tasman muzitee zone

Ο Tasman στο Muzitee Ζone

O βιολιστής που μύησε τον Αλκίνοο Ιωαννίδη στην πειραματική ηλεκτρονική μουσική!
Διαβάστηκε φορες
Τα ρετρό σχέδια είναι ένας από τους λόγους για να προσθέσεις ένα t-shirt Muzitee στη συλλογή σου. Άλλοι λόγοι είναι ότι σου έρχεται σε μία συσκευασία σε σχήμα κασέτας που στη συνέχεια μπορεί να γίνει άνετα διακοσμητικό για το σπίτι σου, ενώ αποκτάς και έναν κωδικό με τον οποίο μπορείς να κατεβάζεις κάθε μήνα μουσική από καλλιτέχνες της σύγχρονης ελληνικής σκηνής.

Αυτό το μήνα, φιλοξενούμε τον Tasman. Ένας πολυπράγμων μουσικός ο οποίος πέρασε από τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, τους Closer και μας έχει χαρίσει δύο πολύ ιδιαίτερους δίσκους.

(Πάτα "Play" και ξεκίνα την ανάγνωση!)


Από τη συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ στους Closer. Μουσικός στην Κρίστη Στασινοπούλου, σε έχω πετύχει σε live με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, αλλά και σε γνώρισα μέσα από τους χαλαρούς ηλεκτρονικούς ήχους του Solace. Πως τα συνδυάζεις όλα αυτά;

Εύκολα!
Είτε σαν μουσικός είτε σαν απλός ακροατής, απολαμβάνω όσα μουσικά ταξίδια μπορούν να με συγκινήσουν. Κάθε ένα από αυτά μου προσφέρει και κάτι διαφορετικό.
Στη συμφωνική της ΕΡΤ έγινα μουσικός, έμαθα να πειθαρχώ και να αποδίδω μέσα σε ένα σύνολο. Έπαιξα μαγικές μουσικές και γνώρισα υπέροχους ανθρώπους.
Στους closer βρήκα το δημιουργικό μου παράδεισο. Είχα τη δυνατότητα να πειραματίζομαι με τους ήχους του ηλεκτρικού βιολιού (σε μια εποχή που κάτι τέτοιο ήταν ασυνήθιστο), να αυτοσχεδιάζω και να μοιράζομαι τις ιδέες μου με μια παρέα που σύντομα έγινε η δεύτερη οικογένειά μου.
Η Κρίστη και ο Αλκίνοος είναι δύο εξαιρετικοί καλλιτέχνες που εμπιστεύτηκαν την προσωπική μου πινελιά στο δικό τους όραμα και οι «χαλαροί ήχοι» του solace δημιουργήθηκαν από την ανάγκη μου να τραβήξω έναν πιο προσωπικό δρόμο.

Και όλη αυτή η ενασχόληση με τη μουσική, πόσο εύκολο είναι να συνδυαστεί με την οικογενειακή ζωή; Μου είπες ότι έχεις δύο κόρες...!
Οι κόρες μου είναι δύο πανέμορφα πλάσματα που λατρεύουν τη μουσική και απολαμβάνουν να είναι στο στούντιο όταν παίζω ή γράφω. Συμμετέχουν και σε κάποια κομμάτια (anything for you, memories).
Δυσκολία προκύπτει μόνο όταν έχω συναυλίες και  πρέπει να λείψω για κάποιο διάστημα. Με την πρώην σύζυγό μου έχουμε εξαιρετική σχέση. Τα δύσκολα ήταν όταν συζούσαμε- ποτέ δεν είναι εύκολη η συμβίωση με ένα μουσικό!

Νομίζω ότι στο Solace είναι η πρώτη φορά που ακούμε τον Αλκίνοο Ιωαννίδη να τραγουδάει στα Αγγλικά. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία;
Στις συναυλίες του τραγουδούσε και αγγλόφωνα κομμάτια. Θυμάμαι, ανυπομονούσα να παίξουμε το Exit Music των Radiohead - το έλεγε καταπληκτικά. Τότε μου μπήκε η ιδέα να πει κι ένα κομμάτι μου. Εκείνη τη μέρα στο στούντιο ήταν η πρώτη φορά που είχαμε αντίθετους ρόλους και το διασκεδάσαμε πραγματικά!

tasman muzitee zone

Με ποια άλλα ονόματα έχεις συνεργαστεί;
Σαν βιολιστής έχω παίξει  με τους περισσότερους καλλιτέχνες της ελληνικής δισκογραφίας (εκτός λαϊκού ρεπερτορίου με το οποίο δεν είχα ποτέ επαφή).
Σαν συνθέτης και παραγωγός έχω συνεργαστεί με καλλιτέχνες που συνήθως υπηρετούν άλλα είδη μουσικής από εκείνα που κινούμαι. Το προτιμώ γιατί μπορούν να κινηθούν έξω από τα πλαίσια που έχουν συνηθίσει, χωρίς όρια, με αποτέλεσμα πάντα ιδιαίτερο.
Έτσι, λίγοι αναγνωρίζουν τη  Σοφία Παπάζογλου στο Feel Link, τον Nomik και τον Ποίμη Πέτρου στο Cloud of my dreams (τον τελευταίο και στο Μemories), τoν Kristian Fjellstad στο Racing Thoughts και μια διάσημη αμερικανίδα pop τραγουδιστρια στο Chip and Charge που συνεργαστήκαμε χωρίς καν να το γνωρίζει!

Πόσο εύκολο ήταν για σένα να πείσεις καλλιτεχνικά ότι το βιολί δεν έχει θέση μόνο στην κλασική μουσική ή στα νησιώτικα; Με τους Closer είχες αντιμετωπίσει δυσπιστία από το κοινό;
Δε νομίζω ότι έχω καταφέρει να πείσω καλλιτεχνικά κάποιον με τόσο στενή άποψη για τη μουσική. Δυσπιστία δεν αντιμετώπισα ποτέ από το κοινό, αντιμετώπισα όμως από την μπάντα μου και τότε αποφάσισα να αποχωρήσω.

Πάμε στο νέο σου album που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό... Ti σημαίνει Ambivert;
Ambivert είναι ο τύπος ανθρώπου που δεν είναι απόλυτα εσωστρεφής ή εξωστρεφής αλλά εκδηλώνει αυτές τις τάσεις ανάλογα με την περίσταση.
Στο άλμπουμ, η σύγκρουση αυτών των τάσεων υπάρχει αρκετές φορές ακόμα και μέσα στο ίδιο κομμάτι με αποτέλεσμα, άλλες φορές να ταυτίζεσαι με το θόρυβο κι άλλες με τη μελωδία. Αυτή η αντίθεση με εκφράζει, αν και δεν είμαι τόσο παλαβός όσο οι ήχοι μου!

Στο προηγούμενο album είχες διάφορες δυνατές συνεργασίες, εδώ βλέπουμε ότι έχεις επιλέξει μία πιο μοναχική πορεία. Έτυχε; Το επιδίωξες;
Δεν ισχύει αυτό. Οι συνεργασίες ήταν αρκετές και εξίσου δυνατές:
Ο Μιχάλης Καπηλίδης (με ταξίδεψε στην καλύτερη περίοδο των closer) και ο Παναγιώτης Γκίκας (μου έδειξε ότι το ταλέντο βρίσκεται σε μικρά δωμάτια γεμάτα βιβλία και μουσική και όχι στα talent show).
Η Northern Child, ο Kristian Fjellstad (μου έδωσαν αυτό ακριβώς που ήλπιζα να βρω πριν τους γνωρίσω) και ο Ποίμης Πέτρου που εκτός από την υπέροχη φωνή του μου χάρισε και ένα εξαιρετικό ηχητικό αποτέλεσμα με τις μίξεις που έκανε.Ποια είναι η απόσταση του debut album σου από το Ambivert;
Το Ambivert ολοκληρώθηκε έξι  χρόνια μετά το πρώτο. Έξι πολύ έντονα και περίεργα χρόνια και ίσως γι αυτό θα το χαρακτήριζα βαθύτερα συναισθηματικό και περισσότερο επιθετικό από το Solace που έχει έναν πιο lounge χαρακτήρα. Επίσης, τα κομμάτια του τελευταίου άλμπουμ είναι  πιο ζωντανά και αυθόρμητα γιατί στηρίζονται περισσότερο στα μουσικά όργανα και τον αυτοσχεδιασμό παρά στον προγραμματισμό των ήχων.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια;
Θέλω να παρουσιάσω ζωντανά το Ambivert αλλά και μέρος της  μέχρι τώρα δουλειάς μου γιατί η αλήθεια είναι πως αυτό δεν έχει συμβεί όσο θα ήθελα.
Μόνος δεν θα είμαι. Η VJ markoira με συνοδεύει στη σκηνή και ντύνει οπτικά τον ήχο με τρόπο πραγματικά εντυπωσιακό. Συγχρόνως, νέες ιδέες συνωστίζονται στο κεφάλι μου και αυτή τη φορά λέω να μην «εξαντλήσω» και την επόμενη πενταετία για να τις παρουσιάσω!

Τι θα ακούσουμε στο EP που έχεις επιμεληθεί για το Muzitee;
Θα ακούσετε δύο κομμάτια από κάθε προσωπικό μου άλμπουμ και ένα ακυκλοφόρητο ελληνόφωνο στο οποίο χρησιμοποιώ μια πασίγνωστη φωνή του παρελθόντος με τρόπο τελείως αποδομητικό.

Aν και δείχνεις ένας χαμηλών τόνων καλλιτέχνης, διάλεξες το "Make Noise" t-shirt! Υπάρχει κάτι που δεν ξέρουμε;
Ίσως το ότι έχω ένα δωμάτιο γεμάτο «πεταλάκια» που όταν τα χρησιμοποιώ παύω να δείχνω καλλιτέχνης χαμηλών τόνων!

tasman muzitee zone

Tasman @ Facebook
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα