57th TIFF

57th Thessaloniki Film Festival: Μέρος Πρώτο

Σάββατο 05/11 και Κυριακή 06/11.
Διαβάστηκε φορες
Ο πολυαναμενόμενος θεσμός του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε για 57η φορά την Πέμπτη 03 Νοεμβρίου φιλοξενώντας στην τελετή έναρξης την ταινία Paterson του Jim Jarmusch. Η προσέυλευση του κόσμου στη Θεσσαλονίκη είναι μεγάλη, καθώς το φεστιβάλ έχει αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές εντός και εκτός συνόρων. Το Mix Grill βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να μεταφέρει το κλίμα του φεστιβάλ και να παρουσιάσει τις φετινές επιλογές των διοργανωτών.

Δυο ταινίες έρχονται από το πρώτο κινηματογραφικό Σαββατοκύριακο από Δανία και Τουρκία να μας δώσουν μια πρώτη γεύση.

In the Blood (Κυλά στο αίμα)

Κυλά στο αίμα

Από τη Δανία και τον Rasmus Heisterberg έρχεται μια ατμοσφαιρική ταινία παραγωγής 2016, με πρωταγωνιστή της τον εικοσιτριάχρονο φοιτητή Σίμον και το ταξίδι του προς την ενηλικίωση.

Περιγραφή:

Ο Σίμον βλέπει τη ζωή του να αλλάζει ριζικά τη διάρκεια του τελευταίου καλοκαιριού που περνά μαζί με τους συγκατοίκους του. Κάθε βράδυ μεθούν και κυνηγάνε κορίτσια, την άλλη μέρα ξυπνούν και πάλι απ' την αρχή. Μόνο που οι καιροί αλλάζουν: όταν όλοι εκτός από το Σίμον συμφωνούν να πουλήσουν το διαμέρισμά τους, ξεκινούν οι εντάσεις. ο Σίμον δεν είναι έτοιμος να αφήσει πίσω του τις ανέμελες μέρες.
 
Εντυπώσεις:

Μια ταινία με εξαιρετική αισθητική που σε κρατάει καθ' όλη τη διάρκειά της. Εικόνες που, συχνά, θυμίζουν video clip, σε παρασύρουν στο ταξίδι των ηρώων, στις βόλτες, τα πάρτυ και σε επαναφέρουν στην πραγματικότητα, όποτε χρειαστεί. Άριστη φωτογραφία, με πολύ σύγχρονο ευρωπαϊκό αέρα, παιχνίδι με τα χρωματιστά φίλτρα και το φως, αλλά και ισχυρή σκηνοθεσία με αριστοτεχνικά μονοπλάνα, αλλά και σκηνές που παραπέμπουν σε ταινίες και αισθητική του νεαρού και ταλαντούχου Xavier Dolan. Αυτό που δεν εντυπωσίασε το ίδιο ήταν το σενάριο της ταινίας, καθώς άγγιζε κάπως επιδερμικά τα θέματα που ήθελε να θίξει και κρατούσε σε απόσταση το θεατή από τους ήρωές του. Μια κάπως ασθενής ιστορία, χωρίς ανατρεπτικά σημεία, που δεν καταφέρνει να σε κάνει να ταυτιστείς με τους συμπλεγματικούς χαρακτήρες της.

Δείτε τη: Αν σας αρέσουν οι όμορφες εικόνες που σε ταξιδεύουν.

Μην τη δείτε: Αν είστε φαν της αμερικάνικης ανατροπής.


Rauf (Ραούφ)

Ραούφ

Από το δίδυμο σκηνοθετών Soner Caner και Baris Kaya και την Τουρκία έρχεται η γλυκιά ιστορία του μικρού Ραούφ κι ενός αθώου πλατωνικού έρωτα.

Περιγραφή:

Αυτή είναι η ιστορία του εννιάχρονου Ραούφ, που ζει σ' ένα χωριό στη σκιά ενός αόρατου, ατελείωτου πολέμου και που ξεκινά ένα ταξίδι για να βρει το ροζ χρώμα για το κορίτσι που αγαπάει. Γι' αυτόν, το ροζ είναι το χρώμα της αγάπης που βλέπει στα όνειρά του, το χρώμα της ειρήνης που ποτέ δε γνώρισε.. Αλλά οι εμπειρίες του σ' αυτόν το γκρίζο κόσμο θα του διδάξουν μόνο το μαύρο και το άσπρο.
 
Εντυπώσεις:

Μια τρυφερή ιστορία ενός νεαρού αγοριού, που επιβιώνει σε έναν κόσμο δύσκολο και τρομακτικό. Άνθρωποι που ζουν τη ζωή τους με έναν πόλεμο για φόντο να τους υπενθυμίζει κάθε τόσο την αδίστακτη πλευρά της κι ένας αθώος έρωτας, που επιμένει και ελπίζει σε έναν πιο όμορφο κόσμο. Ευρωπαϊκή κινηματογράφηση συνδυασμένη με τη βαλκανική αύρα, ωραία κάδρα και πολύ έντονες εικόνες.  Το δυνατό χαρτί της ταινίας, η εξαιρετική ερμηνεία του μικρού πρωταγωνιστή, που μας καθηλώνει με κάθε του βλέμμα, κάθε του κίνηση. Η ιστορία δε μας ενθουσιάζει ούτε και σε αυτή την ταινία, ήσυχη, αργή χωρίς τρομερές κλιμακώσεις, με τη διαφορά ότι το τέλος της σε αποζημιώνει και σε συγκινεί με αναπάντεχο τρόπο.
Βρίσκει τελικά ο μικρός Ραούφ το ροζ χρώμα;
Η απάντηση έρχεται στην αίθουσα Σταύρος Τορνές στις 07 & 09 /11 στις 18.00.

Δείτε τη:
Αν σας αρέσουν οι ανατολίτικες εικόνες και οι τρυφερές παιδικές ερμηνείες.
Μην τη δείτε: Αν είστε φαν της γρήγορης και περιπετειώδους πλοκής.

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα