Το Spotify είναι καλό ή κακό για τη μουσική;

Θα έχετε διαβάσει τις απόψεις των Thom Yorke, David Byrne, Moby κ.α. για το Spotify.
Διαβάστηκε φορες
Θα έχετε διαβάσει τις απόψεις των Thom Yorke, David Byrne, Moby κ.α. για το Spotify. Κάποιοι το θεωρούν μια επανάσταση στη μουσική, ενώ άλλοι θεωρούν ότι κάνει κακό στους νέους μουσικούς.

Πριν λίγες ημέρες, το Spotify δημιούργησε το Spotify Artists, μια νέα σελίδα, στην οποία εξηγείται με λεπτομέρειες ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι πληρωμές στους καλλιτέχνες, ανάλογα με τη δημοτικότητα της μουσικής τους. Σ' αυτή τη σελίδα υπάρχουν αρκετές πληροφορίες και πολλοί έσπευσαν να δηλώσουν ότι αυτή είναι μια καλή απάντηση του Spotify στους επικριτές του. Οι τελευταίοι λένε ότι υπάρχουν πολλά κενά σε αυτήν.

Δεν μπορώ να πω ότι δεν έχει σημασία το αν οι νέοι μουσικοί παραγκωνίζονται από το Spotify ή όχι. Και βέβαια έχει σημασία. Όμως, δεν μπορώ να μη μοιραστώ μαζί σας τις εμπειρίες που έχω τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με αυτό το μέσο μουσικής. Δε θα σας μιλήσω για μένα. Βλέπω γύρω μου ανθρώπους που είχαν σχετικά καλή σχέση με τη μουσική, αλλά είχαν χρόνια να πατήσουν το πόδι τους σε κάποιο δισκοπωλείο και δεν αγόραζαν ψηφιακή μουσική.

Σχεδόν όλοι κατέβαζαν - παράνομα - νέες ή και παλαιότερες μουσικές. Παρατηρώ λοιπόν τις αντιδράσεις τους από τη χρήση του Spotify. Τους έχει κάνει εντύπωση η πληθώρα των τραγουδιών και των δίσκων που μπορούν να βρουν σ' αυτό το μέσο. Τους αρέσει που δε χρειάζεται να μεταφέρουν σε εξωτερικό δίσκο τα mp3 τους. Δεν τους νοιάζει να πληρώσουν τη μηνιαία συνδρομή του premium λογαριασμού, γιατί θεωρούν ότι είναι ένα λογικό ποσό, για αυτά που λαμβάνουν.

Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, που βλέπω ανθρώπους να θέλουν να πληρώσουν για να "αγοράσουν" μουσική, εκτός από τις συναυλίες βέβαια.

Αυτό ίσως είναι το πιο δυνατό όπλο αυτών των μέσων μουσικής. Δεν έχω καμία αντίρρηση στο να βελτιωθούν κάποια πράγματα σε αυτό, αλλά όπως και να το κάνουμε υπάρχει μια σημαντική αλλαγή στη σχέση μας με τη μουσική, μετά τη διάδοση μέσων τύπου Spotify, Napster κλπ.
 
Σχετικό θέμα
Tags
Αξιολόγηση
Βαθμός άρθρου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα