Hacksaw Ridge

Αντιρρησίας Συνείδησης: Μία ταινία του Mel Gibson

Ένα βιογραφικό πολεμικό δράμα με μηνύματα και πολύ καλή σκηνοθεσία.
Διαβάστηκε φορες
Το "Hacksaw Ridge", το πιο πρόσφατο δημιούργημα του Mel Gibson, είναι ένα βιογραφικό πολεμικό δράμα. Στην Ελλάδα έκανε πρεμιέρα στις 10 του περασμένου Νοέμβρη με τίτλο "Αντιρρησίας Συνείδησης" και πριν λίγες μέρες η ταινία μπήκε στην τροχιά των Oscars, καθώς είναι υποψήφια σε έξι συνολικά κατηγορίες, με πιο σημαντικές της Καλύτερης Ταινίας, της Καλύτερης Σκηνοθεσίας και του Α' Ανδρικού Ρόλου.

Η ταινία διηγείται την πραγματική ιστορία του Desmond Doss, ενός ιδιαίτερου Αμερικάνου με μεγάλη πίστη στο Θεό, ο οποίος είχε ένα «κουσούρι». Δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει όπλο στο στρατό, στον οποίο μάλιστα κατατάχτηκε με δική του θέληση, αφήνοντας πίσω την αγαπημένη του, κατά την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο λόγος για τον οποίο ήθελε να συμμετέχει στον πόλεμο ήταν καθαρά για να βοηθάει τους συμπατριώτες του ως νοσοκόμος και όχι για να σκοτώσει τον εχθρό, αν και χάρη σε αυτό του κόλλησαν τη «ρετσινιά» του «αντιρρησία συνείδησης» (άσχετα αν ήταν σίγουρα πιο ευσυνείδητος από τους περισσότερους). Ωστόσο, για να καταφέρει να παραμείνει στο στρατό ο Doss έπρεπε να περάσει από σαράντα κύματα, καθώς οι ανώτεροί του δεν ήθελαν έναν «προβληματικό» στο τάγμα τους και έκαναν τα πάντα για να τον διώξουν. Τελικά, ο Doss βγήκε νικητής από όλο αυτό και κάπου εδώ καλό θα ήταν να σταματήσω, γιατί, αν και τα γεγονότα είναι γνωστά, δεν θα ήταν πρέπον από μέρους μου να σας παρουσιάσω όλη την ταινία. 

Ο Mel Gibson πλέον δεν είναι και τόσο αγαπητός στο χώρο του κινηματογράφου, λόγω παρελθοντικών του πράξεων και δηλώσεων. Παρόλα αυτά, αν είναι κάτι που κάνει καλά ο Mel Gibson είναι σίγουρα το να φτιάχνει ταινίες και το αποδεικνύει για άλλη μια φορά. Αν έπρεπε να χρησιμοποιήσω μία λέξη για αυτή του τη σκηνοθετική δουλειά σίγουρα θα την χαρακτήριζα «θαυμάσια». Η ταινία περιλαμβάνει όλα τα καλά στοιχεία του σκηνοθέτη και τα απλώνει αρμονικά στη διάρκειά της, καθώς έχουμε στιγμές από το παρελθόν του πρωταγωνιστή, χιούμορ σε επιτρεπτά επίπεδα για ένα δράμα, μάχες που κόβουν την ανάσα και φυσικά μεγάλες συγκινήσεις. Σημείο αναφοράς είναι η απίστευτη ρεαλιστικότητα της μάχης με τρομακτικά βίαιες σκηνές, που σκοπό έχουν να παρουσιάσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το μακελειό που επικράτησε στην Οκινάουα στα τέλη Απριλίου 1945. Σίγουρα οι σκηνές αυτές περνάνε ένα πολύ καλό μήνυμα για ορισμένα από όσα μπορεί να προκαλέσει ένας πόλεμος.

Κάπου εδώ αξίζει να σημειωθεί πως δεν έλειπαν και κάποιες (ας μου επιτραπεί η έκφραση) «αμερικανιές» από το όλο σκηνικό, αν και έδεσαν τέλεια με όλα τα υπόλοιπα. Τέλος, αν και οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του Mel Gibson στα Oscars, δεν θα τον έβγαζα τόσο γρήγορα από το παιχνίδι, μιας -που όπως ξέρουμε- έχει ήδη στην κατοχή του ένα χρυσό αγαλματίδιο από το 1996 για το επικό "Braveheart".

Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο εξαιρετικός Andrew Garfield στο ρόλο του Desmond Doss και με αυτή του την ερμηνεία αποδεικνύει πως είναι φτιαγμένος για μεγάλα πράγματα, αν και ταυτόχρονα ανεβάζει τον πήχη για το μέλλον. Από την πληθώρα ηθοποιών που συμμετέχουν στην ταινία, ξεχώρισαν επίσης οι Hugo Weaving και Vince Vaughn που είχαν αρκετά μικρότερους ρόλους, ενώ την γλυκιά της νότα μας πρόσφερε και η πολύ όμορφη Teresa Palmer. Από την άλλη μεριά ο Sam Worthington δεν έπεισε και πολύ, καθώς κατά κάποιο τρόπο είναι ίδιος σε όλους του τους ρόλους. 

Τελικό συμπέρασμα είναι πως αν θέλετε να δείτε μια πολεμική και συνάμα αντιπολεμική ταινία που δίνει έμφαση στη λεπτομέρεια, τότε θα πρέπει να δείτε το "Hacksaw Ridge".

Trailer


Σκηνοθεσία
Mel Gibson

Σενάριο:
Robert Schenkkan
Andrew Knight

Ηθοποιοί:
Andrew Garfield
Hugo Weaving
Vince Vaughn
Teresa Palmer
Sam Worthington

Διάρκεια: 139'

Αξιολόγηση ταινίας
Βαθμός ταινίας
8,0 / 10 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα