Πολλοί οι καλοί Ελληνικοί δίσκοι μέσα στο Α' Εξάμηνο του 2012

Αυτές τις μέρες εδώ στο Mix Grill τρέχουμε την ετήσια Ανασκόπηση του Α' Εξαμήνου της χρονιάς.
Διαβάστηκε φορες
Καλησπέρα παιδιά.

Μετά από τις δύο εβδομάδες του EJEKT, του Rockwave Festival και άλλων συναυλιών, μπαίνουμε σιγά, σιγά σε κανονικούς ρυθμούς. Βέβαια, με μεγάλη προσμονή περιμένω τη συναυλία του αγαπημένου μου Morrissey την ερχόμενη Δευτέρα. Μετά έχουμε λίγες καλές εμφανίσεις Ελλήνων μουσικών και ύστερα φύγαμε για μπανάκια...

Αυτές τις μέρες εδώ στο Mix Grill τρέχουμε την ετήσια Ανασκόπηση του Α' Εξαμήνου της χρονιάς. Είμαστε στον Ιούλιο και οι πρώτοι 6 μήνες του 2012 μπορούν να παρουσιάσουν ένα πρώτο δείγμα του πως πηγαίνει μουσικά η χρονιά. Θα έλεγα ότι στην ξένη μουσική, είναι λίγες οι καλές δουλειές από γνωστά ονόματα, οι οποίες ξεχωρίζουν. Αρκετοί νέοι μουσικοί βγαίνουν στο προσκήνιο και θα δείτε ότι στη Λίστα μας θα είναι μπόλικα τα ονόματα που δε γνωρίζετε.

Στην Ελληνική μουσική σκηνή συμβαίνει ακριβώς το ανάποδο. Σε σχέση με το 2011, μέσα στους πρώτους έξι μήνες του έτους, είναι πολλοί οι αξιόλογοι δίσκοι που έχουν κυκλοφορήσει από Έλληνες μουσικούς, που έχουν κάποια πορεία εδώ και χρόνια.

Η Νατάσσα Μποφίλιου επέστρεψε με ένα πάρα πολύ καλό νέο album, έχοντας δίπλα της το Θέμη Καραμουρατίδη και το Γεράσιμο Ευαγγελάτο. Ο Θάνος Ανεστόπουλος κυκλοφόρησε την πρώτη προσωπική του δουλειά και εκεί που τον είχαμε "ξεγραμμένο", μας εξέπληξε ευχάριστα! Οι Bokomolech επέστρεψαν και τα 90s ξαναγύρισαν μέσα στο 2012. Η πολυαναμενόμενη συνεργασία του Γιάννη Χαρούλη με το Θανάση Παπακωνσταντίνου απέκτησε φυσική μορφή και όνομα ("Μαγγανείες").

Ακόμη, οι My Wet Calvin και η Μαριέττα Φαφούτη κυκλοφόρησαν το δεύτερο δίσκο τους και κατά τη γνώμη μου κινήθηκαν σε υψηλότερο επίπεδο από τα ντεμπούτο albums τους. Πολύ προσεγμένες δουλειές, που δείχνουν αντίστοιχα το μέλλον αυτών των παιδιών.

Ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας δημιούργησαν μια πολύ ιδιαίτερη νέα δουλειά, μετά από πολλά χρόνια. Πολύ αξιόλογη επιστροφή σε υψηλά επίπεδα. Ο "δικός" μας Μιχάλης Τσαντίλας κυκλοφόρησε τον πρώτο δίσκο του "Σκιά στο μυαλό", ο οποίος κατά τη γνώμη μου έχει την απαραίτητη φρεσκάδα και τις νέες ιδέες, χωρίς βέβαια να "ανακαλύπτεται ο τροχός". Άλλωστε, ποιος Έλληνας ή ξένος μουσικός το κάνει αυτό;

Ο Κωστής Μαραβέγιας δημιούργησε ένα έξυπνο σενάριο για τη "Λόλα" του. Το βιβλίο μαζί με το εξαιρετικό ομώνυμο τραγούδι συνέθεσαν ένα αρκετά καλό πακέτο για τη σωστή προώθηση του δίσκου. Είναι καλή η "Λόλα", αλλά όχι καλύτερη από τους 2 προηγούμενους δίσκους των Ilegal. Επιπλέον, είναι πλήγμα η αποχώρηση όλων των μελών των Ilegal, που γνωρίζαμε μέχρι τον περασμένο Απρίλη. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι η νέα σύνθεση δεν περιέχει αξιόλογους μουσικούς, αλλά...

Ο Χρήστος Λαϊνάς, το πρώην μέλος των Ονειροπαγίδα κυκλοφόρησε στην Inner Ear την πρώτη του δουλειά με τίτλο "Η αγάπη θα λάμψει". Ο δίσκος κυκλοφόρησε στα τέλη της περασμένης χρονιάς, αλλά δεν μπόρεσε να μπει στην περσινή Ανασκόπηση μας.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις προσωπικές μου λίστες για τους δίσκους και τα τραγούδια, που ξεχωρίζω στο Α' Εξάμηνο του 2012. Την επόμενη εβδομάδα θα δείτε τις Λίστες που θα προκύψουν, μετά το πέρας της ψηφοφορίας, που κάνουμε αυτή τη στιγμή στη συντακτική μας ομάδα.

Δίσκοι

1. ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ - Οι μέρες του φωτός
2. ΘΑΝΟΣ ΑΝΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ - Ως το τέλος
3. BOKOMOLECH - Mass Vulture
4. ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΟΥΛΗΣ – Μαγγανείες
5. MY WET CALVIN - Happened before
6. MARIETTA FAFOUTI - Handmade Joy
7. ΧΑΡΗΣ και ΠΑΝΟΣ ΚΑΤΣΙΜΙΧΑΣ - Beat poetry
8. ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΑΝΤΙΛΑΣ - Σκιά στο μυαλό
9. MARAVEYAS ILEGAL - Λόλα
10. ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΪΝΑΣ - Η αγάπη θα λάμψει

Τραγούδια

1. MARAVEYAS ILEGAL - Λόλα
2. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ - Το άρωμα
3. ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΟΥΛΗΣ - Το σκουλαρίκι
4. MARIETTA FAFOUTI - Kookoobadi
5. ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ - Οι μέρες του φωτός
6. ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΪΝΑΣ - Η αγάπη θα λάμψει
7. MONSIEUR MINIMAL - Bitter
8. ΘΑΝΟΣ ΑΝΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ - Ξανάρθαν τα σύννεφα
9. BOKOMOLECH - Capital-U
10. Electric Litany - Enemy
11. MY WET CALVIN - XS Underwear
12. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ - Σκυλίσια μέρα
13. Κ. ΒΗΤΑ - Χρυσαλλίδα
14. ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΑΝΤΙΛΑΣ - Take me away
15. ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΤΟΚΑΣ - Υπνόσακος
16. POP EYE - The Night falls
17. TRANSISTOR - Mosquito tribute

Αξιολόγηση
Βαθμός άρθρου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα