Ο θάνατος του εμποράκου, στο Εθνικό Θέατρο

Ο Πέτρος Φιλιππίδης σε μια καθηλωτική ερμηνεία.
Διαβάστηκε φορες
"Γύρισα".

Κοστούμι, καπέλο και δυο βαλίτσες στο χέρι. Ο Γουίλι Λόμαν γυρίζει στο σπίτι του μετά από ένα ακόμη επαγγελματικό ταξίδι. Στις δυο του βαλίτσες κουβαλά τα δείγματα και στην πλάτη του τα χρόνια που πέρασαν, κάνοντας αμέτρητες διαδρομές. Ο Γουίλι γέρασε. Το μυαλό του έχει αρχίσει να θολώνει, το κορμί να μην αντέχει και η οικογένεια, που τόσο πάσχισε να κρατήσει ενωμένη, έχει πια σκορπίσει. Κατάκοπος και μπερδεμένος περνά το κατώφλι αυτού του σπιτιού, κατάκοπος κι ελεύθερος θα το ξανά περάσει. Ο Γούιλι Λόμαν είναι ο εμποράκος.

Ένα έργο σταθμός, γραμμένο από τον Άρθουρ Μίλλερ και μεταφρασμένο από το Σταμάτη Φασουλή, ανεβαίνει στην κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και μας παρασύρει σε μια άλλη εποχή, που δυστυχώς, πλέον, δε διαφέρει τόσο από τη δική μας. Μια κοινωνία γεμάτη πληγές, γεμάτη βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις και ταξικές διαφορές και μια οικογένεια κτισμένη πάνω σε ανέφικτες ονειροπολήσεις και πλασματικούς δεσμούς.

Ο Θάνατος του Εμποράκου

Ο Σταμάτης Φασουλής σκηνοθετεί με απόλυτη δεξιοτεχνία ένα έργο δύσκολο και απαιτητικό. Οι μεταβάσεις από το παρόν στο παρελθόν και αντίστροφα γίνονται με κινηματογραφική μαεστρία, πράγμα που βοηθά το θεατή να κατανοήσει την πλοκή και να νιώσει συνοδοιπόρος του χαρακτήρα καθ' όλη τη διάρκεια του έργου. Η σκηνοθεσία του Φασουλή κατευθύνει αποτελεσματικά τους χαρακτήρες και απογειώνει την ιστορία, με αποκορύφωμα την καταληκτική σκηνή του κεντρικού ήρωα, η οποία μας άφησε άφωνους.

Ο Πέτρος Φιλιππίδης υποδύεται έναν πολύπλοκο χαρακτήρα με σεβασμό και συνέπεια. Οι εναλλαγές στο βλέμμα, την κινησιολογία, τη χροιά της φωνής και οι πολύ γρήγορες μεταβάσεις του από το παρελθόν στο παρόν μας καθηλώνουν, προκαλώντας τη συμπόνια και την αγωνία μας για το μέλλον του ήρωα. Πάνω στη σκηνή, ένας ηθοποιός γνωστός για τους κωμικούς ρόλους του μεταμορφώνεται ολοκληρωτικά σε έναν απόλυτα τραγικό ήρωα.
Τόσο η Πέγκυ Σταθακοπούλου, όσο και ο Αλέξανδρος Λογοθέτης, στο ρόλο της Λίντα και του Μπιφ, αντίστοιχα, μας προσέφεραν εξαιρετικές ερμηνείες πλαισιώνοντας αρμονικά τον κεντρικό χαρακτήρα.

Οι εξαιρετικά εμπνευσμένοι φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη συντελούν σημαντικά στη δημιουργία της εκάστοτε ατμόσφαιρας, προσδίδοντας τρομερή ένταση στις κορυφώσεις της ιστορίας. Την πετυχημένη αυτή συνεργασία ολοκληρώνουν το ιδιαίτερο και λειτουργικό σκηνικό του Γιώργου Γαβαλά καθώς και η μουσική, που επιμελείται η Nalyssa Green.

Ο Θάνατος του Εμποράκου

Ο Γούιλι Λόμαν είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένας απλός εμποράκος, σύντροφος, πατέρας, φίλος. Ο Γουίλι Λόμαν είναι πάνω απ' όλα ένας άνθρωπος, που πίστεψε πολύ σε μια ζωή που, στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε και σε ένα μέλλον που δεν ήρθε ποτέ. Ήταν ο ίδιος που έχτισε το κλουβί του, που το γυάλιζε μια ζωή, που μια όμορφη νύχτα το γκρέμισε.
 Ο Γουίλι είναι, πια, ελεύθερος.

 "(...) περισσότερα αξίζεις πεθαμένος παρά ζωντανός".


Η παράσταση Ο θάνατος του Εμποράκου κλείνει την αυλαία της την
Κυριακή 29.05.2016.

Συντελεστές:

Μετάφραση - Σκηνοθεσία Σταμάτης Φασουλής
Σκηνικά Γιώργος Γαβαλάς
Κοστούμια Ντένη Βαχλιώτη
Μουσική Nalyssa Green
Φωτισμοί Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός σκηνοθέτη Γιώργος Λύρας
Σχεδιασμός μακιάζ Εύη Ζαφειροπούλου
Σχεδιασμός κομμώσεων Χρόνης Τζήμος
Βοηθός ενδυματολόγου Χριστίνα Τσουτσουλίγα

Διανομή:

Γουίλυ Λόμαν Πέτρος Φιλιππίδης
Λίντα Λόμαν Πέγκυ Σταθακοπούλου
Μπιφ Λόμαν Αλέξανδρος Λογοθέτης
Χάπυ Λόμαν Χάρης Τζωρτζάκης
Μπέρναρντ Δημήτρης Κίτσος
Δεσποινις Φράνσις Νεκταρία Γιαννουδάκη
Τσάρλυ Γιάννης Στόλλας
Θείος Μπεν Γιάννης Τσορτέκης
Χάουαρντ Θύμιος Κούκιος
Τζένη/ Λέτα Εύα Βάρσου
Στάνλευ Γιώργος Δεπάστας
Μις Φορσαιθ Βάσια Χρήστου
Μπάρμαν Γιάννης Ρούσσος

Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Βαθμός Παράστασης
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα