The Three Johns

That’s Entertainment S02E01: Let’s Do the Times Square Thing

Το Top 10 του Σεπτεμβρίου 2015 συνδυάζει νέες κυκλοφορίες με flash back στα '80s και τους Three Johns.
Διαβάστηκε φορες
Σύνδεση με τα προηγούμενα: Το That’s Entertainment έκανε ντεμπούτο στο φιλόξενο Mixgrill πίσω στη blog περίοδο του και για περίπου τέσσερα χρόνια παρουσίαζε τις νέες κυκλοφορίες που ξεχώριζα και θεωρούσα ότι άξιζε να φωνάξουμε για αυτές “Αυτό είναι Διασκέδαση!», είτε ήταν το ντεμπούτο άλμπουμ των παντελώς αγνώστων Telepathe, είτε η επιστροφή των θρυλικών My Bloody Valentine.

Ακολουθώντας τη μόδα των επανεμφανίσεων που κυριαρχεί στο μουσικό τοπίο της εποχής μας, το That’s Entertainment βγαίνει από το “indefinite hiatus” του και σε μηνιαία βάση αναλαμβάνει την επικίνδυνη αποστολή να σας παρουσιάζει ένα προσωπικό Top 10 «διασκεδαστικών» νέων κυκλοφοριών αλλά και ήχων από το παρελθόν που κάποιος λόγος τους έχει φέρει ξανά στην επικαιρότητα.

Το παρελθόν, και πιο συγκεκριμένα το post-punk του πρώτου μισού της δεκαετίας του ’80, είναι αυτό που κερδίζει το spotlight στο Top 10 των άλμπουμ που σας προτείνει η στήλη για το Σεπτέμβριο. Για τους Tame Impala και το “Currents”, αντικειμενικά μία από τις πιο σημαντικές κυκλοφορίες του καλοκαιριού και της χρονιάς, είμαι σίγουρος ότι έχετε ήδη διαβάσει και ακούσει πολλά. Όμως για τους The Three Johns και την τριπλή συλλογή τους “Volume” αμφιβάλλω αν έχει ακουστεί το παραμικρό και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το διορθώσουμε άμεσα.

The Three Johns Do the Square ThingΟι Τρεις Γιάννηδες, δηλαδή ο Jon Langford, ηγετική μορφή των σπουδαίων Mekons, ο John Hyatt και ο Phillip "John" Brennan δημιουργήθηκαν στο Leeds (την goth Βρετανική συμπρωτεύουσα των early ‘80s, επίσης γενέτειρα ονομάτων όπως Sisters Of Mercy, March Violets, Red Lorry Yellow Lorry) το 1981, μια παρέα τριών φίλων που δήλωναν ότι «ήμαστε σοσιαλιστές, αλλά δεν είμαστε μια σοσιαλιστική μπάντα». Στην εποχή όμως της Θάτσερ, του Ρήγκαν και του ψυχρού πολέμου, οι Three Johns είχαν άφθονες αφορμές για να καταπιαστούν με πολιτική θεματολογία και το έκαναν συχνά, με τρόπο αφηρημένο και χιουμοριστικό που κατάφερνε να περνάει το μήνυμα τους χωρίς  να γίνονται «ξύλινοι» και βαρετά διδακτικοί.

Η μουσική τους είχε μεγαλύτερη συγγένεια με αυτή των Gang Of Four χάρις στην punk-funk ρυθμολογία της, παρά με το folk επιρροών punk (ή μήπως cow-punk;) των Mekons, που παρέμεινε η κυρίως μπάντα του Langford. Η χρήση του drum machine αντί για ντράμερ (κοινό με τις άλλες μπάντες του Leeds που προανέφερα) πρόσθετε και ένα hip-hop στοιχείο στο ιδιαίτερο μουσικό τους υβρίδιο που εκτός από post-punk, περιλάμβανε ακόμα τα blues, τον Captain Beefheart αλλά και το glam rock των T-Rex (απολαυστική η διασκευή τους στο “20th Century Boy”).

The Three Johns VolumeΗ καλύτερη περίοδος των Three Johns που έδρασαν σε όλη τη διάρκεια των ‘80s (κάποιοι λίγοι σίγουρα θα θυμούνται και την εμφάνιση τους το Μάιο του 1987 στο Club 22) ήταν μεταξύ 1982, όταν έκαναν ντεμπούτο με το EP “English White Boy Engineer” και 1987, χρονιά του EP “Never And Always”. Όλα όσα έκαναν σε αυτό το διάστημα θα τα βρείτε μαζεμένα στο τριπλό cd “Volume”, όλα τα καταπληκτικά τους singles καθώς και τα δύο πρώτα εξαιρετικά τους άλμπουμ, το “Atom Drum Bop” του 1984 και το “The World by Storm” του 1986. Μία συλλογή που πρέπει να ακούσουν όλοι όσοι θέλουν να γνωρίζουν τι εστί post-punk!

The Expanding Flower PlanetΗ δεκάδα μας για το Σεπτέμβριο περιλαμβάνει επίσης το πρώτο solo άλμπουμ της Angel Deradoorian, πρώην μέλος των Dirty Projectors αλλά και συνεργάτιδα του Avey Tare των Animal Collective στο project Slasher Flicks, τη μεγαλοπρεπή επιστροφή των Destroyer του Dan Bejar με το “Poison Season”, τους φοβερούς και τρομερούς Sleaford Mods (από τους πρωταγωνιστές του φετινού Plissken Festival), το soul-gospel-hip hop rock υβρίδιο των Algiers, τους παλιόφιλους Eleventh Dream Day (και με αυτούς πάμε πίσω στα ‘80s και θα μπορούσα να γράψω κατεβατά για δίσκους όπως το “Prairie School Freakout” ή το “Beet”), τους Foals που μας παρουσίασαν αισίως την τέταρτη δουλειά τους, τους καταιγιστικούς Αυστραλούς Royal Headache, και τους (ναι!) Telepathe που επιστρέφουν μετά από 6 ολόκληρα χρόνια για να είναι παρούσες και στην πρεμιέρα της δεύτερης εποχής του That’s Entertainment, όπως είχε συμβεί και με το ντεμπούτο τους πίσω στο 2009!

Top 10 Albums

1.  Volume - THE THREE JOHNS
2.  Currents - TAME IMPALA
3.  The Expanding Flower Planet - DERADOORIAN
4.  Poison Season - DESTROYER
5.  Key Markets - SLEAFORD MODS
6.  Algiers - ALGIERS
7.  Works For Tomorrow - ELEVENTH DREAM DAY
8.  What Went Down - FOALS
9.  High - ROYAL HEADACHE
10. Destroyer - TELEPATHE

Top 10 Tracks

1.  A Beautiful Woman - DERADOORIAN
2.  Let It Happen - TAME IMPALA
3.  Times Square - DESTROYER
4.  It's Time For Fun - GOAT
5.  Irony.Utility.Pretext. - ALGIERS
6.  Throw Away This - TELEPATHE
7.  Arabia - SLEAFORD MODS
8.  What Went Down - FOALS
9.  Works For Tomorrow - ELEVENTH DREAM DAY
10. Another World - ROYAL HEADACHE



Τα δύο τραγούδια που βοήθησαν στο τίτλο του άρθρου:


The Three Johns - Do the Square Thing


Destroyer - Times Square

Η φωτογραφία των Three Johns από τον Ian Tilton (http://www.iantilton.net/cult_bands.html)

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα