20 Χρόνια Μίλτος Πασχαλίδης στο Θέατρο Βράχων

Ό,τι αγαπάμε, δεν τελειώνει.
Διαβάστηκε φορες
Τι και αν ξεκίνησε σαν μαθηματικός, οι αριθμοί δεν ήταν ικανοί να κερδίσουν την αγάπη που έχει για τη μουσική. 20 χρόνια Μίλτος Πασχαλίδης λοιπόν. Αν και η μέρα ξεκίνησε με αρκετές βροχές σχεδόν σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, αργότερα ο καιρός καλυτέρευσε και έτσι δε δημιούργησε κάποιο πρόβλημα στη συναυλία. 

Μια soldout συναυλία αφιερωμένη στην πετυχημένη πορεία αυτού του άξιου τραγουδοποιού. Κάνω μια μικρή παρένθεση, εκφράζοντας μια προσωπική γνώμη. Δε μου αρέσει το γεγονός ότι γίνονται κάποιες συναυλίες για να γιορτάσουμε ας πούμε τα 20 χρόνια στη σκηνή ή τα 30 ή τα 40 ενός καλλιτέχνη και δε μιλάω για τη συγκεκριμένη συναυλία, αλλά γενικά. Δε μου αρέσει η πολυετής εμπειρία ενός καλλιτέχνη, να γίνεται αντικείμενο marketing για την προώθηση κάποιων γεγονότων. Ξαναλέω δεν έχω τίποτα με τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη, απεναντίας, τον εκτιμώ απεριόριστα και τον σέβομαι τόσο για τη μέχρι στιγμής αξιόλογη πορεία του αλλά και για αυτά που θα μας χαρίσει στο μέλλον. Απλά δεν μου αρέσει αυτό ο τρόπος marketing.

Μόνο και μόνο από το γεγονός ότι, μαζί του συμμετέχουν καλλιτέχνες όπως ο Στόκας, ο Πλιάτσικας, ο Θηβαίος, ο Β. Παπακωνσταντίνου και ο Μικρούτσικος, η Γιώτα Νέγκα και κάποιες εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, όπως ο Χαρούλης και ο Θαλασσινός, καταλαβαίνεις ότι η συναυλία θα είναι γεμάτη από όμορφες φωνές. Δε χάνουμε άλλο χρόνο, ξεκινάμε.

Στις 21.20 ο Μίλτος Πασχαλίδης, ανεβαίνει στη σκηνή. Το θέατρο είναι κατάμεστο και το μουσικό ταξίδι ξεκινάει με ένα νέο τραγούδι που γράφτηκε μια εβδομάδα πριν για αυτήν τη συναυλία. ‘Τα τραγούδια μια σταλιά’ ο τίτλος του σε στίχους Οδυσσέα Ιωάννου. Ο  ήχος πολύ καλός, αν λάβουμε υπ’ όψιν μας, ότι είχε αέρα, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει την ποιότητά του. Συνεχίζει με άλλα 2 τραγούδια του, τη ‘Σκυλίσια μέρα’ και τις 'Βαριές κουβέντες'.Στις 21.35 ανεβαίνουν στη σκηνή ο Πλιάτσικας και ο Στόκας. Τραγουδάνε ένα τραγούδι που είχαν ερμηνεύσει μαζί με τον αείμνηστο Μάνου Ξυδούς, 'Τα μπλούζ της άγριας νιότης’ και συνεχίζουν με το ‘Μοναξιά μου όλα’, όπου το κοινό τραγουδάει μαζί με τους καλλιτέχνες το τραγούδι από την πρώτη μέχρι την τελευταία λέξη.

Μετά από λίγη ώρα οι 2 καλεσμένοι δίνουν τη θέση τους στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Στην αρχή λένε το τραγούδι ‘Απουσία’  και στη συνέχεια έρχεται η ώρα να θυμηθούμε έναν εξίσου σημαντικό καλλιτέχνη άλλα πάνω από όλα άνθρωπο που δυστυχώς δε βρίσκεται κοντά μας, ακούγοντας το τραγούδι ‘το φλασάκι’. Μιλάμε βέβαια για τον Σάκη Μπουλά...

Στις 22.15 τη σκυτάλη παίρνει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και τραγουδάει αρχικά το ‘Πηνελόπη’ και στη συνέχεια το ‘Πριν το τέλος’ .  Ο Μίλτος συνεχίζει να βρίσκεται στη σκηνή, βασικά δεν κατέβηκε σχεδόν ποτέ κατά τη διάρκεια της συναυλίας.

Στις 22.30 στη σκηνή ανεβαίνει ο Τόλης Μαυρουδής, ο οποίος μας μαγεύει ακόμα μια φορά με την όμορφη κιθάρα του, παίζοντας το ‘Πρωινό τσιγάρο’.
Λίγο αργότερα, εμφανίζεται ο Θηβαίος. Το πλήθος πλέον έχει ζεσταθεί για τα καλά, δείχνει να απολαμβάνει αυτήν τη συναυλία από την αρχή μέχρι το τέλος. Ο Μίλτος μιλώντας για τον Θηβαίο, αναφέρει χαρακτηριστικά: ‘είμαστε φίλοι πριν γεννηθούμε ακόμα’. Σειρά έχει το τραγούδι ‘Κακές συνήθειες’  και το ‘Αγύριστο κεφάλι’.

Στη συνέχεια, ανεβαίνει κατά τη γνώμη μου ένας από τους κορυφαίους συνθέτες στην Ελλάδα και όχι μόνο, πρόκειται για τον Θάνο Μικρούτσικο. Κάθεται στο πιάνο, στη θέση της πολύ αξιόλογης Μιρέλας Πάχου και παίζει με τη σειρά τον Τυμβωρύχο ή αλλιώς στενεύουν τα περάσματα, Όσοι με τον χάρο γίναν φίλοι, Ερωτικό και Ρόζα. Για τελευταίο τραγούδι αφήνει το ΄Μικρές νοθείες’, το οποίο στην αρχή τραγουδάει ο Μίλτος, αλλά στη συνέχεια ανεβαίνει ο Θηβαίος να ‘βοηθήσει’ και 1 λεπτό μετά και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Το πλήθος παραληρεί ακούγοντας ένα πανέμορφο τραγούδι από 3 μοναδικές φωνές.Λίγο πιο μετά, σειρά έχει πρώτα η Γιώτα Νέγκα λέγοντας το ‘Πεθαμένες καλησπέρες’ και στο καπάκι η πρώτη έκπληξη, ο Παντελής Θαλασσινός, ο οποίος ερμηνεύει τα σμυρνέικα τραγούδια.

Λίγο αργότερα, τραγουδάει μόνος του τον Ακροβάτη κι έπειτα ξεκινάει  το ‘Φωτιά και αέρας’  όμως πριν τελειώσει το τραγούδι ανεβαίνει πρώτα ο Θηβαίος και στη συνέχεια, η δεύτερη έκπληξη, ο Γιάννης Χαρούλης και όπως καταλαβαίνετε το πλήθος τους αποθεώνει. Μένει επάνω για ακόμα 2 τραγούδια, το ‘Της λήθης το πηγάδι’ και ‘το καπηλειό’.

Λίγο πριν φτάσει στο τέλος αυτή η συναυλία, ο Πασχαλίδης τραγουδάει το ‘Στα είπα όλα’ και το ‘Παραμύθι με λυπημένο τέλος’ παρέα με όλους τους φίλους του.

Για encore, έχει κρατήσει τον Ερωτόκριτο, παρεμβάλλοντας κατά τη διάρκειά του και άλλα τραγούδια, όπως μια πολύ ωραία εκτέλεση για ‘Το πουκάμισο το θαλασσί’.

Κάπως έτσι τελείωσε αυτή η τόσο όμορφη και γεμάτη βραδιά. Είναι από τις συναυλίες που θα μου μείνουν, καθώς ανέβηκαν στη σκηνή όλοι αυτοί οι μεγάλοι καλλιτέχνες, για να τιμήσουν έναν εξίσου μεγάλο τραγουδοποιό, τον Μίλτο Πασχαλίδη.  Ήταν μια συναυλία που την ευχαριστήθηκα από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό, με πολλές εναλλαγές στο ύφος των τραγουδιών, από ροκ μέχρι λαϊκό. Καλό καλοκαίρι να έχουμε με όμορφες συναυλίες.

Έπαιξαν οι μουσικοί:

ΜΙΡΕΛΑ ΠΑΧΟΥ – Πιάνο, ακορντεόν,
ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – Πνευστά,
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ – Κιθάρες,
ΠΑΡΙΣ ΠΕΡΥΣΙΝΑΚΗΣ – Λύρα,
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΥΤΑΦΗΣ – Μπάσο,
ΗΛΙΑΣ ΔΟΥΜΑΝΗΣ – Τύμπανα,
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ - Κρουστά   

Αξιολόγηση Συναυλιών
Βαθμός συναυλίας
10,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα