Ο Μικρός Πρίγκιπας

O Μικρός Πρίγκιπας από το Θέατρο Μορφές

"Την ουσία δεν την βλέπουνε τα μάτια. Μόνο με την καρδιά βλέπει κανείς σωστά."
Διαβάστηκε φορες
Λίγο πριν το Σαββατοκύριακο είχαμε την ευκαιρία και τη μεγάλη χαρά να παρακολουθήσουμε μία από τις τελευταίες παραστάσεις του Μικρού Πρίγκιπα από το Θέατρο Μορφές στο Ηράκλειο Κρήτης. 
Όταν ένα έργο τόσο ιδιαίτερο και γνωστό παγκοσμίως προσεγγίζεται με τόση αγάπη και μεγάλο σεβασμό, δεν μπορεί παρά το αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικό. Ο  Μικρός Πρίγκιπας άφησε μικρούς και μεγάλους με τις καλύτερες εντυπώσεις. Γελάσαμε, συγκινηθήκαμε και προβληματιστήκαμε πάνω σε θέματα που καλό είναι να μας τα θυμίζουν πού και πού, όπως το να μην χάνουμε την ουσία, να ακούμε κάποτε και την καρδιά μας,  οι μεγάλοι να θυμόμαστε το παιδί που έχουμε μέσα μας και πολλά πολλά άλλα.
Ο Μικρός Πρίγκιπας

Το Θέατρο Μορφές μας κρατά συντροφιά πολλά χρόνια τώρα με πολύ καλές και πολλές παραστάσεις, όχι μόνο για παιδιά, αλλά και για ενήλικες. Ο Μικρός Πρίγκιπας κράτησε συντροφιά σε πάρα πολλά παιδιά τον χειμώνα, ενώ στο Φουαγιέ του Θεάτρου Μορφές  είχαμε την ευκαιρία να δούμε τον Πύργο του Φρανκενστάιν. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε και το θεατρικό εργαστήρι των Μορφών. Όμως, προς το παρόν θα μιλήσουμε για την παράσταση που παρακολουθήσαμε, ενώ σε λίγο καιρό θα έχετε τη δυνατότητα να διαβάσετε και τη συζήτηση που κάναμε με τους συντελεστές.


Ο χώρος
Η παράσταση έλαβε χώρα στο μικρό κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκης στα τείχη της πόλης. Το σκηνικό λιτό, μα πολλά υποσχόμενο: ο πολύ μικρός πλανήτης του Μικρού Πρίγκιπα. Από αρκετά νωρίς είχαν έρθει οι μικροί θεατές μαζί με τους γονείς τους και είχαν καθίσει κιόλας στις θέσεις τους. Η παράσταση ξεκίνησε λίγο μετά τις 9μιση και ταξιδέψαμε με τον Μικρό Πρίγκιπα μέχρι λίγο μετά τις 11, οπότε και χαρίσαμε στους ηθοποιούς ένα μεγάλο χειροκρότημα.
Ο Μικρός Πρίγκιπας

Υπόθεση
(όπως μας γράφουν στο θέατρο Μορφές)

Ο Μικρός Πρίγκιπας αφήνει πίσω τον μικροσκοπικό του πλανήτη και το αγαπημένο του λουλούδι και ξεκινάει ένα ταξίδι για να γνωρίσει τον κόσμο και να κάνει νέους φίλους. Στους πλανήτες που επισκέπτεται γνωρίζει διάφορους τύπους ανθρώπων: επιχειρηματίες, ματαιόδοξους, γεωγράφους, βασιλιάδες, μέχρι που φτάνει στο δικό μας πλανήτη, τη γη. Εδώ συναντά έναν πιλότο που προσπαθεί να επισκευάσει το αεροπλάνο του, ένα φίδι και μια αλεπού που την εξημερώνει, γίνονται φίλοι και του χαρίζει ένα μυστικό: «Την ουσία δεν την βλέπουνε τα μάτια. Μόνο με την καρδιά βλέπει κανείς σωστά».

Ο Μικρός Πρίγκιπας
Ερμηνείες

Οι ερμηνείες των ηθοποιών ήταν πάρα πολύ καλές.  Με πολύ μεγάλη επιτυχία οι μεγαλύτεροι ενσάρκωσαν περισσότερους από έναν ρόλους, δίνοντας έμφαση κάθε φορά στα ιδιαίτερα στοιχεία του κάθε χαρακτήρα, ενώ έκπληξη ήταν για εμάς ο Μικρός Πρίγκιπας, τον οποίον ενσάρκωνε η μικρότερη της θεατρικής αυτής παρέας. Ακούσαμε γονείς από τα μπροστινά καθίσματα να λένε πως αυτή ακριβώς τη μορφή, αυτό ακριβώς το πρόσωπο φαντάζονταν, όταν μιλούσαν για τον Μικρό Πρίγκιπα. Εξαιρετική από τις πρώτες της εμφανίσεις! Ερμηνείες που ξεχείλιζαν από ζωντάνια. Όλοι φαίνονταν χαλαροί, αυθόρμητοι και -το σημαντικότερο-έδειχναν να απολαμβάνουν την κάθε στιγμή πάνω στη σκηνή. Όταν  αντιλαμβάνεσαι πως αυτό συμβαίνει, η παράσταση σε έχει κερδίσει.

Μουσική, σκηνικά, κοστούμια

Αξίζει να επισημανθεί πως, καθόλη τη διάρκεια της παράστασης, υπήρχε ζωντανή μουσική. Οι ήχοι του αρμονίου συνόδευαν τον Μικρό Πρίγκιπα σε κάθε περιπέτεια και σε συνδυασμό με τις χορογραφίες το αποτέλεσμα ήταν τόσο δεμένο και αρμονικό.

Τα σκηνικά ήταν πολύ ωραία και λειτουργικά. Πολύ εύκολα μεταφερόμασταν από τον έναν τόπο στον άλλον, απλά με το τράβηγμα μίας κουρτίνας και τη βοήθεια των φωτισμών.  Τα κοστούμια ήταν λιτά και κάποιες στιγμές τόσο αστεία. Ήταν εξαιρετικά. Το χιούμορ δεν έλειπε από πουθενά.
Ο Μικρός Πρίγκιπας
Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι μία παράσταση που θα παρακολουθούσαμε ξανά με πολύ μεγάλη χαρά, όπως και οι υπόλοιπες παραστάσεις του θεάτρου Μορφές,  καθώς, όπως επισημάναμε στην αρχή, δεν λείπει η αγάπη και ο σεβασμός για κάθε έργο. Οι παραστάσεις τους έχουν μία ποιότητα που δεν συναντάμε συχνά.

Συντελεστές της παράστασης

Παίζουν:
Μαρία Μανιδάκη,
Σίμος Χριστοδούλου,
Γιάννα Κεφάλα,
Γιάννης Παραουλάκης,
Γιάννης Πανταγιάς,
Δομήνικος Ταβερναράκης

Η διασκευή και η σκηνοθεσία έγινε από τη Γιάννα Κεφάλα, τα σκηνικά από το Σίμο Χριστοδούλου, οι φωτισμοί και ο ήχος από τον Νίκο Αρετάκη, τα κοστούμια από την Γιασμίν Τιμοτίγιεβιτς, οι χορογραφίες από τη Χαρά Καράλη, ενώ ζωντανά μουσική παίζει ο Γιάννης Παραουλάκης.

(Oι φωτογραφίες ανήκουν στον Αντώνη Μουτζιάνου. Τον ευχαριστούμε πολύ.)
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα