Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2015: Μουσικές παραστάσεις Ιουνίου

Οι πρώτες μουσικές εκδηλώσεις του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
Διαβάστηκε φορες
Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου έχει ανακοινώσει ήδη το πρόγραμμα των εκδηλώσεών του για το φετινό καλοκαίρι του 2015. Έχουμε συγκεντρώσει τις μουσικές παραστάσεις του Ιουνίου -για αρχή- και σας τις παρουσιάζουμε αναλυτικά πιο κάτω.

10 και 11 Ιουνίου 2015: Σταύρος Γασπαράτος , "Expanded Pian" (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας)

Φανταστείτε πως είστε μέσα σε ένα πιάνο. Φανταστείτε ότι το  πιάνο παίρνει τις διαστάσεις μιας αίθουσας συναυλιών και κάθε ένας από τους ακροατές βιώνει το έργο ως εάν να βρίσκεται εντός του οργάνου.

Αυτή η εγκατάσταση – μουσικό έργο είναι εμπνευσμένη απ την ιδέα  του “Prepared Piano” (προετοιμασμένο πιάνο). Πρόκειται για μια ιδέα ενός μηχανικά αλλοιωμένου πιάνου που έγινε διάσημη από τις συνθέσεις του John Cage και άλλων, οι οποίοι τοποθετούσαν βίδες, ελάσματα και διάφορα αντικείμενα στις χορδές του πιάνου αλλοιώνοντας τον ήχο του. Το “Expanded Piano” του Σταύρου Γασπαράτου μετασχηματίζει την ιδέα αυτή σε μια πρωτότυπη ηλεκτρονική μορφή. Ένα ακουστικό πιάνο καλωδιώνεται με διαφόρων τύπων μικρόφωνα που τοποθετούνται στο σώμα, τις χορδές και τον μηχανισμό του οργάνου. Με τη βοήθεια ενός υπολογιστή γίνεται ζωντανή επεξεργασία του σήματος των μικροφώνων και στην συνέχεια μοιράζεται σε μια surround πολυκάναλη εγκατάσταση, έτσι ώστε να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι το κοινό βρίσκεται “μέσα” στο πιάνο.

Το μουσικό έργο και η performanceExpanded Piano” λειτουργεί σαν ένας ηχητικός μεγεθυντικός φακός που βάζει τον ακροατή σε ένα ηχητικό ταξίδι στο εσωτερικό του οργάνου. Οι τεχνικές παρεμβάσεις ταυτόχρονα επεκτείνουν τους ήχους που μπορεί να παράξει το πιάνο, ενώ η surround ηχητική εγκατάσταση «κυκλώνει» το κοινό και βυθίζει τον ακροατή σε έναν ήχο πρωτόγνωρης λεπτομέρειας και συνδυασμών.

Το projectExpanded Piano” ήταν ανάθεση του EMPAC (Experimental Media And Performing Arts Centre) TroyN.Y. Και δημιουργήθηκε και παρουσιάστηκε στην Νέα Υόρκη το φθινόπωρο του 2014 και ανασχεδιάζετε για το Φεστιβάλ Αθηνών.

Ώρα: 21:00

Τιμές εισιτηρίων: Ζώνη Α: 25€, Ζώνη Β: 15€, Φοιτητικό: 10€, Άνεργοι, ΑΜΕΑ: 5€

Έναρξη προπώλησης: 2 Μαΐου 2015

13-14 Ιουνίου 2015: Ismael Ivo - Δήμος Γκουνταρούλης, Λόγος – Διάλογος (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας»)

Α΄ ΜΕΡΟΣ : ΛΟΓΟΣ

Δήμος Γκουνταρούλης σόλο βιολοντσέλο
Παλιοί και νέοι αυτοσχεδιασμοί γύρω από τη Δεύτερη σουίτα για σόλο βιολοντσέλο του Γ.Σ. Μπαχ

Δήμος Γκουνταρούλης (γενν. 1970)
Αυτοσχεδιασμός – αλάπ

Domenico Gabrielli (1659-1690)
Ricercar αρ. 7 σε ρε ελάσσονα
Δήμος Γκουνταρούλης
Αυτοσχεδιασμοί και παραλλαγές πάνω στο La Folia

Johann Sebastian Bach (1685-1750)                       
Σουίτα για σόλο βιολοντσέλο αρ. 2 σε ρε ελάσσονα, BWV 1008
Prelude | Allemande | Courante
Sarabande | Menuet I, II | Gigue

Δήμος Γκουνταρούλης μπαρόκ τσέλο (Γαλλία, περίπου 1780)

Β΄ ΜΕΡΟΣ : ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Δήμος Γκουνταρούλης, Ismael Ivo
Η Πέμπτη σουίτα του Γ.Σ. Μπαχ, για σόλο βιολοντσέλο και χορό

Johann Sebastian Bach
Σουίτα για σόλο βιολοντσέλο αρ. 5 σε ντο ελάσσονα, «discordable», BWV 1011
Prelude | Allemande | Courante
Sarabande | Gavotte I, II | Gigue

Έναυσμα ήταν δίχως άλλο η μουσική του Μπαχ, και πιο συγκεκριμένα οι μοναδικές Σουίτες για σόλο βιολοντσέλο. Η θαρραλέα αναμέτρηση του διακεκριμένου Έλληνα τσελίστα της Διασποράς, Δήμου Γκουνταρούλη –τα τελευταία είκοσι χρόνια ζει και εργάζεται στη Βραζιλία–, με το έργο αυτό οδήγησε στη σύμπραξη επί σκηνής με τον διάσημο βραζιλιάνο χορευτή και χορογράφο Ισμαέλ Ίβο. Το μουσικό δρώμενο «Λόγος – Διάλογος» αναδεικνύει την πολυφωνική πλευρά ενός φύσει μονοφωνικού οργάνου ανασύροντας ταυτόχρονα στην επιφάνεια το πάσχον σώμα από την πιο σκοτεινή από τις σουίτες του Μπαχ, την πέμπτη, ως άλλος συμβολισμός των παθών, ίσως και του σύγχρονου ανθρώπου.

Ώρα: 21:00

Τιμές εισιτηρίων: Ζώνη Α: 25€, Ζώνη Β: 15€, Φοιτητικό,65+: 10€, Άνεργοι, ΑΜΕΑ: 5€

Έναρξη πρoπώλησης: 2 Μαΐου 2015

14 και 16-18 Ιουνίου 2015: Εθνική Λυρική Σκηνή - Λουκάς Καρυτινός,
"Τόσκα, του Τζάκομο Πουτσίνι"
(Ωδείο Ηρώδου Αττικού)

Τόσκα: Μια ντίβα της όπερας, μια γυναίκα παράφορα ερωτευμένη, που ζηλεύει παθολογικά τον σύντροφό της. Σκάρπια: Ένας σκοτεινός άνδρας με απόλυτη εξουσία, που ηδονίζεται από τον πόνο των θυμάτων του. Ανάμεσα στους δύο βρίσκεται ο εραστής και αγνός πατριώτης Μάριο Καβαραντόσσι, που οδηγείται στον θάνατο. Όχι για τις ιδέες του, αλλά επειδή κατέχει την Τόσκα, που ποθεί ο Σκάρπια. Η μηχανή είναι καλά στημένη: απ’ τις παγίδες του Σκάρπια δεν θα ξεφύγει κανείς. Σε αυτό το θρίλερ τα παράφορα πάθη υπογραμμίζονται από την άκρως υποβλητική μουσική του Τζάκομο Πουτσίνι. Δίκαια μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του ρεπερτορίου.

Στα ιταλικά, με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Ώρα: 21:00

Τιμές εισιτηρίων: VIP: 100€, 85€, Ζώνη Α: 60€, Ζώνη Β: 55€, Ζώνη Γ: 45€, Άνω Διάζωμα: 25€, 15€ (φοιτητικό), ΑΜΕΑ: 15€

Έναρξη προπώλησης: 2 Μαΐου 2015

22 Ιουνίου 2015: Γιάννης Κότσιρας, "Ό,τι θυμάσαι δεν πεθαίνει" (Ωδείο Ηρώδου Αττικού)

Εδώ και είκοσι χρόνια μας συντροφεύει με την καθαρή, λαϊκότροπη φωνή του ο Γιάννης Κότσιρας, σε σπουδαία τραγούδια του καιρού μας. Η συναυλία στο Ηρώδειο είναι μια γιορτή όπου τίποτα δεν είναι προβλέψιμο: Τις ενορχηστρώσεις υπογράφει ο Vassilikos και την ορχηστρική εκτέλεση αναλαμβάνει η Καμεράτα, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, ενώ «Χρόνια πολλά» θα ευχηθούν από σκηνής δύο διασημότητες των «μουσικών του κόσμου», η Γιασμίν Λεβύ και ο Ζέλικο Γιοκσίμοβιτς.

Ώρα: 21:00

Τιμές εισιτηρίων: VIP: 35€, 28€, Ζώνη Α: 30€, 24€, Ζώνη Β: 25€, 20€, Ζώνη Γ: 15€, 12€, 10€ (φοιτητικό), Άνω Διάζωμα: 10€, 8€, 5€ (φοιτητικό, άνεργοι, ΑΜΕΑ)

Έναρξη προπώλησης: 2 Μαΐου 2015

24 Ιουνίου 2015: Καμεράτα - Ορχήστρα Των Φίλων Της Μουσικής, "Kiss me, Kate του Κόουλ Πόρτερ" (Ωδείο Ηρώδου Αττικού)

Πιστοί στην άποψη πως η ποιότητα και το κλασικό δεν γνωρίζουν σύνορα, η Καμεράτα και ο Γιώργος Πέτρου ξανοίγονται, με το γνωστό τους πάθος, στο νέο γι’ αυτούς πεδίο του αμερικανικού μουσικού θεάτρου, με όχημα το «κλασικότερο» ίσως μιούζικαλ στην ιστορία του Μπρόντγουεϋ. Αυτή η ειρωνική, «μεταθεατρική» προσέγγιση στο σαιξπηρικό Ημέρωμα της στρίγγλας, εμποτισμένη με την επινοητικότητα, το ευφυές χιούμορ και την ακομπλεξάριστη συγκίνηση που χαρακτηρίζουν το έργο του χαρισματικού δημιουργού της, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην αυθεντική γραφή του 1948.

Διάλογοι στα ελληνικά, με υπερτίτλους στο αγγλικό μουσικό κείμενο.

Ώρα: 21:00

Τιμές εισιτηρίων: VIP: 35€, 28€, Ζώνη A: 30€, 24€, Ζώνη B: 25€, 20€, Ζώνη C: 15€, 12€, Επάνω Διάζωμα: 10€, 8€, Φοιτητές, 65+: 10€, 5€, Άνεργοι, ΑΜΕΑ: 5€

29 Ιουνίου 2015: Άνταμ Κοέν - Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, "We Go Home" (Ωδείο Ηρώδου Αττικού)

Μουσική κληρονομιά ανεκτίμητης αξίας, προσωπική γραφή, ευαισθησία, ανατρεπτική ματιά και μια ξεχωριστή πορεία στη σύγχρονη τραγουδοποιία. Το DNA «μίλησε» και, αναπόφευκτα, ο Άνταμ Κοέν –γιος του Λέοναρντ– το «άκουσε» και δημιούργησε, με έμπνευση, το δικό του σύμπαν αληθινών τραγουδιών και ουσιαστικής επικοινωνίας μέσα από μουσικές δουλειές και συναυλίες. Με το We Go Home, το καινούργιο του άλμπουμ, επιστρέφει και στην αγαπημένη Ύδρα των παιδικών του –και όχι μόνο– χρόνων. Ιδανική η στιγμή της εμφάνισής του στο Φεστιβάλ, για μια νύχτα γεμάτη Κοέν.

Mέρος των εσόδων θα διατεθεί για φιλανθρωπικό σκοπό.

Συμπράττει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων

Ώρα: 21:00

Τιμές εισιτηρίων: VIP: 35€, 28€, Ζώνη Α: 30€, 24€, Ζώνη Β: 25€, 20€, Ζώνη Γ: 15€, 12€, 10€ (φοιτητικό), Άνω Διάζωμα: 10€, 8€, 5€ (φοιτητικό, άνεργοι, ΑΜΕΑ)

Έναρξη πρoπώλησης: 2 Μαΐου 2015

29 και 30 Ιουνίου 2015: Νίκος Καραθάνος - Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, "Σαλώμη, του Αλεσσαντρο Στραντελλα" (Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν - Φρυνίχου)

Με βάση το ορατόριο του San Giavoanni Battista, του ALESSANDRO STRADELLA

Το μπαρόκ, ως γόνιμο υπέδαφος ζυμώσεων ανάμεσα στο υψηλό και το ευτελές, στη διανόηση και τον αισθησιασμό, βρίσκεται στον ιδεολογικό πυρήνα της δραστηριότητας των Latinitas Nostra. Συνεχίζοντας τον μουσικό διάλογο Ανατολής και Δύσης που εγκαινίασε η παράσταση Ένας Άγγλος ταξιδευτής στο Λεβάντε, ο εκκεντρικός «πάπας» της μπαρόκ σκηνής, Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, και ο προικισμένος, πρωτοεμφανιζόμενος στο λυρικό θέατρο Νίκος Καραθάνος προσεγγίζουν το «ερωτικό ορατόριο» Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής του Στραντέλλα ως τολμηρή σύντηξη δυτικών και ανατολίτικων ηχοχρωμάτων.

Στα Ιταλικά με Ελληνικούς υπέρτιτλους.

Ώρα: 21:00

Τιμές εισιτηρίων: 25€, 20€ (μειωμένο), 15€ (φοιτητικό), 5€ (άνεργοι, ΑΜΕΑ)

Έναρξη πρoπώλησης: 2 Μαΐου 2015

Ολόκληρο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ καθώς και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ: http://greekfestival.gr/gr/home

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα