Ο Theodore live στο Faust

Ο Theodore και η οκταμελής ομάδα των μουσικών του εμφανίστηκαν στο Faust, την περασμένη Πέμπτη. Οι ατμοσφαιρικές, δυναμικές, μελαγχολικές μελωδίες από τον πρώτο τους δίσκο "7" μας άφησαν ενθουσιασμένους να αναμένουμε την συνέχεια.   
Διαβάστηκε φορες
1
Οι φωτογραφίες ανήκουν στην Δήμητρα Αναστασοπούλου (D-way)


Λίγες μέρες πριν, βρέθηκα στον χώρο του Faust για να παρακολουθήσω, για πρώτη φορά, τον Theodore με την πολυάριθμη ομάδα των μουσικών του. Έχοντας, ήδη, λατρέψει τα κομμάτια του πρώτου του δίσκου, με τίτλο "7", σε μουσική και στίχους δικούς του, ηχογραφημένα στο Λονδίνο και την Αθήνα και με παραγωγούς τον Clive Martin και τον Βασιλικό, ανυπομονούσα να δω την ζωντανή απόδοση τους.

Ο περιορισμένος αλλά έντονα θεατρικός και ατμοσφαιρικός χώρος του Faust ήταν ήδη κατάμεστος από νωρίς και λίγα λεπτά μετά τις 11, ο Theodore και οι 8 μουσικοί του εμφανίστηκαν στη μικρή σκηνή του Faust.  Στριμώχτηκαν, ο ένας σχεδόν στην αγκαλιά του άλλου, χαμογελαστοί, γεμάτοι ενέργεια και πάθος για τη μουσική τους και όλα αυτά τα διατήρησαν σε όλη τη διάρκεια του live.

2

Η έναρξη έγινε με το ατμοσφαιρικό και μυστηριώδες "Instant" και το, προσωπικά αγαπημένο μου, "Love is a dog from hell". Νομίζω πως με αυτό το κομμάτι μπορεί κάποιος να διαμορφώσει μια αρκετά ολοκληρωμένη εικόνα για το μουσικό ύφος του καλλιτέχνη. Μελωδική, μελαγχολική σύνθεση στο πιάνο, με έντονη παρουσία κλασσικών έγχορδων, υπέροχες εναλλαγές στο tempo και με καλά καθορισμένες ηχητικές, κιθαριστικές, δυναμικές εκτινάξεις.

Το "The dog barks" ακολούθησε σε παρόμοιο "κυκλοθυμικό" και αντιφατικό μοτίβο... από το σκοτεινό και δυναμικό στο φωτεινό, γλυκό και τολμηρό. Η βαθιά χροιά της φωνής του Theodore καταφέρνει να "γεμίζει" αισθητά τα κομμάτια, προσδίδοντας το ανάλογο ύφος στα εναλλασσόμενα συναισθήματα... ηρεμία, ένταση, ειρωνεία, νοσταλγία. Νευρικός, παθιασμένος, εύθραυστος, προσηλωμένος, μοιάζει να σωματοποιεί κάθε νότα, κάθε ήχο. Κλείνει συχνά τα μάτια και παραμένει έτσι για ώρα, σαν να βιώνει μια προσωπική του έκσταση, ενώ ταυτόχρονα διοχετεύει μια συναισθηματική ενέργεια στον χώρο με εντυπωσιακή ευκολία.

3

Αναμφισβήτητα, ένα από τα καλύτερα τραγούδια που ακούσαμε ήταν το "Androgino", μιλώντας μας για την αρχική ανθρώπινη ολότητα, στην οποία συνυπήρχαν και τα δυο φύλα, το σθένος, της οποίας, ζήλεψαν οι θεοί και θέλησαν να την αποδυναμώσουν χωρίζοντας την στα δυο... κι έκτοτε οι άνθρωποι ταξιδεύουν στον χωροχρόνο αναζητώντας το χαμένο μισό κομμάτι τους, την ολοκλήρωση τους.

Το, σχεδόν κινηματογραφικό, "7 Αρχή", μας συνεπήρε.  Μια ακουστική μελωδία στο πιάνο με την συμβολή μόνο κλασσικών έγχορδων (βιολί και τσέλο), η οποία καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο. Η φωνή του Theodore εκπέμποντας ευαισθησία και τρυφερότητα μοιάζει απλά να συνοδεύει την μελωδία, χωρίς να παρεμβαίνει, να επιβάλλεται ή να την καθοδηγεί.

4

Δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω την τρυφερή μπαλάντα "One-Two", καθώς και το δυναμικό, ρυθμικό "Puppets". Πιο αργά, πιο δυνατά, πιο δύσκολα, πιο υπνωτικά... ο Theodore αλλά και οι υπόλοιποι μουσικοί αποδεικνύουν ότι κατέχουν καλά αυτό το ηχητικό μείγμα.

Ακούσαμε, επίσης, άρτιες διασκευές τραγουδιών όπως τα "Alabama song" (The Doors), "Fake empire" (The National), "Red right hand" (Nick Cave), "Creep" (Radiohead), "Eleanor Rigby" (The Beatles), "National anthem" (Radiohead), "2+2=5" (Radiohead).

5

Μοναδικές σκοτεινές εξαιρέσεις στην, κατά τα άλλα, απολαυστική συναυλία, ήταν η διαρκής και αδικαιολόγητη βαβούρα του κόσμου, που σε κάποιες στιγμές έκανε πολύ δύσκολη την ακρόαση και η, μάλλον, αναμενόμενη, για τα δεδομένα του χώρου, μέτρια ποιότητα ήχου. Ο δημιουργός και οι αξιόλογοι μουσικοί του μας παρέσυραν σε δρόμους νοσταλγικού διαλογισμού αλλά και σωματικής έντασης. 

Με εμφανείς επιρροές από σύγχρονες, μεγάλες μπάντες όπως οι Muse και οι Radiohead, θυμίζοντας ανά στιγμές την μελωδικότητα και την μελαγχολία καλλιτεχνών όπως ο Jeff Buckley και ο Nick Cave και με μια κινηματογραφική ποιότητα που φέρνει στο μυαλό soundtracks από ταινίες του Tim Burton, μας άφησαν απόλυτα εντυπωσιασμένους να αναμένουμε την συνέχεια.

Theodore Site Page
Theodore Facebook Page

Αξιολόγηση Συναυλιών
Βαθμός συναυλίας
8,0 / 10 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα