M83 - Junk

Ένας εκπληκτικός δίσκος που ξυπνάει έντονα συναισθήματα
Διαβάστηκε φορες
Τι θα ακούσεις:
    synthpop, post rock, electronica

Τραγούδια που πρέπει να ακούσεις:
    Go!, Walkway Blues, Do It Try It, Laser Gun, Solitude

Βαθμολογία:
    8.5/10

Αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα της alternative ηλεκτρονικής  μουσικής των τελευταίων ετών. Όλα ξεκίνησαν στη Γαλλία ενώ η μόνιμη βάση τους είναι το Λος Άντζελες. Οι Μ83, εδώ και πολλά χρόνια, κινούν τα νήματα στο χώρο τους με δίσκους που αποσπούν βραβεία και διθυραμβικές κριτικές. Το σημαντικό όλων, όμως, είναι οι επιτυχίες που κυκλοφορούν με το τσουβάλι. Από τις αρχές των 00’s έχουν βγάλει πέντε δίσκους με την πορεία τους στη μουσική βιομηχανία να είναι συνεχώς ανοδική. Η τελευταία κυκλοφορία που ακούσαμε από τους Μ83 ήταν το αριστουργηματικό soundtrack για την ταινία “Oblivion”. Η άνοιξη του 2016 φέρνει το έκτο album του πενταμελούς συγκροτήματος, υπό τον τίτλο “Junk”, με τους οιωνούς να είναι κάτι παραπάνω από καλοί.

Η αλήθεια είναι πως έμαθα τους Μ83 λίγα χρόνια πριν από την τεράστια επιτυχία τους “Midnight City”. Ο προηγούμενος δίσκος τους με είχε ενθουσιάσει τόσο που με ανάγκασε να ακούσω όλη τη δισκογραφία της μπάντας και να ανακαλύψω φοβερές μουσικές. Το “Junk” είναι ένα γεμάτο album που αποτελείται από 15 τραγούδια, δηλαδή κάτι λιγότερο από μιας ώρας ταξίδι στο γαλαξία των Μ83. Διότι, οι τύποι έχουν την ικανότητα να σε ταξιδέψουν στη δική τους χώρα, σε ένα άλλο γαλαξία. Το εναρκτήριο “Do It, Try It” δείχνει το δρόμο προς τις πρώτες εποχές της δεκαετίας του ‘80 με τα synths μαζί με τα επαναλμβανόμενα λόγια να δίνουν μια διαστημική διάσταση. Στη συνέχεια, συναντούμε το ωραιότερο κομμάτι του δίσκου, το “Go!”, που έχει ένα επικό κιθαριστικό σόλο από τον εκπληκτικό κιθαρίστα Steve Vai και που δεν γίνεται να μην ανεβάσει τη ψυχολογία σου. Εδώ, όπως και στο επόμενο “Walkway Blues”, φαίνεται η επιθυμία των Μ83 να συνεργαστούν και με καλλιτέχνες από άλλους μουσικούς χώρους παρουσιάζοντας κάτι που δεν θα έχουμε ξανακούσει από τους ίδιους. Τα σαξόφωνα βρίσκονται στις επάλξεις πίσω από τα φωνητικά της Γαλλίδας Mai Lan στο “Bibi the Dog” και της Sussane Sundfør στο “For the Kids”.

Το “Solitude” αποτελεί, επίσης, μια από τις κορυφαίες στιγμές του δίσκου ενώ το “The Wizard” δίνει μια νότα από 70’s. Πράγμα που αποδεικνύει πως οι Μ83 αν μη τι άλλο είναι κοιτούν προς πολλές και διαφορετικές μουσικές κατευθύνσεις. Η Mai Lan παρουσιάζεται και στο “Laser Gun” με το δυναμικό ρεφρέν δείχνοντας πως η φωνή της ταιριάζει γάντι με τις διαγαλαξιακές μελωδίες του Anthony Gonzalez. Άλλη μια δυνατή συνεργασία ακούμε στο “Time Wind” με τον χαμαιλέοντα Beck να ανεβάζει το κομμάτι με την φωνητική του παρουσία. Το “Junk” είναι εκπληκτικός δίσκος για τον απλούστατο λόγο ότι από την πρώτη κιόλας ακρόαση θα σου αφήσει κομμάτια που θα ακούς ασταμάτητα. Τα έχει όλα. Χορό, κέφι, λύπη, χαλάρωμα καθώς το album μπορεί να σου ξυπνήσει έντονα συναισθήματα. Δεν θα μάθεις από αυτό το κείμενο το αυτονόητο, ότι οι Μ83 είναι ένα μεγάλο συγκρότημα. Απλώς, είναι ένα ακόμα διθυραμβικό σχόλιο για μια φοβερή παραγωγή με πάθος και μαγεία.  Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα