Liars

That's Entertainment: Liars - Sisterworld

Δυναμική επιστροφή για τους Liars τρία χρόνια μετά το ομώνυμο άλμπουμ τους με το “Sisterworld”, την πέμπτη ολοκληρωμένη δουλειά τους.
Διαβάστηκε φορες
Δυναμική επιστροφή για τους Liars τρία χρόνια μετά το ομώνυμο άλμπουμ τους με το “Sisterworld”, την πέμπτη ολοκληρωμένη δουλειά τους. Μετά από κάμποσες εντυπωσιακές στιλιστικές αλλαγές στη μέχρι τώρα απρόβλεπτη πορεία τους - από το dance-punk του ντεμπούτου τους “They Threw Us All in a Trench and Stuck a Monument on Top” πίσω στο 2001, στις δίκες των μαγισσών και τον πειραματικό θόρυβο του “They Were Wrong, So We Drowned” το 2004, στα ξέφρενα κρουστά και τη no-wave σχιζοφρένεια του “Drum's Not Dead” το 2006 - φαίνεται ότι οι Liars έχουν πια κατασταλάξει στο δικό τους ήχο, ένα art-rock κράμα που συνδυάζει και εξισορροπεί όλες τις επιρροές που εξερεύνησαν στο παρελθόν.

SisterworldΤο “Scissor” που ανοίγει το άλμπουμ ελίσσεται ανάμεσα στα καταραμένα blues του Nick Cave και τις noise-punk εκρήξεις των Butthole Surfers εποχής ’80s. Η ένταση χτίζεται ύπουλα από κομμάτι σε κομμάτι, όπως σε ένα καλοφτιαγμένο θρίλερ που η απειλή βρίσκεται συνέχεια στην άκρη του ματιού ή στους ψιθύρους στο διπλανό δωμάτιο, ώσπου το ξέσπασμα έρχεται, αναμενόμενο αλλά και καλοδεχούμενο. Και είναι αυτά τα βίαια ξεσπάσματα που ξεχωρίζω ως κορυφαίες στιγμές του “Sisterworld”, δηλαδή τα “Scarecrows on a Killer Slant” και “The Overachievers”, μαζί με το προαναφερθέν “Scissor” (που είναι ένα μίνι θρίλερ από μόνο του) αλλά και το “Proud Evolution”, το αποκορύφωμα του άλμπουμ, μια υπνωτική krautrock mantra στη μέση όλης της παράνοιας.

Το άλμπουμ συστήνεται στη limited edition έκδοσή του, όπου εκτός από την πρωτότυπη συσκευασία - ξεδιπλώνει σαν ακορντεόν αποκαλύπτοντας φωτογραφίες του γκρουπ σε μια ερημική παραλία τύπου “Lost” και σε ένα δάσος που παραπέμπει σε “Blair Witch Project” - θα βρείτε και ένα δεύτερο cd όπου όλα τα κομμάτια του “Sisterworld” ρεμιξάρονται/διασκευάζονται από καλλιτέχνες όπως ο Alan Vega, η Kazu Makino των Blonde Redhead, ο Tunde Adebimpe των TV On The Radio, ο Thom Yorke των να-δεις-πώς-λέγονται, ο Devendra Banhart, οι Melvins, οι Atlas Sound και δεν συμμαζεύεται. Εδώ τα αποτελέσματα ποικίλουν, αλλά το πείραμα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί μπορείς να πεις ότι ενώ αυτή τη φορά οι Liars δεν μας παρουσίασαν κάτι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με το παρελθόν τους στον κυρίως δίσκο, κράτησαν το στοιχείο του αιφνιδιασμού για το bonus cd. Εδώ λοιπόν μπορείτε να βρείτε από hip hop ρίμες και minimal electronica, μέχρι ambient πειράματα και folk-blues μελωδίες που τουμπάρουν εντελώς τα original κομμάτια, δίνοντας καινούργιες διαστάσεις στον ήχο των Liars.

Τέσσερα στα πέντε αστεράκια η βαθμολογία της στήλης για το "Sisterworld" και απονομή του τίτλου "Άλμπουμ του μήνα" για το Μάρτιο. Και επειδή, λόγω Πάσχα, η καθιερωμένη ανασκόπιση του μήνα μπορεί να καθυστερήσει λίγο, σας αφήνω με το  Top 10 των δίσκων που άκουσα περισσότερο τελευταία (ασχέτως ημερομηνίας κυκλοφορίας) για να σας δώσω μερικές ιδέες που να ξοδέψετε ό,τι απέμεινε από το δώρο του Πάσχα (λέμε τώρα). Τα αρνιά να τα αφήσετε στην ησυχία τους!

Top 10 Albums

1. Sisterworld - LIARS
2. The Soft Pack - THE SOFT PACK
3. Big Sexy Noise - BIG SEXY NOISE
4. Broken Bells - BROKEN BELLS
5. Odd Blood - YEASAYER
6. The Golden Archipelago - SHEARWATER
7. American Gong - QUASI
8. Plastic Beach - GORILLAZ
9. Check Your Head (Remastered Edition) - BEASTIE BOYS
10."Summertime!" - THE DRUMS


Liars - Scissor

Φωτογραφία από onethirtybpm.com

Διαβάστε ακόμα