδιαφέροντες ήχους. Αν εξαιρέσουμε την πολυαναμενόμενη συνεργασία του Γιάννη Χαρούλη με το Θανάση Παπακωνσταντίνου και το Θάνο Ανεστόπουλο που δείχνει να μην έχει στερέψει από έμπνευση μετά τη διάλυση των Διάφανων Κρίνων δεν υπήρξε κάποια κυκλοφορία που να κεντρίσει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον. Μεγάλη απογοήτευση η νέα δισκογραφική δουλειά της Νατάσσας Μποφίλιου, η οποία συνεχίζει την πτωτική πορεία που είχε διαφανεί ήδη από τον προηγούμενο δίσκο της αλλά παραδόξως διατηρεί αν όχι αυξάνει τη δημοφιλία της.

15. ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ - Οι Άγγελοι Ζουν Ακόμη στην Μεσόγειο

14. ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΑ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ - Η Σμύρνη του Έρωτα

13. MARIETTA FAFOUTI - Handmade Joy

12. ΝΙΚΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΓΛΟΥ - Ίσως11. MY WET CALVIN - Happened before

10. Κ. ΒΗΤΑ - Χρυσαλλίδα (η κριτική του Pe Pe)

9. MARAVEYAS ILEGAL - Η Λόλα

8. TRANSISTOR - Resting In The Shade Of The Family Tree (η κριτική του Pe Pe)7. MATISSE - Paper Door

6. BOKOMOLECH - Mass Vulture

5. ΧΑΡΗΣ & ΠΑΝΟΣ ΚΑΤΣΙΜΙΧΑΣ - Beat Poetry (η κριτική του gbal)

4. ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΑΝΤΣΙΑΣ - Ημερολόγιο Ονείρων3. ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΟΥΛΗΣ - Μαγγανείες

2. ΘΑΝΟΣ ΑΝΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ - Ως το τέλος (η κριτική του gbal)

1. ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ - Οι Μέρες του φωτόςΑξίζει να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία στο Μιχάλη Τσαντίλα, έναν από τους πολύ δραστήριους συντάκτες που διαθέτει το Mixgrill, ο οποίος κάνοντας πραγματικότητα ένα όνειρο ζωής κυκλοφόρησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο "Σκιά Στο Μυαλό" που κυκλοφορεί από τον Μετρονόμο (μια ακρόαση μπορείτε να κάνετε εδώ).

Αξιολόγηση
Βαθμός άρθρου
10,0 / 10 (σε 6 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα