That's Entertainment: Οκτώβριος '09 - Enjoy the noise!

Οι δίσκοι που ακούσαμε περισσότερο τον Οκτώβριο με πρώτο και καλύτερο το "Exploding Head" των A Place To Bury Strangers, την πιο θορυβώδη μπάντα της Νέας Υόρκης που έρχεται σύντομα στην Αθήνα - 8 & 9/12 στο Rodeo!

Διαβάστηκε φορες
Στο σημερινό That’s Entertainment προσπαθούμε να βάλουμε σε μια τάξη τα πιο πρόσφατα ακούσματα μας και να σταθούμε στους δίσκους που μας απασχόλησαν περισσότερο τον Οκτώβριο. Το αποτέλεσμα είναι μια χορταστική δεκάδα δίσκων που διαθέτει ηδονικό θόρυβο, ιδιοφυή πειραματισμό, εμπνευσμένες μελαγχολικές μπαλάντες, μικρή δόση electro brit-pop, grunge αναβίωση νέας και παλαιάς κοπής, ακόμα περισσότερο θόρυβο και δύο-τρία από τα κορυφαία άλμπουμ της χρονιάς. Καθόλου άσχημος απολογισμός, νομίζω, για το μήνα που πέρασε.

Exploding HeadΣτην κορυφή του Top 10 της στήλης βρίσκεται ο δεύτερος δίσκος των A Place To Bury Strangers - για εμένα, ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα άλμπουμ του 2009. Ο λόγος, βέβαια, ήταν το πολύ ελπιδοφόρο ομώνυμο ντεμπούτο τους του 2007 που τους έδωσε τη φήμη της πιο θορυβώδους μπάντας της Νέας Υόρκης, με κομμάτια όπως το κατακλυσμιαίο “To Fix The Gash In Your Head”. Τα μεγάλα κολλήματα των APTBS (που ομολογουμένως συμπίπτουν με κάποια από τα δικά μου) ήταν o τοίχος θορύβου που περικλείει τις ’60s μελωδίες του “Psychocandy” των Jesus And Mary Chain, τα πετάλια της κιθάρας του Kevin Shields, η ηχητική τρομοκρατία των Sonic Youth, οι καταιγιστικοί ρυθμοί των Big Black, τα “τρυπάνια” του industrial ήχου και η σκοτεινή γοτθική ατμόσφαιρα που φέρνει στο μυαλό τη σκηνή του Leeds στα μέσα των ’80s, από όπου  ξεπήδησαν ονόματα όπως Sister Of Mercy, March Violets, Red Lorry Yellow Lorry. Η μαγιά παραμένει η ίδια και στο “Exploding Head”, αλλά η παραγωγή (από τον εγκέφαλο της μπάντας Oliver Ackermann και τον Andy Smith) είναι ανώτερη, αποτέλεσμα φαντάζομαι του ρευστού που ήρθε με την υπογραφή τους στη Mute (το πρώτο είχε αρχικά κυκλοφορήσει σε 500 κόπιες από την παγκοσμίως άγνωστη Killer Pimp). Οι 10 συνθέσεις που απαρτίζουν το δίσκο σχηματίζουν ένα πιο γεροδεμένο σύνολο συγκριτικά με το ντεμπούτο τους που είχε κάποια σκαμπανεβάσματα, ενώ η βασική διαφορά είναι ότι τώρα έρχονται στην επιφάνεια και κάποια πιο pop στοιχεία. Ό,τι είχαν κάνει και οι ήρωες τους Jesus And Mary Chain, δηλαδή, βάζοντας περισσότερο beat στο “Automatic”. Αγνοήστε την κριτική του “we build’em up to knock’em down” Pitchfork και απολαύστε ένα ταξίδι στο θόρυβο που αναδομεί και ανανεώνει τις καλύτερες στιγμές του noise rock των ’80s.

!STOP THE PRESS: Καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές, πληροφορούμαστε ότι η πιο θορυβώδης μπάντα της Νέας Υόρκης θα εμφανιστεί στο πιο μικρό club της Αθήνας - 8 και 9/12 A Place To Bury Strangers στο Rodeo! Κόλαση!

EmbryonicΓια τα άλλα δύο σημαντικά άλμπουμ του μήνα θα σας παραπέμψω στο άρθρο της προηγούμενης εβδομάδας για τους Fiery Furnaces και στο πρόσφατο Mobilia για τους Flaming Lips. Τα φρικιά από την Oklahoma, επτά χρόνια από την εποχή του “Yoshimi Battles The Pink Robots”,  έχουν χτυπήσει μια νέα και πλούσια φλέβα έμπνευσης και ο εκρηκτικός πίδακας μουσικής που ξεχύθηκε θα παρασύρει στο διάβα του όλους τους πιστούς τους φίλους. Νέους ακροατές μου φαίνεται δύσκολο να αποκτήσουν με το “Embryonic”, αφού την πιο pop πλευρά του ήχου τους την έχει καταπιεί η ψυχεδελική άβυσσος των γόνιμων και ευφάνταστων πειραματισμών τους. Οι Flaming Lips καταστρέφουν και δημιουργούν από την αρχή το μουσικό τους σύμπαν και κλείνοντας το δίσκο με το σπουδαίο “Watching The Planets”, μας αφήνουν να παρατηρούμε όλους τους νέους πλανήτες που σχηματίστηκαν στη θέση των παλιών.

DragonslayerΟι φίλοι του art rock και του ψυχεδελικού ήχου θα ικανοποιηθούν και από την τέταρτη και μάλλον καλύτερη δουλειά των Καναδών Sunset Rubdown του πολυάσχολου και άκρως παραγωγικού Spencer Krug, μέλος επίσης των Wolf Parade, Frog Eyes, Fifths of Seven και Swan Lake. Στη δισκογραφία σεντόνι που έχει δημιουργήσει μέσα στα ’00s, το “Dragonslayer” στέκεται αναμφίβολα σαν μία από τις κορυφαίες στιγμές του, μαζί με το “Apologies to the Queen Mary” των Wolf Parade από το 2005.

Σκοτεινή διάθεση επικρατεί τόσο στο έκτο άλμπουμ των Black Heart Procession όσο και στο τρίτο των Soulsavers, που αποτελεί τη δεύτερη συνεργασία τους με τον Mark Lanegan. Μέσα όμως από την μαυρίλα ξεπροβάλουν μερικά από τα καλύτερα τραγούδια που ακούσαμε φέτος, όπως το “Suicide” από τους πρώτους ή το “Death Bells” από τους δεύτερους.

There Is No EnemyΌσοι αισθάνονται μια νοσταλγία για τις παλιές καλές μέρες του grunge, αφού πάρουν πρώτα τη δόση τους ακούγοντας τη φωνή του Lanegan να κυριαρχεί στο “Broken” των Soulsavers, μπορούν να επισκεφτούν ξανά τον κλασσικό ήχο του Seattle ακούγοντας το σπιντάτο “Backspacer” των Pearl Jam και να αφεθούν για άλλη μια φορά στις πάντα απολαυστικές κιθάρες των Built To Spill στο έβδομο άλμπουμ τους “There Is No Enemy”. Η Sub Pop, που παραμένει και στις μέρες μας μία από τις σημαντικότερες ανεξάρτητες ετικέτες της Αμερικής, έχει φροντίσει όμως να ανακαλύψει και το νέο αίμα του είδους, παρουσιάζοντάς μας τους Pissed Jeans από την Pennsylvania. Το “King Of Jeans”, η τρίτη δουλειά τους, συνδυάζει το hardcore punk με την παράνοια των Jesus Lizard και είναι και αυτό ένα πρώτης τάξεως δωράκι για τους φίλους του θορύβου που είχε την τιμητική του στο σημερινό άρθρο. Ενώ για να χαλαρώσουμε λιγάκι στο τέλος, θα βάλουμε στο πικάπ (πόσο πιο ρετρό μπορώ να γίνω ακόμα;) τους Editors και την απότομη στροφή τους στο “In This Light And On This Evening”. Ο τρίτος τους δίσκος έχει απογοητεύσει πολλούς από τους φίλους τους, αλλά προσωπικά προτιμώ να σταθώ στις καλές στιγμές του, όπως το “Papillon” και το “Bricks And Mortar”, και να τους δώσω πόντους για τη διάθεση που δείχνουν να μην επαναπαυτούν στις δάφνες του και να προσπαθήσουν να εξερευνήσουν διαφορετικές επιρροές - να αφήσουν δηλαδή τους Joy Division και να πιάσουν τους New Order. Να προσέξουν, όμως, για να μην περάσουν μετά στους Electronic και τους Monaco!

Top 10 Albums

1.    Exploding Head - A PLACE TO BURY STRANGERS
2.    Embryonic - THE FLAMING LIPS
3.    I'm Going Away - THE FIERY FURNACES
4.    Dragonslayer - SUNSET RUBDOWN
5.    Six - THE BLACK HEART PROCESSION
6.    Broken - SOULSAVERS
7.    There Is No Enemy - BUILT TO SPILL
8.    King Of Jeans - PISSED JEANS
9.    Backspacer - PEARL JAM
10.   In This Light And On This Evening - EDITORS

Top 15 Tracks

1.    Deadbeat - A PLACE TO BURY STRANGERS
2.    We Are Water - HEALTH
3.    Death Bells - SOULSAVERS
4.    Suicide - THE BLACK HEART PROCESSION
5.    Watching The Planets - THE FLAMING LIPS
6.    Charmaine Champagne - THE FIERY FURNACES
7.    Heart Of Stone - THE RAVEONETTES
8.    Pat - BUILT TO SPILL
9.    False Jesii Part 2 - PISSED JEANS
10.   You Go On Ahead (Trumpet Trumpet II) - SUNSET RUBDOWN
11.   Morning Light - GIRLS
12.   Quick Canal (feat. Laetitia Sadier) - ATLAS SOUND
13.   Papillon - EDITORS
14.   Give Blood - RAIN MACHINE
15.   Got Some - PEARL JAM

Τραγούδι της εβδομάδας: “I Can Be A Frog" από τους Flaming Lips και το επικό “Embryonic”.Διαβάστε ακόμα