Οι "Σκοτεινές Ψυχές" του Francesco Munzi

Υπέροχη σκοτεινή ατμόσφαιρα και δομή αρχαίας τραγωδίας σε ένα δραματικό φιλμ για τις βεντέτες και τη μαφία της Καλαβρίας.
Διαβάστηκε φορες
Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Gioacchino Criaco, το φιλμ που σκηνοθέτησε ο Francesco Munzi το 2014 αφηγείται την ιστορία τριών αδερφών, των οποίων ο πατέρας δολοφονήθηκε από τη ‛Ndrangheta (καλαβριανή mafia). Μετά το θάνατο του βοσκού πατέρα τους, οι τρεις γιοι του τραβούν ο καθένας το δικό του δρόμο. Ο νεότερος, Luigi, ανεβαίνει ο ίδιος πολύ ψηλά στο κύκλωμα διακίνησης ηρωίνης και λοιπών ‘αγαθών’ από την Καλαβρία προς την Ολλανδία. Ο μεσαίος, Rocco, χτίζει τη φαινομενικά καθώς πρέπει ζωή του γύρω από την οικονομική επιφάνεια που του εξασφαλίζει η συνεργασία με το μικρότερο αδερφό του, μια ζωή που εκφράζεται μέσα από το άνετο σπίτι στο Μιλάνο και τη γοητευτική, αστή σύζυγό του. Τέλος, ο γηραιότερος Luciano παραμένει στο Aspromonte, τόπο καταγωγής της οικογένειας και καλλιεργεί τη γη, μαζί με την ψευδαίσθηση μιας ήρεμης ζωής, πάντα κάτω από τη σκιά της κουλτούρας της βεντέτας. Και όσο ο ίδιο αγωνίζεται να παραμείνει στη γυάλα που έχτισε, απομονωμένος και ταπεινωμένος, τόσο οι δραστηριότητες των αδερφών του δεν του επιτρέπουν να μείνει αμέτοχος. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν ο 20χρονος γιος του, Leo, εκδηλώνει τις νεανικές του ανησυχίες, μαζί με την οργή του για την κληρονομιά που πρόκειται να λάβει από τις δύο προηγούμενες γενιές.
 


Η εναλλαγή των γενεών στο πανέμορφο φυσικό σκηνικό του Africo της Καλαβρίας, η προσπάθεια των νέων να παίξουν το ρόλο που τους επιφύλαξε η θέση τους στην οικογένεια, οι τραγικές γυναικείες φιγούρες, ταγμένες πάντα να υπομένουν όσα οι άντρες της οικογένειας αποφασίζουν για τους εαυτού τους και για εκείνες χωρίς καμιά δυνατότητα αντίδρασης, οι ανατριχιαστικοί κώδικες τιμής της ‛Ndrangheta, η βρωμιά που επικάθεται σιγά σιγά στις ψυχές και αλλοιώνει ολόκληρη την ύπαρξη, όλα είναι παρόντα σ’ αυτό το πολύ δυνατό φιλμ. Ωστόσο, η δραματική κορύφωση έρχεται με το εκρηκτικό φινάλε, το οποίο επιφυλάσσει την κάθαρση στα πρότυπα αρχαίας τραγωδίας.

Ο Francesco Munzi μετέφερε αριστοτεχνικά την όχι και τόσο ασυνήθιστη ιστορία του Gioacchino Criaco, ξεδιπλώνοντας ακόμα και τις πιο λεπτές και σκοτεινές πτυχές της. Μάλιστα, μολονότι από την αρχή είναι διάχυτη η αίσθηση ότι τίποτα δεν πρόκειται να πάει καλά, η κορύφωση επιφυλάσσει εκπλήξεις. 

Ο Munzi, σε αυτήν την τρίτη ταινία του - μετά τα Saimir (2004) και Il resto della notte (2008) - επιλέγει για τους τρεις πρωταγωνιστικούς ρόλους τους Marco Leonardi (Luigi) - παλιό μας γνώριμο από τα Cinema Paradiso (1988) και Como agua para chocolate (1992), Peppino Mazotta (Rocco) και Fabrizio Ferracane (Luciano) και δικαιώνεται απολύτως. Στο πλάι τους, ο νεαρός Giuseppe Fumo (Leo) ανατρέπει την ιστορία και εγείρει μεγάλες προσδοκίες για το καλλιτεχνικό του μέλλον.

Αυτή η ταινία με την υπέροχη και σκοτεινή ατμόσφαιρα και τα βλέμματα που υπονοούν πολλά σε σχέση με τον εσωτερικό κόσμο των ηρώων αποτελεί μια άκρως αξιόλογη προσέγγιση της ιστορίας των αντίπαλων οικογενειών, των νόμων που επικρατούν εντός τους, αλλά και της ίδιας της ανθρώπινης ψυχής, της οποίας η σκοτεινή διάσταση ξεπερνά κατά πολύ όλες τις έξωθεν επιβαλλόμενες σκιές…

Συντελεστές
Σκηνοθεσία, σενάριο: Francesco Munzi
Πρωταγωνιστούν: Marco Leonardi, Peppino Mazzotta, Fabrizio Ferracane, Barbora Bobulova, Anna Ferruzzo, Giuseppe Fumo, Pasquale Romeo, Vito Facciolla, Aurora Quattrocchi

Anime Nere
Αξιολόγηση ταινίας
Βαθμός ταινίας
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα