Αργύρης Πανταζάρας

Αργύρης Πανταζάρας: ο νικητής του Βραβείου Χορν

 Εάν ο πολιτισμός δεν μπορεί να φέρει την ειρήνη στον κόσμο, τότε βαδίζουμε στο τέλος του 
πολιτισμού.
Διαβάστηκε φορες
Ο ταλαντούχος Αργύρης Πανταζάρας τιμήθηκε φέτος με το βραβείο Δημήτρης Χορν. Οι ερμηνείες του στον μονόλογο ΑΩ, στον Βασιλιά Ληρ του Σαίξπηρ και τον Ρήσο του Ευριπίδη, του χάρισαν την υποψηφιότητα ανάμεσα στους Κωνσταντίνο Ασπιώτη, Κωνσταντίνο Γώγουλο και Γιώργο Παπαγεωργίου, κι έπειτα τη νίκη. Η τελετή έλαβε χώρα στο Θέατρο Δημήτρης Χορν με επιμέλεια του Σταμάτη Φασουλή.

Ο Αργύρης Πανταζάρας έλαβε το βραβείο, τον χρυσό σταυρό του Δημήτρη Χορν, από τον περσινό νικητή, Μιχάλη Σαράντη και αφιέρωσε τη νίκη του σε δύο ανθρώπους πολύ σημαντικούς για εκείνον, τον Λευτέρη Βογιατζή, που, όπως είπε, τον έκανε να δει πως ο κόσμος μπορεί να αλλάξει, και τη σύντροφό του, Έλλη, η οποία με τη σειρά της τον έκανε να δει πως ο κόσμος δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς έρωτα και αγάπη.

Πέρα από το γεγονός ότι είναι ένας εξαίρετος ηθοποιός, είναι κι ένας άνθρωπος από εκείνους που πια σπανίζουν, και δείχνει να αγαπά και να ενδιαφέρεται για τους συνανθρώπους του. Ο λόγος που έβγαλε ύστερα από την παραλαβή του βραβείου του ήταν καθόλα συγκλονιστικός και έκανε τους παρευρισκομένους να ανατριχιάσουν, να ταρακουνηθούν-αν μας επιτρέπεται η έκφραση αυτή.

Σας παραθέτουμε την ομιλία του, που σίγουρα θα σας κάνει να ξανασκεφτείτε τι συμβαίνει γύρω μας και μέσα μας: 
 
"Μακάρι με αυτά τα χρήματα να ξαναέφτιαχνα μια πατρίδα για τους ανθρώπους που βρίσκονται στους δρόμους της χώρας μας. 
Μακάρι με αυτά τα χρήματα να ξαναέφτιαχνα και τη δικιά μας χώρα. Γι’ αυτό θ’ αρχίσω έτσι... Ένα μέρος του ποσού θα δοθεί σε προμήθειες για τροφή και την περίθαλψη των προσφύγων, που η μόνη πατρίδα τους αυτή τη στιγμή είναι η ίδια τους ζωή. Το υπόλοιπο ποσό θα δοθεί για την ενίσχυση και τη σίτιση στα σχολεία μας, γιατί υπάρχουν παιδιά που μετά το τελευταίο κουδούνι δεν τους περιμένει ένα πιάτο φαΐ στο σπίτι... Αλληλεγγύη, είναι η ευγνωμοσύνη για την ίδια τη ζωή. Θέλω έτσι να καταγγείλω την ανισότητα, την αδικία και τον πόλεμο σε κάθε μέρος του κόσμου… Καταγγέλλω, τον πόλεμο σε οποιαδήποτε μορφή. Καταγγέλλω, κάθε "σκέψη" που τον δημιουργεί, τον νομιμοποιεί και δεν τον εξαλείφει. Καταγγέλλω, αυτούς που ορθώνουν σύνορα στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην ζωή. Εάν ο πολιτισμός δεν μπορεί να φέρει την ειρήνη στον κόσμο, τότε βαδίζουμε στο τέλος του πολιτισμού. Και επειδή το να αλλάξει ο κόσμος είναι προσωπική υπόθεση, σας εύχομαι να το πάρετε προσωπικά." 

Του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για το βραβείο, μα κυρίως για τον τρόπο σκέψης και δράσης του! Ας παραδειγματιστούμε κι ας προσφέρει ο καθένας
ό,τι μπορεί. Ακόμα και κάτι πολύ μικρό είναι μία μεγάλη ανάσα!

Ίσως τελικά υπάρχει ελπίδα, όταν νέοι άνθρωποι του πολιτισμού και της τέχνης δρουν κατ' αυτόν τον τρόπο!

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ τη συνέντευξη που ο ιδιος έδωσε πέρσι στον Αντώνη Κατσαμά για την ερμηνεία του στον Βασιλιά Ληρ.

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα