Stage Diving #13 ή 11 και κάτι..

Special Edition: Γιατί η μουσική είναι το μεγαλύτερο σχολείο!

Διαβάστηκε φορες
Σήμερα, 11 και κάτι Τετάρτες από τότε που ξεκίνησε το Stage Diving θα πατήσω για λίγο το Pause στη συνηθισμένη ροή της Στήλης.

Αυτή η Τετάρτη  και πάλι θα είναι μουσική και φυσικά έχει μπάντα και μάλιστα μεγάλη και πολυτάλαντη!  Δε θα σας παρουσιάσω την πορεία μιας μπάντας με τον τρόπο που  έχουμε διαβάσει τις προηγούμενες εβδομάδες (για πρώτες εμφανίσεις, για δίσκους και τα γνωστά)

Είναι το τέλος της σχολικής χρονιάς και πολλά τριγυρίζουν στο μυαλό μου για το ρόλο της μουσικής στο σχολείο και πόσο υποβαθμισμένος είναι τελικά, με λίγες εξαιρέσεις.  Όμως τα παιδιά ασχολούνται με τη μουσική. Κι αυτό το Stage Diving είναι αφιερωμένο σ' όλα αυτά τα παιδιά αλλά και στους δασκάλους τους.

Οι 11 και κάτι είναι η σχολική μουσική ομάδα, του 11ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου αλλά δε τη λες και  συνηθισμένη "σχολική" ομάδα! Θα ταξιδέψουμε μέχρι την Κρήτη, για να γνωρίσουμε  τους 11 και κάτι και την καθηγήτριά τους κα Ξένια Περακάκη.

Πως ξεκινήσαν οι 11 και κάτι;

11&...: Πριν από μερικά χρόνια ήρθε στο λύκειο ένα πνεύμα ανήσυχο, μία φιλόλογος που ήθελε να προσφέρει στα παιδιά και να προσφέρει με τα παιδιά. Συγκέντρωσε γύρω της μία ομάδα παιδιών, που αγαπούσαν και ασχολούνταν με τη μουσική και κάπως έτσι ξεκίνησε η μουσική μας ομάδα. Είχαμε σκοπό σε κάθε γιορτή και εκδήλωση να παρουσιάζουμε κάτι διαφορετικό, τη δική μας οπτική πάνω στα γεγονότα και να αφήσουμε το δικό μας αποτύπωμα. Το κλίμα θύμιζε περισσότερο γκρουπάκι παρά ομάδα σχολείου.
Η ομάδα κίνησε το ενδιαφέρον και το καλοκαίρι του 2010 κλήθηκε να συμμετάσχει σε μαθητικό φεστιβάλ. Έτσι, βγήκαμε πρώτη φορά έξω από το σχολείο. Χρειαζόταν όμως κι ένα όνομα. Ψάχναμε κάτι έξυπνο, εύχηχο και να συνδέεται με το σχολείο μας. Η φιλόλογός μας, λοιπόν, η κυρία Ξένια,  έγινε και η νονά μας. Από τότε είμαστε οι 11 & κάτι. Από τότε η δράση μας εντός και εκτός σχολείου είναι έντονη.

Και τι  έχει να μας πει και η "Κυρία Ξένια";
Το φανταζόσασταν ποτέ οτι θα δημιουργηθεί group μέσα στο σχολείο; Είχατε σχέση με τη μουσική; Ρωτάω γιατι οι δικοί μου φιλόλογοι, αν είμασταν τυχεροί κι έπαιρναν πρωτοβουλίες είχαν προτίμηση στο θέατρο!


[Ξ.Π] Αρχικά, ξεκίνησε τυχαία, όταν ανέλαβα τις σχολικές εκδηλώσεις. Τις ανέλαβα με τη θέλησή μου, καθώς και στο προηγούμενο σχολείο που ήμουν, γίνονταν πολλές εκδηλώσεις και μου άρεσαν πολύ. Διαπίστωσα ότι υπήρχαν παιδιά που ασχολούνταν και είχαν ταλέντο στη μουσική. Από την επόμενη χρονιά έγινε μια διαλογή με βάση το ταλέντο, τις μουσικές γνώσεις αλλά και την υπευθυνότητα και την ομαδικότητα κάθε παιδιού. Δεν περίμενα ότι θα κρατήσει τόσο πολύ και πως θα βγούμε εκτός σχολείου. Αλλά μετά τα δύο χρόνια, ήρθε πια φυσικά.  Εγώ δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με τη μουσική. Αντίθετα, με το θέατρο θα ήταν πιο εύκολο να ασχοληθώ. Αλλά θα ήταν και δύσκολο, γιατί δεν θα είχαν τα παιδιά την ίδια εξοικείωση που έχουν με τη μουσική. Αφενός μου τράβηξε το ενδιαφέρον το ταλέντο των παιδιών και αφετέρου μου αρέσει να είμαι σε έναν κόσμο που εγώ δεν γνωρίζω.
 Στις σχολικές γιορτές οι επιλογές είναι δικές μου, καθώς έχω περισσότερα ακούσματα, κι έτσι τα παιδιά ασχολούνται με κομμάτια, τα οποία ακούνε για πρώτη φορά. Γενικότερα τους αφήνω ελεύθερους και βρίσκουν μία φόρμα συνεργασίας.  Για μένα είναι πολύ σημαντική η σχέση της ομάδας. Η σχέση που έχουν αναπτύξει τα παιδιά μεταξύ τους και δίνει και σε μένα  πολλά πράγματα.
 


 Έχει συμβεί να δημιουρηθούν groups με πιο περιορισμένη σύσταση και μουσική κατεύθυνση μέσα από τους 11 και κάτι;
[Ξ.Π] Ναι! Κατά διαστήματα τα μέλη της ομάδας έχουν δημιουργήσει μπάντες και σχήματα και τους στηρίζουμε με κάθε τρόπο.

Ποιά είναι τα μέλη των 11 και κάτι;
11&...: Η ομάδα δεν έχει συγκεκριμένα μέλη. Κάθε χρόνο έρχονται καινούρια παιδιά, ενδιαφέρον όμως είναι πως τα παλιά μέλη δεν φεύγουν. Φεύγουν από το λύκειο, φεύγουν ίσως και από την πόλη, παραμένουν όμως πιστοί και πάντα επιστρέφουν, για να βοηθήσουν και να συμμετάσχουν με κάθε τρόπο. Οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές και πάντα βρισκόμαστε εκτός προβών. Ακόμη, υποστηρίζουμε με τον πιο θερμό τρόπο κάθε καλλιτεχνική ανησυχία και προσπάθεια των μελών και εκτός των 11 & κάτι.Και τι μουσική παίζετε;;

11&...:Επειδή είμαστε πάρα πολλά άτομα, στο ρεπερτόριό μας μπορείς να βρεις πάρα πολλά είδη.  Τραγουδάμε ελληνικά από Θανάση Παπκωνσταντίνου μέχρι Active Member. Όσον αφορά στο ξένο ρεπερτόριο, δεν περιοριζόμαστε στον αγγλικό στίχο. Έχουμε τραγουδήσει γαλλικά, ιταλικά μέχρι και Goran Bregovic. Δυναμικά κομμάτια, ρυθμικά αλλά και πιο ήρεμα. Σύγχρονα, αλλά και παλαιότερα. Όλοι βοηθάμε όλους, όταν χρειαστεί, αλλά μέσες άκρες έχουμε βρει ο καθένας το στυλ του και, αν θέλεις, τον καλλιτέχνη του. Έτσι, όποιος μας γνωρίζει, σίγουρα θα περιμένει να ακούσει Μαραβέγια, Χαρούλη ή Florence + The Machine.
Στις γιορτές του σχολείου το πρόγραμμα αναλαμβάνει η κυρία Ξένια, συνοδεύοντάς το  με μία πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση. Είναι κάθε φορά διαφορετικό από αυτό που περιμένεις να ακούσεις σε μία σχολική γιορτή. Συνδέει το παρελθόν με το παρόν και εύστοχα σχολιάζει την επικαιρότητα.

Στις άλλες εκδηλώσεις η επιλογή είναι δική μας. Κάθε πρόταση και επιλογή λαμβάνεται υπόψη και μόνο όταν κάτι είναι πολύ δύσκολο απορρίπτεται. Μην ξεχνάμε βέβαια και τον παράγοντα του χρόνου. Συνήθως οι μεγάλες δράσεις στις οποίες συμμετέχουμε συμπίπτουν με τις εξετάσεις σε σχολείο και πανεπιστήμιο. Με ελάχιστο χρόνο και λίγες πρόβες, καταφέρνουμε πολύ καλό αποτέλεσμα. Αν είχαμε περισσότερο χρόνο, δεν θα ξεχωρίζαμε από μία μπάντα που ασχολείται επαγγελματικά. Και τώρα, όμως, δεν απέχουμε πολύ από το στάδιο αυτό, αφού υπάρχει διάθεση.


Υπάρχουν και δικές σας δημιουργίες;


11&...: Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δικά μας κομμάτια. Ερμηνεύουμε και διασκευάζουμε κομμάτια της ξένης και της ελληνικής μουσικής. Έχει συζητηθεί, και θα θέλαμε να μπορέσουμε να το πραγματοποιήσουμε άμεσα, να φτιάξουμε κάτι δικό μας.
Προς το παρόν η παρουσία μας είναι έντονη στα καλλιτεχνικά δρώμενα του Ηρακλείου  και βοηθάμε με τον τρόπο μας στη βελτίωση της καθημερινότητάς μας.

Είστε πολλά άτομα. Πώς τα καταφέρνετε στις πρόβες;

11&...: Προφανώς υπάρχουν στιγμές έντασης  και παρεξηγήσεων αλλά, όταν φεύγουμε από τις πρόβες, οι εντάσεις μένουν πίσω από τις πόρτες. Έτσι προσπαθούμε. Είναι αστείο, γιατί καμιά φορά ο χρόνος μας πιέζει πολύ ή μπορεί να έχουμε θέματα προσωπικά και ξεσπάμε στις πρόβες, αλλά όλοι μετά μας λένε πόσο δεμένοι είμαστε.
Εξάλλου με τα δικά σου άτομα είναι αναπόφευκτες οι συγκρούσεις.

Ποια είναι τα σχέδια σας τώρα που τελειώνει η σχολική χρονιά;

11&...: Φέτος, πέρα από την καθιερωμένη εκδήλωση  για το τέλος της σχολικής χρονιάς και τον αποχαιρετισμό της τρίτης τάξης στον χώρο του σχολείου το τέλος του μήνα, στις 10 Ιουλίου 2015 στο Πάρκο Γεωργιάδη θα οργανώσουμε συναυλία  αλληλεγγύης για το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης Ηρακλείουμε τίτλο : "Όλοι μαζί στο ρυθμό της αγάπης".
Είμαστε ανοιχτοί σε ό,τι άλλο προκύψει μες στο καλοκαίρι.

Κυρία Περακάκη τι είναι οι 11 και κάτι για εσάς;


[Ξ.Π]  Είναι το έργο για το οποίο είμαι περήφανη και ο λόγος για τον οποίο θεωρώ ότι αξίζει να είμαι εκπαιδευτικός. Οι 11 και κάτι είναι η ομάδα της καρδιάς μου!


Ρωτήσαμε το ίδιο 11 και κάτι φορές ακόμα και κάποια από τα μέλη μας απάντησαν τα παρακάτω:

Δεδομένου ότι η μουσική και το τραγούδι για μένα είναι τα πάντα, το σχήμα αυτό με έκανε να απελευθερωθώ, να είμαι πιο άνετη με το τραγούδι και να νιώσω κι εγώ μέλος αυτής της μεγάλης οικογένειας, ειδικά στην αρχή. Είναι ένα συγκρότημα το οποίο συμπεριλαμβάνει μουσική και τραγούδια για όλα τα γούστα και παρά τις διαφωνίες που πάντα υπάρχουν είμαστε όλοι ενωμένοι! Αξίζει πραγματικά να συνεργάζεσαι με αυτούς τους ανθρώπους! Αγαπάμε μαμά Ξένια!

Εμμανουέλα Παπαδογιωργάκη

11 & κάτι...Η αρχή ενός μουσικού ταξιδιού. Οι βαλίτσες μας γεμάτες νότες, μελωδίες και αγάπη! Η διαδρομή μόνο όμορφες αναμνήσεις μπορεί να αφήσει. Ένα ταξίδι με προορισμό το άπειρο..Το πλοίο δέχεται καινούργιους επιβάτες αλλά πάντα θα έχει κενές θέσεις και για τους παλιούς!
Μαρία Καμπανού

11 & κάτι, ένα ατέλειωτο μουσικό ταξίδι με αξιόλογα άτομα, όπου πρωτοστατούν οι ανθρώπινες σχέσεις και ακολουθούν τα υπόλοιπα, σίγουρα η καλύτερη ανάμνηση των σχολικών ετών.
Ραφαήλ Κτιστάκης

11 & κάτι"..μία ομάδα, μία παρέα, μία οικογένεια! Παιδιά λίγο πιο μεγάλα, λίγο πιο μικρά, παιδιά που έφυγαν, παιδιά που θα 'ρθουν, παιδιά που είναι ακόμα εδώ.. Αυτοί είναι οι 11 & κάτι! Άτομα με διαφορετικους χαρακτήρες, προσωπικότητες, προτερήματα, ελαττώματα και μία κοινή αγάπη, τη μουσική! Αυτή τους ένωσε και θα τους ενώνει. Κι ακόμα κι αν χαθούν δεν πρόκειται να ξεχάσουν, γιατί ό,τι υπάρχει στην καρδιά μας δεν ξεχνιέται και οι "11 & κάτι" βρίσκονται στην καρδιά όλων μας!
Κάλλια Νιράκη

Οι 11 και κάτι είναι οι: Ιωάννα Ασλανη (φωνή) Κων/ντίνα Γλένη (φλάουτο) Αντωνία Κουγιουμτζή (πιάνο,φωνή) Έλλη Μελιδονιώτη (πιάνο,φωνή) Ραφαήλ Κτιστάκης (μπουζούκι,φωνή) Αποστόλης Μυλωνάς (τύμπανα) Αντώνης Μουτζιάνου (κιθάρα,φωνή) Μάριος Ηλιάκης (κιθάρα,φωνή) Μάνος Κελιγιαννάκης (κιθάρα,φωνή) Άννα Παπαδάκη (Φωνή) Έμμα Παπαδογιωργάκη (φωνή) Στέλιος Παξιμαδάκης (μπουζούκι) Κάλλια Νιράκη (πιάνο, φωνή) Μιχάλης Καπλαγκιόζης (κιθάρα, φωνή) Μαρία Καφτάκη (κρουστά) Νίκος Καζαντζάκης (κιθάρα, φωνή) Χαρά Χαριτάκη (φωνή) Ευγενία Κρασσά (φωνή) Αντρέας Νικολιδάκης (μαντολίνο, φωνή) Κατερίνα Χρυσοπούλου (φωνή) Μαρία Καμπανού (κιθάρα, φωνή) Δημήτρης Γκομπόιτσος (πιάνο) ---[τους μέτρησε κανείς;;;]

Το μόνο που θα προσθέσω είναι πως είναι όμορφο και ελπιδοφόρο να βλέπεις νέα παιδιά με ταλέντο, ενδιαφέροντα και όρεξη για δημιουργία.  Και φυσικά καθηγητές που δεν περιορίζονται στην κάλυψη της σχολικής ύλης εντός του σχολείου  που αγκαλιάζουν τους μαθητές σα να ήταν δικά τους παιδιά.
11 και βάλε Μπράβο σε όλους σας!

# 11 και κάτι ... LINKS (μπείτε οπωσδήποτε στη σελίδα τους!)

Official Website   Facebook  YouTube  Soundcloud  Twitter

# P.S.
To Stage Diving δεν παει διακοπές κι ας κλείνει η φετική σχολική χρονιά. Και θυμίζω ...επικοινωνείτε πάντα μαζί μας στο info[at]mixgrill.gr αλλά και στο Facebook και συνεχίζουμε τις βουτιές μαζί :)

 
Ποια η γνώμη σας για το συγκρότημα;
Πείτε μας τη γνώμη σας
10,0 / 10 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα