Τα Κομμάτια της Οικειότητας - Αύγουστος 2015

Επιστροφή στα συνηθισμένα της στήλης με κομμάτια από αριστουργηματικούς δίσκους και άλλα που κουβαλάνε λίγη από την ξεγνοιασιά του καλοκαιριού.
Διαβάστηκε φορες
Δέκα τραγούδια, κατά προτίμηση καινούργια, κάθε μήνα. Δέκα κομμάτια που μπορεί να μην έχουν κάποια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ τους, αλλά συμπληρώνουν το παζλ του είναι μου, το παζλ της ίδιας μου της οικειότητας.

Τον τελευταίο καλοκαιρινό μήνα -και μετά την απαίτηση του Ιουλίου που εξανεμίστηκε μαζί με την πρώτη φορά αριστερά- επανερχόμαστε στα συνηθισμένα της στήλης. Με κομμάτια από -σχεδόν- αριστουργηματικούς δίσκους που λησμόνησα στην ανασκόπηση του εξαμήνου, αλλά σίγουρα θα τιμήσω στο τέλος της χρονιάς ("The Monsanto Years" και "Currents"). Και με κομμάτια που κουβαλάνε λίγη από την ξεγνοιασιά του καλοκαιριού.



Jamie xx ft. Young Thug & Popcaan - I Know There's Gonna Be (Good Times) (δίσκος: In Colour, Μάιος 2015)
Ένα από τα ελάχιστα κομμάτια από το φετινό δίσκο του James των The xx που έχουν λόγο ύπαρξης, έστω κι αν αυτό απαιτεί ανάλαφρη αμφίεση, Corona ανά χείρας και ηλιοβασίλεμα σε παραλία -της Καραϊβικής, κατά προτίμηση. Τα υπόλοιπα είναι απλώς θόρυβος, όπως φτάνει να παραδεχτεί κι ο ίδιος ο James (The Rest Is Noise).

Calexico & Amparo Sanchez - Cumbia de Donde (δίσκος: Edge of the Sun, Απρίλιος 2015)
Η συνεργασία με την Amparo Sanchez είναι από τις καλές στιγμές του ένατου δίσκου των Calexico. Ανάμεσα στ' άλλα, μας πάει και μια βόλτα από την Tijuana.

Baby Guru - Ήθελα Να Σου Πω (δίσκος: Sunshine Special, αναμένεται το Σεπτέμβριο)
Ένα ελληνόφωνο κομμάτι από ένα ελληνικό συγκρότημα που δεν το περίμενες. Για την ακρίβεια, από το σημαντικότερο -ενδεχομένως- σύγχρονο ελληνικό συγκρότημα, με απαιτήσεις που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί πρωτίστως εξαιτίας του πολύ καλού marketing, αλλά έχουν σταθερή μουσική βάση.

The Weeknd - Can't Feel My Face (δίσκος: Beauty Behind the Madness, αναμένεται στις 28 Αυγούστου)
Το απόλυτο κομμάτι του Αυγούστου. Παρέα με την προσμονή ή τις αναμνήσεις των διακοπών.

EL VY - Return to the Moon (Political Song for Didi Bloome to Sing, with Crescendo) (δίσκος: Return to the Moon, αναμένεται στις 30 Οκτωβρίου)
Το νέο project του Matt Berninger (The National) παρέα με τον Brent Knopf (Ramona Falls και Menomena) είναι γεγονός. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι ο Matt είχε αναζητήσεις με χαρωπές μουσικές. Το πρώτο δείγμα είναι άκρως ενθαρρυντικό! (I) went to bed and woke up inside another man's head.

Tame Impala - The Less I Know The Better (δίσκος: Currents, Ιούλιος 2015)
Τα κομμάτια του "Currents" εμφανίζουν ένα μεγάλο πρόβλημα: το ένα είναι καλύτερο από το άλλο. Ετούτο εδώ είναι απλώς αυτό που έχει παίξει τις περισσότερες φορές. Ίσως γιατί κάθε φορά αναρωτιέμαι ποια να ήταν αυτή η τελευταία χαζή ατάκα του Superman.

Yo La Tengo - Friday I'm In Love (δίσκος: Stuff Like That There, αναμένεται στις 28 Αυγούστου)
Ακόμα κι αν δεν έχει να προσθέσει κάτι το ιδιαίτερο, αυτή η διασκευή διακατέχεται από έναν ρομαντισμό που επιβεβαιώνει απόλυτα τον τίτλο του κομματιού. Ακόμα κι αν σήμερα είναι μια ακόμα μπλε Δευτέρα, μην περιμένετε την Παρασκευή για να ερωτευτείτε!

Neil Young & Promise of the Real - People Want To Hear About Love (δίσκος: The Monsanto Years, Ιούνιος 2015)
Οι άνθρωποι θέλουν να ακούνε τραγούδια αγάπης. Μην τους μιλάς για τη δημοκρατία, τα δικαιώματά τους, την καταστροφή του περιβάλλοντος και την παγκόσμια φτώχεια. Πες τους για την αγάπη και θα νιώσουν καλύτερα.
Το πιο πολιτικό τραγούδι του μεγαλύτερου σύγχρονου rock star.

Tame Impala - New Person, Same Old Mistakes (δίσκος: Currents, Ιούλιος 2015)
Έχω μια ιδιαίτερη συμπάθεια στα τελευταία κομμάτια των δίσκων. Είναι θέση που αναδεικνύει το μεγαλείο ενός δίσκου μέσω του μεγαλείου ενός κομματιού.
You've got your demons, and she's got her regrets.

Neil Young & Promise of the Real - A Rock Star Bucks A Coffee Shop
(δίσκος: The Monsanto Years, Ιούνιος 2015)
Η Monsanto και τα Starbucks γίνονται η αφορμή για να μιλήσει ο Neil Young για το στραγγαλισμό της αγροτικής παραγωγής, τα καρτέλ των πολυεθνικών και την πολιτική διαφθορά. Δίσκος-σύμβολο της εποχής μας και κατάθεση ψυχής, για ακόμα μια φορά, από μια αστέρευτη πηγή καλλιτεχνική δημιουργίας υψηλού επιπέδου.





* Ο φετινός δίσκος του Neil Young απουσιάζει από το spotify, ενώ όλα τα τραγούδια του σύντομα θα αποσυρθούν από τις online streaming υπηρεσίες (επ' ευκαιρία, ρίξτε μια ματιά στον Pono media player).
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα