Μια πρώτη ακρόαση του Push The Sky Away του Nick Cave & the Bad Seeds

Χθες βράδυ, βρεθήκαμε μαζί με ανθρώπους της μουσικής και του Τύπου στο Au Revoir, ένα bar στην Πατησίων...
Διαβάστηκε φορες
Πολύ καλημέρα σας!

Χθες βράδυ, βρεθήκαμε μαζί με ανθρώπους της μουσικής και του Τύπου στο Au Revoir, ένα bar στην Πατησίων, το οποίο έχει την αίσθηση της δεκαετίας του '60. Εκεί η Sony παρουσίασε για πρώτη φορά το νέο δίσκο του αγαπημένου μας Nick Cave και των Bad Seeds.

Τα 9 τραγούδια του "Push The Sky Away" ηχογραφήθηκαν σε ένα παλιό κάστρο του 19ου αιώνα στη Βόρεια Γαλλία. Όπως γράφεται στο δελτίο τύπου παρουσίασης του δίσκου, ο Nick Cave και οι Bad Seeds, δηλαδή οι Jim Sclavunos, Martyn Casey, Thomas Wydler, Conway Savage & Warren Ellis  έζησαν για ένα διάστημα εκεί και δημιούργησαν το δίσκο σε μια ομαδική ζωή που βοήθησε και στις ηχογραφήσεις.

Ήταν η πρώτη φορά στα 29 χρόνια ύπαρξης του group, που ο Mick Harvey δε συμμετείχε στη δημιουργία του δίσκου. Μεγάλη απώλεια σίγουρα... Ο Nick Cave και ο Barry Adamson που επέστρεψε είναι τώρα τα μοναδικά από τα ιδρυτικά μέλη του συγκροτήματος.

Η ζωή στο παλιό κάστρο είχε αντίκτυπο στη μουσική φόρμα, στην οποία βασίζεται το "Push The Sky Away." Ο μυστικισμός, η γαλήνη, η ηρεμία και η αισιοδοξία στο τέλος των περισσότερων τραγουδιών είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του δίσκου. Ο Nick Cave θυμήθηκε την "αγριάδα" των Birthday Party στους Grinderman και σ' αυτή τη φάση, μαζί με τους εξαιρετικούς μουσικούς που απαρτίζουν τους "κακούς σπόρους" επέλεξαν τη λυρικότητα και τις μελωδίες σε χαμηλούς τόνους, παρά τα γρήγορα κιθαριστικά solo. Να φανταστείτε ότι η πιο δυνατή στιγμή του album είναι το "ηλεκτρικό" τελείωμα του "Jubilee street", το οποίο είναι για μένα το κορυφαίο τραγούδι του δίσκου.

Μαζί με την Οδό Jubilee, τα τραγούδια που ξεχώρισα είναι τα "Mermaids", "Higgs Boson Blues" και το "We No Who U R", το οποίο μπορείτε να ακούσετε εδώ.

Οι τόνοι είναι πεσμένοι στο "Push The Sky Away" κι έτσι πέρα από τις μελωδίες, αναδεικνύεται η μαγική και ιδιαίτερη φωνή του Nick Cave. Όταν ακούσετε για πρώτη φορά τα περισσότερα από τα 9 παρακάτω τραγούδια, θα νιώσετε ότι κυριαρχούν τα blues και η κατάθλιψη. Κι όμως τα κομμάτια έχουν στο τέλος τους μια αισιόδοξη νότα (στο Jubilee street φαίνεται ξεκάθαρα).

Αυτή ήταν μια πρώτη ακρόαση του "Push The Sky Away" και όπως έχω ξαναπεί, δεν μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα για ένα δίσκο από ένα μόνο άκουσμα. Δυστυχώς, η Sony δεν έβαλε το CD στο repeat για να το ξανακούσουμε και μας άφησε να περιμένουμε μέχρι τις 18 του μήνα, όταν κυκλοφορεί το album.

Nick Cave – φωνητικά, πιάνο
Warren Ellis – Βιολί, βιόλα, κιθάρες,πλήκτρα,  λούπες, φωνητικά
Martyn Casey - Μπάσο
Thomas Wydler - Ντράμς
Jim Sclavunos - Κρουστά
Conway Savage - Φωνητικά

Tracklisting:

We No Who U R
Wide Lovely Eyes
Water’s Edge
Jubilee Street
Mermaids
We Real Cool
Finishing Jubilee Street
Higgs Boson Blues
Push The Sky Away

Αξιολόγηση
Βαθμός άρθρου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα