Fargo (season 2): ένας καλλιτεχνικός άθλος

Η δεύτερη σεζόν του τηλεοπτικού Fargo είναι μια ταινία διάρκειας 10 ωρών με άρτια σκηνοθεσία, πλοκή και μουσική επένδυση.
Διαβάστηκε φορες
Το 1996 οι αδερφοί Coen εντυπωσιάζουν με το έκτο κινηματογραφικό τους τέκνο ονόματι Fargo. Η ταινία χαράσσεται στη μνήμη των κινηματογραφόφιλων και περνά μεμιάς στο πάνθεον των αριστουργημάτων της έβδομης τέχνης.

Όσο μετριοπαθής κι αν είναι κανείς, τα παραπάνω είναι αντικειμενικά και δύσκολα αντικρούονται. Τι γύρευε, λοιπόν, ο Noah Hawley, ένας σεναριογράφος τηλεοπτικών σειρών χωρίς κάποια ιδιαίτερη επιτυχία, και έπαιζε με την ιστορία του Fargo σχεδόν 20 χρόνια μετά; Η πρώτη σεζόν του τηλεοπτικού Fargo προβλήθηκε από το FX την άνοιξη του 2014 και απάντησε εκκωφαντικά στο ερώτημα. Βασισμένη στο σύμπαν της κινηματογραφικής ταινίας, με τους αδερφούς Coen αποτραβηγμένους στη διακριτική θέση της παραγωγής και ένα έξοχο καστ ηθοποιών στο οποίο δέσποζαν οι Martin Freeman και Billy Bob Thornton, η ιστορία των πρώτων 10 επεισοδίων της σειράς κατάφερε να μεταφέρει στη μικρή οθόνη ένα σημαντικό κομμάτι του κινηματογραφικού ονείρου. Οι παθιασμένες ερμηνείες και η στυλιζαρισμένη σκηνοθεσία αποτέλεσαν βασικά στοιχεία του θριάμβου. Ωστόσο, η υπεραξία αποδόθηκε μέσω της εξαιρετικής δουλειάς που έγινε στο σενάριο, το οποίο έφερε μεν ορισμένες ομοιότητες και αναφορές στο κινηματογραφικό γονέα του (στου οποίου το μελλοντικό  χρόνο τοποθετείται), αυτονομήθηκε δε πολύ γρήγορα, αποφεύγοντας εύκολες επαναλήψεις και περιττολογίες.

Έπειτα από την καλλιτεχνική αποδοχή και τη θερμή ανταπόκριση του τηλεοπτικού κοινού, το Fargo επέστρεψε το φθινόπωρο του 2015 με τη δεύτερή του σεζόν αποτελούμενη και πάλι από 10 επεισόδια.

Fargo Season 2

Η ιστορία εκτυλίσσεται πλέον σε παρελθοντικό χρόνο σε σχέση με το κινηματογραφικό Fargo και το καστ είναι τελείως διαφοροποιημένο, χωρίς τους μεγάλους αστέρες της πρώτης σεζόν (ξεχωρίζει ως όνομα η Kirsten Dunst). Το τελευταίο επεισόδιο της σειράς προβλήθηκε την περασμένη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου και αφού το είδαμε με κομμένη την ανάσα, σκεφτήκαμε να μαζέψουμε ορισμένες σκέψεις και συζητήσεις μας στο χαρτί.

Βέβαια αυτό το κείμενο δε στοχεύει να αποτελέσει κριτική της σειράς. Θεωρούμε τόσο μεγάλο το επίτευγμά της, που τρέμουμε και μόνο στην ιδέα ότι θα μπούμε στη θέση να την κρίνουμε. Έχοντας γράψει, σβήσει και ξαναγράψει ήδη εκατοντάδες λέξεις φτάνουμε στο εξής απλό: η δεύτερη σεζόν του τηλεοπτικού Fargo είναι ένας καλλιτεχνικός άθλος, μια ταινία διάρκειας 10 ωρών (γιατί περί αυτού πρόκειται!). Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις στην ιστορία της Τέχνης στις οποίες ένα έργο εγνωσμένης καλλιτεχνικής αξίας ενέπνευσε ένα καινούργιο το οποίο κατάφερε να αυτονομηθεί και να κερδίσει τη δική του θέση. Ο σεναριογράφος Noah Hawley, ο οποίος θεωρείται –και μάλλον αντάξια– πατέρας του τηλεοπτικού Fargo, άνοιξε σε κάθε σεζόν ένα νέο κεφάλαιο στο βιβλίο των αληθινών (sic!) εγκλημάτων στη Δύση· ένα κεφάλαιο που δανείζεται έμπνευση, αλλά δεν αντιγράφει ούτε κλέβει ιδέες.

Fargo Season 2

Τρεις είναι οι βασικοί άξονες που κάνουν το Fargo να ξεχωρίζει:

1.    η σκηνοθετική αρτιότητα

Πάρτε για παράδειγμα το απλούστερο πλάνο που υπάρχει, ας πούμε ένα αυτοκίνητο που φρενάρει για να παρκάρει. Δώστε το σε 100 σκηνοθέτες να το σκηνοθετήσουν και απορρίψτε μεμιάς τους 90 που θα παρουσιάσουν το ίδιο χιλιοπαιγμένο μοτίβο. Ε, οι υπόλοιποι 10 σκηνοθέτησαν τη δεύτερη σεζόν του Fargo.

Χωρίς περιττές επαναλήψεις και εξυπνακισμούς, κάθε επεισόδιο περιέχει μια χούφτα τουλάχιστον σκηνές απαράμιλλης κινηματογραφικής αισθητικής που σε κάνει να βλαστημάς για το πόσο μικρή είναι η οθόνη της τηλεόρασης. Η σκηνοθετική πολυφωνία λειτούργησε ευεργετικά προσφέροντας μια ενιαία και ομαλή ροή των επεισοδίων με τις διακριτικές πινελιές του καθενός από την ομάδα να απογειώνουν το αποτέλεσμα. Ένα σερβίρισμα πρωινού, ένα παρκάρισμα όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μια άνοδος με το ασανσέρ...  Ακόμα και στην περίπτωση εξειδικευμένων τεχνικών μέσων, όπως οι λήψεις από drone στο δάσος στο έβδομο επεισόδιο και οι ταραντινικής αισθητικής πυροβολισμοί στο ένατο επεισόδιο, αυτό δεν έγινε με υπερβολή και διάθεση επίδειξης, μα ήρθε ως φυσική εξέλιξη.

Fargo Season 2

2.    η ανάπτυξη των χαρακτήρων και η εξέλιξη της δράσης

Στο πρώτο επεισόδιο γνωρίσαμε έναν από τους πιο αγαπημένους χαρακτήρες της σειράς, που θύμιζε κάτι από την εξεζητημένη ιδιοσυγκρασία του Steve Buscemi. Μετά από δύο σκηνές σκοτώθηκε. Δεν επανήλθε στο προσκήνιο όχι σαν αναστημένος, μα ούτε καν σε κάποιο flash back.

Η θέση κάθε χαρακτήρα στο σύμπαν του Fargo είναι τόσο συγκεκριμένη που μόνο όταν δεις το τέλος γίνεται ξεκάθαρη. Ως θεατές ταυτιζόμαστε αναμφίβολα κατά καιρούς και προκρίνουμε την επιβίωση ή την κυριαρχία συγκεκριμένων ηρώων. Ωστόσο, εδώ δεν υπάρχει στιγμή που θα ψέξεις το σεναριογράφο. Η κάθε επιλογή του φαίνεται τόσο κατάλληλη, όσο οι μετρημένες κινήσεις του Δημιουργού του Σύμπαντος. Ως δημιουργός και αφηγητής συνάμα της ιστορίας έχει την απόλυτη γνώση και αυθεντία πάνω της. Δεν υπήρξε ούτε μια σκηνή περιττή, ούτε ένα σημείο που να είπαμε ότι το παράκανε με την προσπάθεια να εντυπωσιάσει ή να μπερδέψει. Κορωνίδα όλων η εμφάνιση του UFO στο ένατο επεισόδιο που σε εκπλήσσει, σου φαίνεται ενδεχομένως παράταιρη, μα δεν μπορείς να αντιτεθείς. Το UFO ήταν εκεί, το είδαν οι ήρωες, και οι κινήσεις τους, ακόμα και η ζωή τους, επηρεάστηκαν από την παρουσία του.

Fargo Season 2

Fargo Season 2

Για μία σειρά τέτοιου επιπέδου η πολύπλευρη και συνάμα άρτια ανάπτυξη των πρωταγωνιστικών ρόλων είναι αναμενόμενη. Δουλεμένοι χαρακτήρες με αδυναμίες και προτερήματα δε δίνουν το δικαίωμα στο θεατή της επιλογής και του αγαπημένου: δύσκολα διαλέγεις παράταξη και ήρωα. Κάθε ένας σου προσφέρει κάτι το μοναδικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σύζυγος του χασάπη και ουσιαστικά αιτία ύπαρξης της ιστορίας Peggy Blomquist (Kirsten Dunst). Με την έναρξη της σεζόν παρουσιάζεται ως περσόνα των τριών Α: αδιάφορη, άοσμη, ανοργασμική. Στην πορεία όμως εξελίσσεται, μεταμορφώνεται στη γυναίκα των τριών Ε: ευκίνητη, εκκεντρική, ενεργή. Για να φτάσεις στο τέλος να αναρωτιέσαι, πώς στο καλό είναι η μόνη που κατάφερε και επιβίωσε.

Επιπλέον πόντους στο όλο εγχείρημα δίνει και η σημαντική παρουσία των δεύτερων ρόλων. Παρουσιάζονται λεπτομερώς και ολοκληρωμένοι παρά τον περιορισμένο χρόνο εμφάνισής τους.

Το βίντεο με το οποίο το FX αποχαιρετά τους επώνυμους πεσόντες της δεύτερης σεζόν του Fargo (προφανή spoilers!):


3.    η μουσική επένδυση

Το μουσικό χαλί της σειράς βασίστηκε στο λιτό soundtrack της κινηματογραφικής ταινίας. Οι σκηνές εμπλουτίστηκαν από κλασικά τραγούδια της εποχής που διαδραματίζεται η ιστορία (π.χ. "Locomotive Breath" των Jethro Tull, "Whatcha See Is Whatcha Get" των The Dramatics) και κομμάτια που έντυναν ταιριαστά την πλοκή (π.χ. "The Eve of the War" από τους Liam Neeson και Gary Barlow, "Sylvia's Mother" των Dr. Hook). Η πραγματική υπεραξία δόθηκε από διασκευές αναφερόμενες στο κοενικό σύμπαν.

Χαρακτηριστικές στιγμές:
Didn't Leave Nobody But The Baby” της Emmylou Harris, είχε ακουστεί στο “O Brother, Where Art Thou?”, εδώ διασκευή από το σεναριογράφο Noah Hawley και το συνθέτη Jeff Russo.


Man of Constant Sorrow” του Dick Burnett, είχε ακουστεί στο “Big Lebowski”, εδώ διασκευή από τους Blitzen Trapper.


Let’s Find Each Other Tonight” του José Feliciano είχε ακουστεί στο “Fargo”, εδώ διασκευή από τον Jeff Tweedy των Wilco.

Just Dropped In (To See What Condition My Condition Was In)” του Mickey Newbury, είχε ακουστεί στο “Big Lebowski”, εδώ διασκευή από τους White Denim.


Run Through The Jungle” των Creedence Clearwater Revival, είχε ακουστεί στο “Big Lebowski”, εδώ διασκευή από τον Britt Daniel των Spoon.


Παρακάτω μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένα τα περισσότερα τραγούδια που ακούστηκαν στη δεύτερη σεζόν της σειράς.


* Το 2017 αναμένεται η τρίτη τηλεοπτική σεζόν του Fargo, που θα διαδραματίζεται το 2010, σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει. Περιττό να πούμε πόσο ανυπομονούμε. Ah jeez!

Fargo Season 2

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 4 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα