Οι Ελληνικές κυκλοφορίες του Φθινοπώρου 2013

Φέτος, οι κυκλοφορίες Ελλήνων μουσικών μπορεί να μην είναι πάρα πολλές, αλλά υπάρχουν αρκετοί δίσκοι που ξεχωρίζουν και έχουν κάτι να πουν...
Διαβάστηκε φορες
Πολλές καλησπέρες σε όλους!

Φέτος, οι κυκλοφορίες Ελλήνων μουσικών μπορεί να μην είναι πάρα πολλές, αλλά υπάρχουν αρκετοί δίσκοι που ξεχωρίζουν και έχουν κάτι να πουν... Μέσα στους μήνες του Φθινοπώρου, ετοιμάζονται ή έχουν ήδη κυκλοφορήσει διάφορα νέα albums, καθώς και τραγούδια από αρκετούς Έλληνες μουσικούς.

Πάμε να τα δούμε ένα-ένα:

Στις 21/09 κυκλοφόρησε ο νέος δίσκος του The Boy με τίτλο "American Unicorn." Μέσα στις επόμενες ημέρες θα διαβάσετε τη δισκοκριτική μας για το album, μιας και το ακούμε αυτή την περίοδο.



Ακόμη, μέσα στο φθινόπωρο θα βγεί η πρώτη δουλειά των Noise Figures και αρχές Νοεμβρη ο δίσκος των Callas με τίτλο "Am I Vertical ?" σε παραγωγή του Jim Sclavunos των Grinderman, Bad Seeds, Cramps, Sonic Youth!!!



Στις 3 Οκτωβρίου κυκλοφόρησε το νέο EP της Νατάσσας Μποφίλιου με τίτλο "Άνω Τελεία" σε μουσική του Στάμου Σέμση και στίχους του Γεράσιμου Ευαγγελάτου. Για την Άνω Τελεία έγραψαν τρείς συντάκτες μας.



Eπίσης το Σεπτέμβριο επανακυκλοφόρησαν για πρώτη φορά σε συλλεκτικά βινύλια ολόκληρη η δισκογραφία των Abbie Gale (3 δίσκοι) και ο δίσκος των Sancho 003 - Muzga.

Ένα καινούργιο album και μια ευρωπαϊκή περιοδεία που ξεκινά τον Οκτώβριο, είναι τα άμεσα σχέδια του Φίλιππου Πλιάτσικα.  Πρώτο δείγμα αυτής της δουλειάς που θα λέγεται «The Other Side Of Blue» είναι το τραγούδι «Απ’ την Ελπίδα Χτυπημένος» σε στίχους του Οδυσσέα Ιωάννου.



Η Ανδριάννα Μπάμπαλη αναμένεται να κυκλοφορήσει νέα δισκογραφική δουλειά μέσα στο Φθινόπωρο. Τον Ιούλιο μας παρουσίασε το νέο της τραγούδι. Το «Πέντε Βήματα» είναι ένα gypsy jazz τραγούδι, με έντονα πνευστά και ρυθμό. Τη μουσική έχει γράψει η ίδια, τους στίχους ο Νίκος Μωραΐτης και προλογίζει το album που υπογράφουν μαζί. Πρόκειται για το πρώτο της album με αποκλειστικά δικές της συνθέσεις μετά από συνεργασίες με καταξιωμένους συνθέτες.



Δύο χρόνια μετά τον τελευταίο δίσκο της, η Ελένη Πέτα επέστρεψε με καινούργιο single, σε μουσική και στίχους του Γιάννη Χριστοδουλόπουλου. Το τραγούδι «Να Μείνεις Εδώ» είναι μια δυναμική μπαλάντα και μπορείτε να την ακούσετε παρακάτω:



Η «Ευθεία Γραμμή» είναι το πρώτο τραγούδι από το album που πρόκειται να κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό από τη Feelgood Records, αποτέλεσμα της συνεργασίας του Θέμη Καραμουρατίδη και της Γιώτας Νέγκα. Ο Θέμης Καραμουρατίδης γράφει πάνω σε στίχους της Λήδας Ρουμάνη, ένα ζεϊμπέκικο που βέβαια απογειώνει η ερμηνεία της Γιώτας Νέγκα. Το album τους θα περιλαμβάνει τραγούδια σε στίχους της Λήδας Ρουμάνη, του Οδυσσέα Ιωάννου, του Γεράσιμου Ευαγγελάτου και του Θέμη Καραμουρατίδη.



Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ν. Ράλλη στο spirto, η Άλκηστη Πρωτοψάλτη βρίσκεται στο studio με το Νίκο Αντύπα και ετοιμάζει νέα τραγούδια σε στίχους Μιχάλη Γκανά, Νίκου Μωραΐτη και Λίνας Δημοπούλου, τα οποία θα ακούσουμε το 2014.

Όμως η Άλκηστη Πρωτοψάλτη έχει ήδη μια νέα κυκλοφορία μέσα στο Φθινόπωρο του 2013. Μία ‘ξενάγηση’ στην παραμυθένια πολιτεία της Λιλιπούπολης, της θρυλικής καθημερινής ραδιοφωνικής εκπομπής που ακουγόταν, από το 1976 ώς το 1980, από χιλιάδες ακροατές στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκι, αποτελεί πάντα μια συγκλονιστική εμπειρία.  Τον  προηγούμενο  χειμώνα παρουσιάστηκε στο  Μέγαρο  Μουσικής  Αθηνών  η  μουσική παράσταση  «Ένα  ταξίδι  στη  Λιλιπούπολη»,  σημειώνοντας τεράστια  επιτυχία.  Μία  παράσταση σε σχεδιασμό, σκηνοθεσία και χορογραφία – κίνηση Ρεγγίνας  Καπετανάκη, συμπαραγωγή του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Αρσάκειων Τοσιτσείων Σχολείων, με τη συμμετοχή της Άλκηστης Πρωτοψάλτη, του σολίστ Βασίλη Αγροκώστα, των Σολίστ και του Ενόργανου Συνόλου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπι -στημίου και του Μουσικού Ομίλου των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης.

Η ‘ψυχή’ των 5 παραστάσεων που πραγματοποιήθηκαν αποτυπώθηκε στο cd «Ένα ταξίδι στη Λιλιπούπολη – Live από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών», που κυκλοφορεί από τη Heaven, σε καλλιτεχνική επιμέλεια της Άλκηστης Πρωτοψάλτη. 34 τραγούδια και  μελωδίες σε στίχους Μαριανίνας Κριεζή και μουσική Ν. Κυπουργού,  Δ. Μαραγκόπουλου, Λ. Πλάτωνος και Ν. Χριστοδούλου, σε ένα νέο Λιλιπουπολικό ταξίδι. 



Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ν. Ράλλη στο spirto, η Δήμητρα Γαλάνη συνεργάζεται με το στιχουργό Παρασκευά Καρασούλο και ετοιμάζει το νέο δίσκο της, ο οποίος αναμένεται να κυκλοφορήσει πριν τηνέναρξη των εμφανίσεων της στο Passport (στις αρχές του 2014). Μάλιστα, ο προπομπός αυτού του δίσκου θα είναι ένα τραγούδι που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο μήνα που διανύουμε.

Μετά τα τραγούδια “Δεν έχω διεύθυνση” και “Καλοκαίρι αγκαλιά μου”, που κυκλοφόρησε φέτος, η Μελίνα Ασλανίδου ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει νέο κομμάτι μέσα από τη νέα δισκογραφική της δουλειά που θα κυκλοφορήσει κατά πάσα πιθανότητα το Νοέμβριο (σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Θ. Μητσόπουλου στο MusiCorner). Το τραγούδι λέγεται “Τετάρτη βράδυ” και είναι σε μουσική του Γιώργου Παπαδόπουλου και στίχους του Κυριάκου Ντούμου.


Αξιολόγηση
Βαθμός άρθρου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα