Την Παρασκευή η Record store day - Black Friday 2014

28 Νοεμβρίου θα είναι φέτος η Black Friday για τους συλλέκτες βινυλίων.
Διαβάστηκε φορες
Στο παρελθόν η Black Friday ήταν μία μέρα που δημιουργήθηκε από επιχειρήσεις λιανικής πώλησης βινυλίων, που προωθούσε την μαζική παραγωγή βινυλίων σε πολύ χαμηλές τιμές, με σκοπό την προσέλκυση του κοινού και την αύξηση των πωλήσεων. Η κατεύθυνση αυτή ανατράπηκε και καθιερώθηκε ως Record store day Black Friday, μια μέρα δηλαδή που διαχέονται στην αγορά νέες παραγωγές, σε περιορισμένη έκδοση βινυλίων και πολύ συχνά αριθμημένων.

Χαρακτηριστικό αυτής της μέρας είναι οι ιδιαίτερες συνεργασίες, από μια μεγάλη γκάμα μουσικών, που κάποιες φορές έχουν ως αποτέλεσμα πραγματικά αριστουργήματα, κάποιες φορές απλά απροσδόκητες εκτελέσεις, και κάποιες άλλες ένα αδιάφορο προϊόν που τραβάει το ενδιαφέρον στο όνομα του "συλλεκτικού". Η μέρα αυτή δηλαδή πλέον, έχει τη μορφή μιας γιορτής, τόσο για τα νέα album, όσο και για τα καταστήματα βινυλίων, που ήδη έχουν βρεθεί με την επιστροφή στο βινύλιο, στο κέντρο του ενδιαφέροντος, από ολοένα και περισσότερο μέρος του μουσικόφιλου αγοραστικού κοινού.

Αυτός είναι και ο λόγος, που ενώ πρόκειται για μια μέρα καθιερωμένη περισσότερο στην Αμερικανική αγορά, έχει αρχίσει να διαδίδεται και στην Ευρώπη, κυρίως στην Αγγλία, ενώ στη χώρα μας, κάποιος μπορεί να αναζητήσει τις εκδόσεις αυτές, σε περιορισμένο αριθμό καταστημάτων, σχεδόν αποκλειστικά στην Αθήνα, με ελάχιστες εξαιρέσεις σε μικρότερες πόλεις. Για κάποιους βέβαια αποτελεί, ένα καταναλωτικό τρικ προ της εορταστικής περιόδου.

Η Black Friday όμως διαφοροποιείται από την Record store day, που συνήθως είναι τον Απρίλιο κάθε χρόνου, ως μια μέρα ιδιαίετερων κυκλοφοριών περισσότερο, παρά ως απόλαυση του δώρου της μουσικής, όπως θεωρείται η δεύτερη από τους ιδρυτές της. Από του ίδιους, συγκεκριμένα αναφέρεται, πως σκοπός δεν ήταν η δημιουργία μιας μαζικής καταναλωτικής μανίας προϊόντων και αξεσουάρ, αλλά αφορμή για μια βόλτα στον κόσμο του βινυλίου, που ποτέ δεν είναι χαμένος χρόνος.

Τα καταστήματα που συμμετέχουν είναι ανεξάρτητα και το καθένα επιλέγει αν θα φέρει τις νέες αυτές κυκλοφορίες καθώς και ποιες από αυτές. Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να αναζητήσει ένα κοντινό του κατάστημα μέσα από το site, καθως και να ενημερωθεί για τις κυκλοφορίες online, που έχουν αναρτηθεί ήδη από τον Οκτώβρη.

Η τριάδα που ξεχωρίζει για μας από τη φετινή λίστα, είναι

The Ramones- Morissey Curates the Ramones
The Big Lebowksi soundtrack on "White Russian Vinyl"
Milles Davis' Enigma 10-inch boxed set

Η Record store day του 2015 έχει οριστεί στις 19 Απριλίου.

Η φωτογραφία είναι από: planetstereolive.wordpress.com

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα