Διαγωνιστικό Τμήμα Ελληνικών ταινιών Μικρού Μήκους

Στο "Simon Says" το μεγάλο βραβείο μικρού μήκους των Νυχτών Πρεμιέρας!

Οι Ελληνικές Μικρές Ιστορίες που έκλεψαν την παράσταση!
Διαβάστηκε φορες
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας στηρίζoντας τις προσπάθειες των κινηματογραφιστών πρόσθεσε φέτος ένα εντελώς νέο τμήμα, το επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα Ελληνικών ταινιών Μικρού Μήκους, από την πρόσφατη ελληνική παραγωγή.

Την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκαν οι προβολές των ταινιών κι ανακοινώθηκαν τα Βραβεία της Ειδικής κριτικής επιτροπής. Ας δούμε τις δημιουργίες που ξεχώρισαν στο πρώτο Διαγωνιστικό Τμήμα Ελληνικών ταινιών Μικρού Μήκους:

Το Α' Βραβείο Καλύτερης Ταινίας απονεμήθηκε στην ταινία «Simon Says» του Νίκου Τσεμπερόπουλου για «το ευφάνταστο σκηνοθετικά και ολοκληρωμένο σεναριακά πορτραίτο της αστικής μοναξιάς, αλλά και την παρουσίαση ενός πολυσύνθετου χαρακτήρα που προκαλεί στον θεατή όλες τις δυνατές αντιδράσεις. Συνεπικουρούμενος από την εξαίσια κεντρική ερμηνεία του Στίβεν Μόρτιμερ, ο σκηνοθέτης δημιούργησε μία ρομαντική και ταυτόχρονα αφοπλιστική ταινία».
Simon Says
Η ταινία «Dream Toy» του Χρήστου Χουλιάρα πήρε το Β' Βραβείο Καλύτερης Ταινίας για «το σκηνοθετικό επίτευγμα της μεταμόρφωσης ενός άψυχου αντικειμένου σε ολοκληρωμένο χαρακτήρα που καταλήγει να σε συγκινεί, το άρτιο ντεκουπάζ και την ενότητα ρυθμού και ύφους».
«Dream Toy» του Χρήστου Χουλιάρα
 Το Γ' Βραβείο Καλύτερης Ταινίας κέρδισε η ταινία «Εκδυσις» της Φαίδρας Τσολίνα για «το ιδανικό κάστινγκ (που οδήγησε σε δυο εξαίσιες ερμηνείες), τον εσωτερικό της ρυθμό, το αποτελεσματικό, δραματουργικά, ρεπεράζ και την αφαιρετική αφήγηση μιας ιστορίας "ενηλικίωσης"».
«Εκδυσις» της Φαίδρας Τσολίνα
Το Βραβείο Σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στην ταινία «Ίκαρος» του Γιώργου Φουρτούνη για «την ιδιαίτερη και καθαρά προσωπική σκηνοθετική γραφή που υποστηρίζει το θέμα της μέχρι τέλους, την αποτελεσματική πλανοθεσία και την ανάλογη δουλειά στον ήχο, που συντελεί στη δημιουργία ενός αδιαπέραστου φιλμικού σύμπαντος».
«Ικαρος» του Γιώργου Φουρτούνη
Το Βραβείο Σεναρίου απέσπασε το «Euroman» του Γαβριήλ Τζάφκα (σενάριο Γαβριήλ Τζάφκας και Λόρα Μάντσεν) για «τον ρυθμό του αλλά και την λεπτοδουλεμένη, βραδυφλεγή του σάτιρα που ποτέ δεν αγγίζει κραυγαλέα επίπεδα, αλλά λειτουργεί υπογείως, μέχρι το τελευταίο λεπτό».
«Euroman» του Γαβριήλ Τζάφκα
Η Επιτροπή απένειμε επιπλέον και τρία ειδικά βραβεία:

Βραβείο Animation στην Ειρήνη Βιανέλλη για την ταινία «Το Φύλλο της Λεύκας» και για «την «χειροποίητη» αισθητικά τεχνική της, καθώς αγγίζει έναν λυρισμό που απουσιάζει από την πληθώρα των ψηφιακών μικρομηκάδικων animation».
«Το Φύλλο της Λεύκας» της Ειρήνης Βιανέλλη
Ειδική Μνεία δίνεται στην Ρομάνα Λόμπατς που με την ερμηνεία της στο φιλμ «4 Μαρτίου» του Δημήτρη Νάκου στήριξε επαρκέστατα το δραματουργικό κέντρο βάρους της.
«4 Μαρτίου» του Δημήτρη Νάκου
Ειδικό Βραβείο στην ταινία «Αρχιπέλαγα, Γυμνοί Γρανίτες» της Δάφνης Χαιρετάκη για «την πολυσυλλεκτική του φύση, που συγκεντρώνει αφηγηματικά στοιχεία από όλο το φάσμα της φιξιόν αλλά και των ταινιών τεκμηρίωσης, για να αναπτύξει το θέμα της, δια ενός καθαρά προσωπικού κινηματογραφικού συντακτικού».
«Αρχιπέλαγα, Γυμνοί Γρανίτες» της Δάφνης Χαιρετάκη
Αναλυτικά τα βραβεία:

Α' Καλύτερης ταινίας: «Simon Says» του Nίκου Τσεμπερόπουλου
Β' Καλύτερης ταινίας: «Dream Toy» του Χρήστου Χουλιάρα
Γ' Καλύτερης ταινίας: «Εκδυσις» της Φαίδρας Τσολίνα
Σκηνοθεσίας: «Ικαρος» του Γιώργου Φουρτούνη
Σεναρίου: «Euroman» του Γαβριήλ Τζάφκα

Ειδική Μνεία στο «4 Μαρτίου» του Δημήτρη Νάκου για την ερμηνεία της Ρομάνα Λόμπατς
Βραβείο Animation: «Το Φύλλο της Λεύκας» της Ειρήνης Βιανέλλη
Ειδικό Βραβείο Επιτροπής: «Αρχιπέλαγα, Γυμνοί Γρανίτες» της Δάφνης Χαιρετάκη

Η ειδική κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τους Ελένη Κοσσυφίδου (παραγωγός - πρόεδρος), Μαρία Καλλιμάνη (ηθοποιός), Άκη Καπράνο (κριτικός κινηματογράφου), και Κωνσταντίνο Κουκουλιό (διευθυντής φωτογραφίας), ενώ το βραβείο της Καλύτερης Ταινίας συνοδεύτηκε από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ.

Σε όλους τους νέους κινηματογραφιστές που πήραν μέρος στο φετινό 21ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας αξίζουν συγχαρητήρια για τη δουλειά τους και περιμένουμε να δούμε ακόμα περισσότερους του χρόνου!
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα