Ανασκόπηση 2013: Συναυλίες της χρονιάς

Μετά τις "παχιές αγελάδες" της δεκαετίας των Zeros, στο συναυλιακό κομμάτι, η Ελλάδα γύρισε στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '90. Κι αυτό πιστέψτε με, δεν είναι άσχημο.
Διαβάστηκε φορες
Σε ένα από τα editorial, είχα γράψει ότι μετά τις "παχιές αγελάδες" της δεκαετίας των Zeros, στο συναυλιακό κομμάτι, η Ελλάδα γύρισε στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '90. Κι αυτό πιστέψτε με, δεν είναι άσχημο. Ίσως έτσι να διοργανώνονται καλύτερες - ποιοτικά - συναυλίες.

Μέσα στο 2013, σε άλλη μια χρονιά κρίσης, δεν ήταν λίγες οι συναυλίες ξένων ονομάτων που έγιναν στη χώρα μας. Οι "μικρομεσαίες" Εταιρείες παραγωγής κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους και φέρνουν αξιόλογα, νέα ονόματα, τα οποία στοχεύουν σε συγκεκριμένο κοινό, το οποίο είναι ίσως πιο πιστό από αυτό που σχετίζεται με μουσικούς μεγαλύτερης αναγνωρισιμότητας. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις τα οικονομικά οφέλη είναι περισσότερα από αυτά που προσφέρει μια "μεγάλη" συναυλία.

Θυμάστε τις συναυλίες που γίνονταν τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '90; Αν διαβάσετε το αφιέρωμα του Λεωνίδα Καλμούκου στις ξένες συναυλίες στην Ελλάδα, θα δείτε κάποια ονόματα τα οποία είδαμε και μέσα στα δύο τελευταία χρόνια (Dead Can Dance, Fall, Scorpions, Godfathers, Stranglers, Inspiral Carpets, Fuzztones, Steve Wynn, Napalm Death κ.α.).Μέσα στο 2013, οι "μεγάλες' συναυλίες ήταν οι εξής πέντε:
  1. Οι Depeche Mode στο Terra Vibe, οι οποίοι έπαιξαν αρκετά καλά σε ένα πολυάριθμο κοινό στη Μαλακάσα.
  2. Οι Slayer στην Πλατεία Νερού, στο Heavy by the Sea Festival.
  3. H Lana del Rey στη Μαλακάσα, στο πλαίσιο του Rockwave Festival.
  4. Ο Roger Waters και το The Wall του στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.
  5. Οι Pet Shop Boys στην Πλατεία Νερού, στο EJEKT Festival.
Όμως, μπορούμε να πούμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις, οι λεγόμενες "μικρομεσαίες" συναυλίες πήραν καλύτερες κριτικές από τις 5 παραπάνω. Πιο συγκεκριμένα, οι Swans σάρωσαν στο Fuzz, η Jessie Ware ήταν μαγευτική στο Enlefko Festival, στην Τεχνόπολη, ο James Blake ήταν κάτι το ξεχωριστό στο EJEKT Festival, o Paul Banks μαγεύγει και μόνο τη φωνή του να ακούς, οι Kvelertak ξεσήκωσαν το συντάκτη μας Λουκά Κάκο, στο Heavy by the Sea Festival, όπως και η σταθερή αξία των Iced Earth στο Rockwave. Τέλος, οι κορυφαίες συναυλίες της χρονιάς για εμάς ήταν οι εμφανίσεις των Black Angels και των Allah-Las στο Fuzz. Και οι δύο παρουσίασαν μια cool προσέγγιση των 60s και 70s.Όσον αφορά τα μουσικά Φεστιβάλ, το EJEKT Festival προσπάθησε να περάσει αναίμακτα το 2013, γιατί για το '14 ετοιμάζει κάτι καλύτερο, λόγω της επέτειου των 10 χρόνων του. Ήδη έχουν ανακοινωθεί οι Kasabian για το ερχόμενο καλοκαίρι. Το '13 πάντως κινήθηκε σε "ρηχά" νερά...

Το Rockwave προσπαθεί να παραμείνει ενεργό, αλλάζοντας αρκετά το ύφος του. Η "Ελληνική" μέρα κατά κάποιον τρόπο οριστικοποιείται. Μάλιστα φέτος είχε τη μαγική τριάδα των Μάλαμα, Αγγελάκα και Θ. Παπακωνσταντίνου. Για να σας είμαι ειλικρινής θεωρώ σωστό να εμφανίζονται αρκετοί Έλληνες μουσικοί στα Φεστιβάλ μας. Άλλωστε, στα καλά χρόνια του Rockwave, οι Τρύπες έπαιζαν πριν το Nick Cave, τα Ξύλινα Σπαθιά πριν τους Sonic Youth και τους Pulp και τα Διάφανα Κρίνα την ημέρα των Sisters of Mercy. Πέρα όμως από την Ελληνική μέρα, οι άλλες τρείς ημέρες δεν είχαν χαρακτήρα. Η μικρή σκηνή είχε metal μπάντες και τις 3 μέρες και η μεγάλη είχε τη μια μέρα τους Ska-P, την άλλη τη Lana & τους Echo and the Bunnymen και την τελευταία μέρα τους Dead Can Dance...

Πιστεύω ότι το Rockwave μέσα σε αυτά τα χρόνια της κρίσης είναι καλό να αποκτήσει συγκεκριμένο χαρακτήρα και ύφος και να μην "μπαλαντζάρει" κάθε χρόνο. Ας έχεις τρείς μέρες με τη μια να έχει rock/alternative ονόματα στη σύνθεση του, τη δεύτερη να είναι metal και την τρίτη να έχει funk/latin/soul/reggae μουσικές προτάσεις. Επιπλέον, είναι καλό να στοχεύσει στους campers, κάτι το οποίο προσπάθησε φέτος. Αυτοί θα κρατήσουν το Φεστιβάλ.

Πέρα από τα 2 βασικά Ελληνικά Φεστιβάλ, το Plissken συνεχίζει την πολύ αξιόλογη μεν, αλλά μοναχική πορεία του. Η προσπάθεια των διοργανωτών είναι πραγματικά αξιέπαινη και το Φεστιβάλ χρόνο με το χρόνο βελτιώνεται. Το σημαντικό στοιχείο που έχει αυτό το Festival είναι ότι έχει πολύ συγκεκριμένο ύφος και χαρακτήρα. Πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ σωστό. Για να μπορέσει όμως να αποκτήσει μεγαλύτερο κοινό, θα πρέπει είτε να στοχεύσει σε ένα-δύο πιο γνωστά ξένα ονόματα (έχει μεγάλο κόστος) ή να μειώσει τις ξένες μπάντες που φέρνει (υπάρχει κόστος με τα αεροπορικά εισιτήρια και τη διαμονή τους), χωρίς να χαλάσει την ποιότητα των προτάσεων που κάνει και να προσθέσει κάποια Ελληνικά συγκροτήματα που είναι κοντά στο ύφος του Plissken και μπορούν να φέρουν τον κόσμο τους στο Φεστιβάλ.Μέσα στην παραπάνω τριάδα, το 2013 μπήκε ένα νέο Φεστιβάλ, που διοργάνωσε ένας πετυχημένος Αθηναϊκός ραδιοφωνικός σταθμός. Το Enlefko Festival παρουσίασε μια καλά οργανωμένη μέρα στην Τεχνόπολη και μας έδωσε τη δυνατότητα να δούμε δύο "φρέσκα" ονόματα (Jessie Ware και John Talabot) και βέβαια το "σιγουράκι" που ακόυει στο όνομα Archive. Γενικότερα, κάθε Μουσικό Φεστιβάλ είναι καλό να στηρίζεται από ένα συγκεκριμένο σταθμό. Αυτό έγινε και στο Enlefko Festival και γίνεται εδώ και χρόνια στη συνεργασία του Rockwave με τον RED 96,3.

Στη Θεσσαλονίκη, το Reworks διοργανώθηκε για 9η χρόνια και πιστοποίησε για άλλη μια φορά ότι τα Φεστιβάλ που έχουν προσωπικό ύφος μπορούν να ξεχωρίσουν, όπου κι αν γίνονται.

Γενικότερα, θεωρώ ότι μέσα σ' αυτά τα χρόνια, οι συναυλίες Ελλήνων μουσικών θα είναι όλο και περισσότερες, σε αντίθεση με αυτές των ξένων σχημάτων. Η τράπουλα ανακατεύεται και οι παίκτες που θα παραμείνουν ζωντανοί θα είναι αυτοί που θα κάνουν σωστές κι έξυπνες επιλογές και θα προσέξουν την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν. Δε θα έλεγα ότι έχουμε γίνει σωστοί καταναλωτές, ώστε να "μαυρίζουμε" όσους μας κοροϊδεύουν με όσα μας δίνουν. Όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει συνολικά στη χώρα. Ο κόσμος επιλέγει λίγες και συγκεκριμένες συναυλίες κάθε χρόνο και έχει απαιτήσεις από τους αντίστοιχους διοργανωτές.

Ίσως είναι μια ευκαιρία για όσους έχουν "μαυριστεί" στο παρελθόν, να πάρουν μια μπατανόβουρτσα με άσπρο χρώμα και να βάψουν το "παρελθόν" τους...

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις συναυλίες που ξεχωρίσαμε για το 2013:

Black Angels @ Fuzz
Rockwave Festival 2013: Lana del Rey
Allah-Las @ Fuzz Club
Swans @ Fuzz
EJEKT Festival 2013: James Blake
EJEKT Festival 2013: Pet shop boys

Enlefko Festival: Jessie Ware
Rockwave Festival 2013:Iced Earth
A Place To Bury Strangers, Bambara @ Fuzz Club
Plissken Festival: Death Grips
Paul Banks @ Fuzz
Rockwave Festival 2013: Echo & the Bunnymen
Nouvelle Vague + Olga Kouklaki, Opera Chaotique @ Τεχνόπολη
DJ Shadow @ Pre EJEKT Festival
Heavy By The Sea : Slayer
Heavy By The Sea : Rotting Christ
Peter Hook @ Gagarin
Depeche Mode @ Terra Vibe
Heavy By The Sea : Kvelertak
Heavy By The Sea : Napalm Death
Orphaned Land, Klone, Matricide, The Mars Chronicles @ Fuzz Club
Enlefko Festival: Archive
EJEKT Festival 2013: Peter Hook
Plissken Festival: Ebo Taylor
Plissken Festival: Fucked Up
Heavy By The Sea : Down
Plissken Festival: King Krule
Rockwave Festival 2013:At The Gates
Buena Vista Social Club @ Βοτανικός
Rockwave Festival 2013:Suicidal Tendencies
The Soft Moon @ Gagarin
Warlord live @ Gagarin

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα