Για την επέτειο του Πολυτεχνείου: Η ιστορία σαν φάρσα

Ο συμβολισμός στο τραπέζι, ξημερώματα 17ης Νοεμβρίου.
Διαβάστηκε φορες


Αυτά ήταν τα τελευταία λεπτά της ελεύθερης δημόσιας ελληνικής ραδιοφωνίας από τα ξημερώματα της Πέμπτης 7 Νοεμβρίου 2013.

Αύριο, Κυριακή, είναι η επέτειος της αιματηρής στρατιωτικής εισβολής στην κατάληψη του Πολυτεχνείου της οδού Πατησίων το μακρινό 1973.

Είναι ακριβώς αυτή η επέτειος τον εορτασμό της οποίας ορισμένοι προβεβλημένοι άνθρωποι της (δήθεν) διανόησης και της (δήθεν) κεντροαριστεράς προτείνουν να καταργηθεί, στεκόμενοι ως υποστηρικτές σε επίσημους αντιπροσώπους της συμπολίτευσης που φτάνουν στο σημείο να αρνούνται τα θύματα της εισβολής (προς αποκατάσταση της αλήθειας μπορείτε να διαβάσετε για τους "Νεκρούς του Πολυτεχνείου").

Ίσως γιατί όσο περνούν τα χρόνια και απομυθοποιούνται οι διάσημοι συμμετέχοντες στην εξέγερση λόγω των μετέπειτα πολιτικών επιλογών τους μεγαλώνει ακόμα περισσότερο ο συμβολισμός της.

Ίσως γιατί αυτό που εξελίχθηκε σε φορέα έκφρασης ενός σημαντικού κομματιού του λαού - τουλάχιστον της πρωτεύουσας - ξεκίνησε ως κατάληψη αναρχικών που αποκηρύχτηκε από ευρύ φάσμα των πολιτικών κομμάτων της εποχής, της Αριστεράς συμπεριλαμβανομένης.

Ίσως γιατί η πλειοψηφία των σημερινών κοινοβουλευτικών σχηματισμών συνεχίζει ακρίτως και αδιακρίτως να καταδικάζει τη βία από όπου κι αν προέρχεται και όπου κι αν στοχεύει. Εκτός βέβαια αν πρόκειται για τη "νόμιμη" κρατική βία...Πριν 40 χρόνια η κάννη του άρματος μάχης που οδηγούσε ο έφεδρος στρατιώτης A. Σκευοφύλαξ στόχευε και τελικά γκρέμισε την πύλη του Πολυτεχνείου.

Πριν 10 ημέρες τα ΜΑΤ έκλεισαν την ΕΡΤ των εργαζομένων με εισαγγελική απόφαση.

Την ώρα που γράφονται τούτες οι γραμμές, το πρόγραμμα της ΕΡΑ ετοιμάζεται να εκπέμψει από το Πολυτεχνείο της οδού Πατησίων μετά από πρόταση της συντονιστικής επιτροπής του εορτασμού της επετείου, παρά τη στάση ουδετερότητας των πρυτανικών αρχών και τις συστάσεις - αν όχι απειλές - από τη ΓΑΔΑ που προοικονόμησε άλλη μια εισβολή.

Ακόμα και αν δε τα καταφέρουν οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ (όχι ακόμα απολυμένοι), ο συμβολισμός των ημερών ξεπερνά κάθε ενδεχόμενο παραλληλισμό και εξουδετερώνει κάθε μέτρο καταστολής από την πιο απονομιμοποιημένη κυβέρνηση (κι ας έχει "φρέσκια" κοινοβουλευτική έγκριση) αυτού που μάθαμε να αποκαλούμε "Μεταπολίτευση".

(σημ: Τελικά χθες το βράδυ στις 8 ξεκίνησε η εκπομπή του ραδιοφωνικού σήματος από το Πολυτεχνείο. Σήμερα, Σάββατο, το ζωντανό πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και θα διαρκέσει για εννιά ώρες. Μπορείτε να το ακούσετε μέσω του ertopen.com, του thepressproject.gr ή από τον player παρακάτω)

 Ψυχή βαθιά
Αξιολόγηση
Βαθμός άρθρου
10,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα