"Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας" στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο

Το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενώ συνεχίζει τις προβολές σε χώρες ανά τον κόσμο
Διαβάστηκε φορες
Δύο μήνες μετά την έναρξη της διανομής του στην Ευρώπη, και έχοντας ήδη μεταδοθεί σε εφτά χώρες, Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας του Γιώργου Αυγερόπουλου έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
 
Θα κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες της Θεσσαλονίκης, εντασσόμενη στο Επίσημο Πρόγραμμα του 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που διοργανώνεται στη συμπρωτεύουσα από τις 14 έως τις 23 Μαρτίου. Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας θα προβληθεί την Τετάρτη 19 Μαρτίου στις 18:00 στο Ολύμπιον και την Παρασκευή 21 Μαρτίου στις 22:30 στην αίθουσα Τόνια Μαρκετάκη, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση παρουσία του σκηνοθέτη.

ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ
 
Λίγες μέρες νωρίτερα, την Τετάρτη 5 Μαρτίου στην αίθουσα Atlas της Πράγας, η ταινία θα κάνει την ευρωπαϊκή φεστιβαλική πρεμιέρα της, συμμετέχοντας στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων One World που διοργανώνεται από τις 3 ως τις 12 Μαρτίου 2014 στη πρωτεύουσα της Τσεχίας.
 
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται στα πλαίσια της ενότητας The Power of the Media με επαναληπτικές προβολές στις 7 και 8 Μαρτίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο και στη αίθουσα Lucerna αντίστοιχα, παρουσία του Γιώργου Αυγερόπουλου που θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού.
 
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ
 
Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας το οποίο ο ευρωπαϊκός τύπος υποδέχθηκε με σχόλια όπως "μια εκπληκτική έκκληση για δικαιοσύνη" και "η δημοκρατία στην Ελλάδα δέχθηκε μια μαχαιριά στα πλευρά", εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο έκλεισε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας από την ελληνική κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο.
 
Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014, είχε προβληθεί από τις δημόσιες τηλεοράσεις της Αυστρίας, του Βελγίου, της Φιλανδίας, της Ισπανίας και της Λετονίας, ενώ έπεται η μετάδοσή του από το DR (Δανία) στις 3 Μαρτίου, το RTS (Ελβετία) στις 17 Μαρτίου και το NRK (Νορβηγία) στις 14 Απριλίου.

Θα ακολουθήσουν μεταδόσεις από τηλεοπτικά δίκτυα σε Αυστραλία, Ιρλανδία, Γαλλία, Κροατία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Σλοβενία, και Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΣΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
      
Από τον Γιώργο Αυγερόπουλο

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 65min theatrical, 52min τηλεοπτική

Ήταν κάτι πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά!

Πουθενά και ποτέ σε ευνομούμενες δημοκρατικές κοινωνίες, δε σίγησε η δημόσια ραδιοτηλεόραση μιας χώρας, και ειδικά με τέτοιον τρόπο ο οποίος χαρακτηρίστηκε "αυταρχικός" και "αντιδημοκρατικός".

Μέσα σε πέντε ώρες, το βράδυ της 11ης Ιουνίου του 2013, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατέβασε τους διακόπτες της ΕΡΤ, του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Ελλάδας, που λειτουργούσε αδιάλειπτα τα τελευταία 75 χρόνια.

Το τηλεοπτικό και το ραδιοφωνικό της σήμα κατέρρευσε, ρίχνοντας μαύρο στις οθόνες, και βόμβο στα FM.

Το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν μια άνευ προηγουμένου πολιτική πράξη, που σόκαρε τους Έλληνες φέρνοντας στη μνήμη τους στιγμές από την σκοτεινή περίοδο της δικτατορίας. Προκάλεσε επίσης σφοδρή διεθνή κατακραυγή από όλο τον πλανήτη.

Γιατί η Δημόσια ραδιοτηλεόραση της Ελλάδας έπρεπε να πεθάνει;

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Original shooting format: HD 1080p25 / Ήχος: Dolby Stereo / Γλώσσες που ακούγονται στη ταινία: Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Καταλανικά, Ολλανδικά / Υπότιτλοι: Ελληνικοί, Αγγλικοί, Γαλλικοί / Αφήγηση: Ελληνική, Γαλλική

Παραγωγή: Small Planet Documentary Production House, ©2014 | Με την συμμετοχή των RTBF (Βέλγιο), RTS & RSI (Ελβετία)

Διαβάστε τι έγραψε ο βελγικός τύπος σχετικά με το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας μετά την τηλεοπτική πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ σε Βέλγιο και Αυστρία στις 8 Ιανουαρίου 2014
Διαβάστε ακόμα