Είδαμε το INSOMNIA @ Θέατρο Avaton

''...Doupt. Doupt. How can you be sure? A person never knows...
Διαβάστηκε φορες
Σάββατο βράδυ βρέθηκα στο Γκάζι για την παράσταση Insomnia  των Guillermo Verdecchia και Daniel Brooks στο Θέατρο Άβατον.
 
Δεν ήταν μια παράσταση όπως οι άλλες. Η ιδιαιτερότητα.. παίζεται στην αγγλική γλώσσα χωρίς υπέρτιτλους (και χωρίς ελληνική προφορά). Οι συντελεστές της νεοσύστατης από τον  Ελληνοκαναδό ηθοποιό Γιώργο Παπαστυλιανό oμάδας "Prospero Theater Group", είναι Έλληνες, που είτε έχουν γεννηθεί είτε έχουν ζήσει  αρκετά χρόνια στο εξωτερικό. Επομένως ένα "Lower" (του Cambridge ή του Michigan) θα σας χρειαστεί. Τώρα, μη περιμένετε την κριτική στ' αγγλικά ;) [όχι πως δεν μπορώ..]

Η Υπόθεση
Πρόκειται για την εξερεύνηση του εσωτερικού κόσμου ενός ζευγαριού που αντιμετωπίζει την πιθανότητα μιας εγκυμοσύνης και τις ανησυχίες για τις αλλαγές που θα έρθουν στη ζωή τους και στη σχέση τους. Η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι προσωπικές ανασφάλειες του ζευγαριού εκδηλώνονται και έτσι παρατηρούμε πώς αντιλαμβάνονται τη "τρομερή" ζωή τους μετά από μερικά χρόνια προβάλλοντας τους φόβους τους μέσα από στιγμιότυπα της καθημερινής τους ζωής.

Η Παράσταση
Το σκηνικό απλό, μας κρατά στο εσωτερικό του σπιτιού ενός σύγχρονου ζευγαριού, της Gwen (Μαίρη Πετρούτσα) και του John F. (Γιώργος Παπαστυλιανός). Δε τους λες κι ευτυχισμένους. Παρακολουθούμε στιγμιότυπα της καθημερινής τους ζωής γεμάτα ένταση κι αγωνία για το μέλλον. Χαμηλός φωτισμός κι ενα ρολόι στον τοίχο να μας υπενθυμίζει πως ο Χρόνος περνά κι έχουμε δύο επιλογές: είτε ν' αφήσουμε τις ανησυχίες/ ανασφάλειές μας να μας τρώνε σα το σαράκι και να διαβρώνουν τις σχέσεις μας είτε να συμφιλιωθούμε με την αβεβαιότητα  και ν' απολαύσουμε τη ζωή.  

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη πλοκή ούτε καθορισμένος χρόνος στο έργο.  Είναι περισσότερο μια περιπλάνηση στο μυαλό του John o οποίος συμβολίζει το σύγχρονο άνθρωπο, άντρα ή γυναίκα, εκείνον που σκέφτεται πολύ, υπεραναλύει, χάνει μέχρι και τον ύπνο του με βασανιστικές σκέψεις που μάλλον θα μείνουν αναπάντητες. Κανείς δε μπορεί να ξέρει τι θα συμβεί στο μέλλον. Insomnia λοιπον, αυπνία.. μήπως κι εσείς δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε;

Φυσικά, εκτός από το μυαλό μας που  δυστυχώς δεν έχει διακόπτη, υπάρχουν κι οι άλλοι. Ο πλούσιος πετυχημένος αδερφός του John, William (Δημήτρης Στράτας) κι η σύζυγός του Kate (Ειρήνη Χρονάκη) είναι εκεί για να ενισχύσουν τις ανασφάλειες του John με το "φαινομενικά" τέλειο lifestyle τους. 

Αξιοπρεπείς  ερμηνείες σ' ένα κάπως "αφηρημένο" κείμενο που δε βοηθάει ιδιαίτερα στην απόδοσή του με τον επιβλητικό Δημήτρη Στράτα και τον προβληματισμένο Γιώργο Παπαστυλιανό να ξεχωρίζουν στους ρόλους τους. 

Ενθουσιάστηκα με την ιδέα ύπαρξης αγγλόφωνης θεατρικής σκηνής στη χώρα μας. Όχι μόνο για τους "ξένους" που σίγουρα τους λείπει κάτι ανάλογο εδώ και που έχουν σπάνια τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις στην Ελλάδα εφόσον δε μιλούν καλά Ελληνικά αλλά και για εμάς τους Έλληνες που μόνο καλό θα μας κάνει! Προσωπικά, ανάμεσα σε αγγλόφωνο κοινό, σε αγγλόφωνη παράσταση, ένιωσα σα το "δεύτερο σπίτι μου" - βοηθάει η δουλειά σε πολυεθνική :) 

Αυτή η παράσταση είναι σίγουρα είναι μια διαφορετική εμπειρία! Δοκιμάστε την!

Θέατρο Άβατον
Ευπατριδών 3, Γκάζι, Αθήνα (πλησίον Μετρό Κεραμεικός)

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
14 Φεβρουαρίου-5 Απριλίου 2015, κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21.00

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (μειωμένο)
Πληροφορίες-κρατήσεις: 210-3412689, 6973685097

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Συγγραφείς:  Guillermo Verdecchia και Daniel Brooks
Σκηνοθεσία: Μιλένα Παρθενίου
Σκηνικά, κοστούμια: Cleves Χρυσικού
Πρωτότυπη μουσική: Χρήστος Γούσιος
Διανομή
John F.: Γιώργος Παπαστυλιανός
Gwen:  Μαίρη Πετρούτσα
William: Δημήτρης Στράτας
Kate: Ειρήνη Χρονάκη

Οργάνωση παραγωγής: Γιώργος Παπαστυλιανός
Φωτογραφίες: Αγγελική-Ειρήνη Μήτση
Επικοινωνία: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας
Website:  prosperotheatergroup.com
Facebook: Prospero TheaterGroup


Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Βαθμός Παράστασης
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα