Έφυγε ο εμπνευστής του "ήχου της Tulsa" JJ Cale

Στα 75 του από καρδιακή προσβολή.
Διαβάστηκε φορες


Ο JJ Cale, γεννημένος το 1938 στην Οκλαχόμα με πραγματικό όνομα John Weldon Cale, ήταν ανάμεσα στους μουσικούς που άφησαν την πόλη που γεννήθηκαν, την Tulsa, για να κηνυγήσουν τη μουσική τους καριέρα και μετακόμισε στο Λος Άντζελες στις αρχές του '60.

Εκεί δούλεψε ως ηχολήπτης χωρίς να καταφέρει κάτι σπουδαίο ως μουσικός. Επέστρεψε στην πόλη που μεγάλωσε με το σκεπτικό να παρατήσει τη μουσική, μέχρι ο Eric Clapton να ανακαλύψει το τραγούδι του 'After Midnight' και το ηχογράφησε. Έκτοτε, ηχογράφησε 14 σόλο δίσκους με πρώτο τον 'Naturally' (1972) και τελευταίο τον 'Roll On' (2009). Από τον πρώτο του δίσκο ο ήχος του ήταν χαρακτηριστικός και θεωρήθηκε ένας από τους πρωτοπόρους του ήχου της Tulsa.Ο JJ Cale έχει βραβευτεί με Grammy για το δίσκο του 'The Road to Escondido' (2006), στον οποίο ηχογράφησε μαζί με τον Eric Clapton τα τελευταία τραγούδια του Billy Preston.

Η μεγαλύτερή του επιτυχία ήταν το κομμάτι 'Crazy Mama', αλλά έγινε περισσότερο γνωστός από τις διασκευές που έκαναν επιτυχημένοι καλλιτέχνες στα κομμάτια του, όπως τα 'After Midnight', 'Cocaine' από τον Eric Clapton, 'Clyde' από τους Dr. Hook και Waylon Jennings, 'Call Me the Breeze' από τους Lynyrd Skynyrd και το 'Same Old Blues' από τον Captain Beefheart.Ο JJ Cale απεβίωσε στις 26 Ιουλίου σε νοσοκομείο της La Jolla της Καλιφόρνια από έμφραγμα. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της επίσημης ιστοσελίδας του, δεν χρειάζονται δωρεές αλλά καθώς ο JJ Cale αγαπούσε τα ζώα, οι δωρεές μπορούν να γίνουν στις τοπικές φιλοζωικές εταιρείες.

Αξιολόγηση
Βαθμός άρθρου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα