Γιάννης Μελίκογλου

Ο Γιάννης Μελίκογλου είναι βασικό μέλος της dream team του Meet Market, Dj και οπαδός του βινυλίου

Με αφορμή το επερχόμενο καλοκαιρινό ραντεβού του Meet Market στις 14 και 15 Ιουλίου, συνομιλήσαμε μαζί του για τη μουσική, τα βινύλια και τον ίδιο.
Διαβάστηκε φορες
Ο πολυμήχανος Γιάννης Μελίκογλου ή αλλιώς J. Melik, είναι μια ιδιαίτερη προσωπικότητα με πολλά ταλέντα και πολλές πλευρές.

Αρχικά, είναι ο Διευθυντής Παραγωγής του "The Meet Market", της «νομαδικής αγοράς» που μας δίνει ραντεβού κάθε μήνα σε διάφορα σημεία της Αθήνας. Πρόκειται για ένα είδος ανοιχτής αγοράς που πραγματοποιείται ένα Σαββατοκύριακο τον μήνα, στηρίζοντας τις ελληνικές επιχειρήσεις (από ρούχα μέχρι τρόφιμα), προωθώντας καινοτόμες ιδέες και δοκιμάζοντας νέες σειρές προϊόντων. Ο Γιάννης στήνει το σκηνικό σε κάθε "Meet Market" και έχει στην ευθύνη του όλο το τεχνικό κομμάτι. Πέρα, όμως, από αυτό, είναι DJ, παίζοντας μουσική τόσο στο Meet Market όσο και σε διάφορα στέκια της Αθήνας, κόβει τα δικά του βινύλια με μια μοναδική διαδικασία, είναι ένας απο τους Pad Trio, είναι στην ομάδα της Beat Quick και έχει το δικό του μαγαζί, τον Μονόλιθο bar-gallery, στην όμορφη Ανάφη.

Με αφορμή το επερχόμενο καλοκαιρινό ραντεβού του Meet Market στις 14 και 15 Ιουλίου 2018, στον πιο δροσερό κήπο του κέντρου της πόλης, στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων στο Θησείο, είχαμε μια πολύ όμορφη συζήτηση μαζί του για το Meet Market, τα βινύλια, τη μουσική και τον ίδιο.

Γιάννης Μελίκογλου

Είσαι στην ομάδα του "The Meet Market" από την αρχή, μαζί με την ιδρύτριά του την Άλισον Δαμιανού. Πώς ξεκίνησε η συνεργασία σας και πώς άρχισε να υλοποιείται αυτή η υπέροχη ιδέα;

H συνεργασία μας ξεκίνησε όταν πριν από 10 χρόνια βρεθήκαμε μαζί σε ένα μουσικό jam, ήταν μια open mic βραδιά που ονομαζόταν Black Cat, στα Εξάρχεια. Η Άλισον έκανε spoken word και εγώ ήμουν o dj. Mιλήσαμε και μου είπε ότι έχει ξεκινήσει να κάνει το Meet Market. Τότε είχε κάνει το πρώτο. Της είπα ότι ήξερα από ήχο και ηλεκτρολογικά. Έτσι, συνεργαστήκαμε στο επόμενο Meet Market που ήταν το πρώτο για εμένα. Ήταν στο Κ44 και είχα αναλάβει το τεχνικό κομμάτι. Μου άρεσε πολύ η συνεργασία μας και έτσι συνεχίσαμε παρέα.


Πώς βλέπεις την πορεία του από τη «γέννησή» του μέχρι σήμερα και πώς αισθάνεσαι που έχει ολοκληρώσει φέτος 10 χρόνια ζωής;

Στην αρχή ήταν μικρό και παρεΐστικο. Κρατώντας αυτό το στοιχείο της παρέας, σήμερα έχει μεγαλώσει και αναπτυχθεί αρκετά. Αισθάνομαι πως ήταν μια φυσική εξέλιξη αυτή γιατί έχουμε δουλέψει πολύ πάνω σε αυτό όλα αυτά τα χρόνια.

Γιάννης Μελίκογλου

Ο ρόλος σου στο "The Meet Market" είναι αυτός του Διευθυντή Παραγωγής. Τι περιλαμβάνει η ιδιότητα αυτή;

Σε κάθε Meet Μarket αναλαμβάνω ό,τι έχει να κάνει με τον ήχο, τα φώτα, οτιδήποτε τεχνικό χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί το event και για να υπάρχει ασφάλεια για τον κόσμο που συμμετέχει και μας επισκέπτεται. Κάτι τέτοιο απαιτεί να είσαι εκεί καθόλη τη διάρκεια. Επιπλέον, κατά την προετοιμασία του έχω ρόλο συμβουλευτικό ώστε να μπορούν τα κορίτσια να επιβεβαιώνουν ποιες από όλες τις παράλληλες δραστηριότητες που κάνουμε σε κάθε Meet Market μπορούν να υλοποιηθούν ακόμα και το ποιοι χώροι έχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να μας φιλοξενήσουν.

Πέρα από τον ρόλο αυτό, έχεις και εκείνον του DJ στο "The Meet Market" μιας και είσαι DJ αρκετά χρόνια –ίσως εδώ θα έπρεπε να αρχίσω να σε προσφωνώ J. Melik! Άλλωστε, η μουσική είναι μία από τις παραμέτρους στην οποία δίνετε μεγάλη βάση σε κάθε συνάντηση. Ποιο είναι το σκεπτικό και η φιλοσοφία πίσω από τη μουσική που ακούμε στο "The Meet Market";

Όσο διαρκεί το Meet Market έχουμε live dj sets από DJs που διαδέχονται ο ένας τον άλλο ανά δύο ώρες. Το σκεπτικό πίσω από αυτό είναι να δημιουργείται μια ευχάριστη ατμόσφαιρα με μια μουσική που να ακούγεται «εύκολα» και να ταιριάζει σε μια αγορά. Το στυλ, επίσης, να αλλάζει ανά dj, ώστε να υπάρχει ενδιαφέρον στο άκουσμα. Κυρίως, όμως, ακολουθώντας και τη φιλοσοφία του Meet Market, σκοπός είναι να δίνουμε βήμα σε djs να παρουσιάζουν τη δουλειά τους. 

Γιάννης Μελίκογλου

Πώς επιλέγετε το εκάστοτε LINE UP; Ακολουθείτε κάποια συγκεκριμένη γραμμή ως προς το είδος της μουσικής που θα ακουστεί στο κάθε "Meet Market";

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη γραμμή ούτε και είδος. Αντίθετα, θέλουμε να έχουμε ένα ευρύ μουσικό φάσμα. Διαφορετικά πράγματα που να καλύπτουν διάφορα γούστα και διαθέσεις. 

Ξέρω ότι είσαι φανατικός οπαδός του βινυλίου και, μάλιστα, κόβεις και δικά σου βινύλια. Τι μαγικό πιστεύεις ότι υπάρχει στον κόσμο του βινυλίου, που δεν υπάρχει στους σύγχρονους τρόπους ακρόασης της μουσικής;

Το βινύλιο έχει τη μαγεία του χειροπιαστού. Θέλει μια ιεροτελεστία για να το ακούσεις. Ακούς πρώτα τη μια πλευρά, το γυρίζεις για να ακούσεις την επόμενη...Πρέπει να το φροντίσεις για να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση. Επίσης, σε ένα βινύλιο αναδεικνύεται και το artwork του δίσκου. Βέβαια, πρέπει να πούμε πως, παρόλο που το βινύλιο έχει επανέλθει και είναι της «μόδας», δεν έχει τόσο σημασία το format που επιλέγεις, όσο το να αγαπάς και να ακούς μουσική.

Γιάννης Μελίκογλου

Τέλος, πού μπορεί να βρει κανείς τον πολυμήχανο J. Melik αν τον αναζητήσει;

Στο Meet Market, σε κάποια επιλεγμένα dj sets και κάθε καλοκαίρι στον Μονόλιθο, το μαγαζί που έχω στην χώρα της Ανάφης απ’ όπου και η καταγωγή μου.

Πληροφορίες για το επερχόμενο Meet Market:

Σάββατο 14 & Κυριακή 15 Ιουλίου 2018
16:00 – 00:00
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα