Φοίβος Δεληβοριάς @ Hotel Ερμού

Ο Φοίβος Δεληβοριάς "διπλοπαντρεύτηκε" στο Hotel Ερμού

Παρευρεθήκαμε στο κυριακάτικο μεσημεριανό γλέντι που στήνει παρέα με τους Γιαν Βαν!
Διαβάστηκε φορες
Οι φωτογραφίες ανήκουν στη Σοφία Περακάκη και το Mix Grill.

Κάθε του εμφάνιση θα μπορούσε να οριστεί ως μια νέα πρόταση,
ένα καινούργιο εγχείρημα με διαφορετικό χαρακτήρα και στοιχεία-εκπλήξεις. Σαφώς και έχεις στο μυαλό σου πως κάποια πράγματα θα είναι ίδια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν περιμένεις (και δεν πρόκειται!) να παρακολουθήσεις και να ακούσεις μια παράσταση όμοια με τις προηγούμενες. Και εκεί ακριβώς είναι που κρύβεται η μαγεία του Φοίβου Δεληβοριά, ή μάλλον ένα κομμάτι της μαγείας του, καθώς είναι πάρα πολλά εκείνα που τον καθιστούν ξεχωριστό τραγουδοποιό και μας κάνουν να λαχταρούμε κάθε φορά.

Αυτή τη φορά ο Φοίβος Δεληβοριάς διάλεξε να στήσει ένα κυριακάτικο μεσημεριανό γλέντι με τον τίτλο "Διπλοπαντρεμένος" , βασισμένο στο λαϊκοδημοτικό ήχο και παρέα με τους Γιαν Βαν, στο Hotel Ερμού. Μόνο και μόνο από την επιλογή του χώρου, του χρόνου και του ύφους της παράστασης, αντιλαμβάνεται κανείς τη διάθεση του πειραματισμού που πάντοτε τον συνοδεύει και τον κρατά σε μια συνεχή καλλιτεχνική και δημιουργική εγρήγορση. Φτάσαμε στον πεζόδρομο, που βρίσκεται πάνω από την Πειραιώς στον Κεραμεικό, στις 4 το απόγευμα και περιμέναμε στην ουρά για την είσοδό μας. Οι ασπρόμαυρες εικόνες στο video wall θύμιζαν μια άλλη εποχή και μας κρατούσαν συντροφιά μέχρι τις 5 ακριβώς , όπου και ξεκίνησε το πρόγραμμα. 

Φοίβος Δεληβοριάς @ Hotel Αρμού
Φοίβος Δεληβοριάς & Νεφέλη Φασουλή @ Hotel Αρμού

Η αρχή έγινε με τους μουσικούς που μας έπαιξαν μια πολύ όμορφη εισαγωγή και άφησαν τον ήχο του κλαρίνου να ξεδιπλωθεί και να προμηνύσει το "πανηγύρι" που στήθηκε! Ο Φοίβος Δεληβοριάς εμφανίστηκε εν μέσω χειροκροτημάτων με ένα χρυσό λαμέ σακάκι, τραγουδώντας τα "Θέλω να σε ξεπεράσω" και "Αφού δεν μ’αγαπάς" σε μια λαϊκοδημοτική εκδοχή. Οι κινήσεις των χεριών του καλώντας τον κόσμο να συμμετάσχει στο "γεγονός", η ενδυματολογία, το ύφος και η όλη σκηνοθεσία του, ήταν άρρηκτα συνδεδεμένα με την κουλτούρα των γλεντιών και των πανηγυριών. Σ’ αυτό συνέβαλαν και τα πολύχρωμα φωτάκια που ήταν κρεμασμένα πάνω από τη σκηνή, αφού όλα ήταν προσεγμένα και συμφωνημένα στη δημιουργία του αντίστοιχου κλίματος.

Ο Φοίβος μας εξήγησε με το χιούμορ που τον διακατέχει τον τίτλο της παράστασης και μας είπε πως "οι Κυριακές τα μεσημέρια και το Hotel Ερμού είναι ιδανικά για τους διπλοπαντρεμένους και τους μπάσταρδους γιους", δίνοντας πάσα στο αντίστοιχο τραγούδι. Ακούσαμε τα πειραγμένα "Bolero" και "Χάλια", σε διαφορετικό ρυθμό και προσαρμοσμένα στο ύφος του προγράμματος, καθώς και τη "Γυναίκα του Πατώκου" την οποία ο Φοίβος "έψαχνε" να βρει στις παρέες του κοινού. Οι ιστορίες του Φοίβου και τα σχόλιά του ανάμεσα στα τραγούδια δεν έλειψαν. Το ίδιο και με τις εκπλήξεις του, που αυτή τη φορά κορυφώθηκαν στην ερμηνεία του τραγουδιού "Σώσε με" σε στίχους και μουσική του Νίκου Καρβέλα και ερμηνεία της Ρίτας Σακελλαρίου.

Φοίβος Δεληβοριάς & Γιαν Βαν @ Hotel Αρμού
Φοίβος Δεληβοριάς & Γιαν Βαν @ Hotel Αρμού

Οι Γιαν Βαν, που τον συνόδευαν ορχηστρικά επί σκηνής, είναι πέρα από εξαιρετικοί μουσικοί και αξιόλογοι δημιουργοί. Μέσα από τη φωνή του Αλέξη Ιωάννου, τραγουδιστή του συγκροτήματος, ακούσαμε αρκετά δικά τους τραγούδια όπως τα "Πρόσεχε πατέρα", "Μαύρη τσάντα", "Εκπτώσεις", "Δεν έπρεπε" και πρωτότυπες διασκευές όπως το "Μη λυπάσαι που φεύγω" (πρώτη εκτέλεση: Γιάννης Σαλέας). Η μουσική τους είναι πολύ ιδιαίτερη και τους προσδίδει χαρακτήρα, ενώ όπως λένε και οι ίδιοι αντιπροσωπεύουν "τη μουσική του λαϊκοδημοτικού πανηγυριού των 70’s, σήμερα". Ο "Σκύλος στο Κολωνάκι" ήταν ένα από τα ηχηρά παραδείγματα των διασκευών που έκαναν στα τραγούδια του Φοίβου και ένα από τα πιο πειραγμένα τραγούδια του, το οποίο έχουμε ακούσει και στο παρελθόν σε διάφορες εκδοχές!

Ανάμεσα στα γνωστά κι αγαπημένα "Υβρεοπομπή", "Και του χρόνου", "Μπόσα Νόβα του Ησαϊα", "Σε βλέπω σαν φίλο", ακούσαμε και τη διασκευή του παραδοασιακού "Διπλοπαντρεμένου" που έκανε το 1998, μαζί με την όμορφη φωνή της Νεφέλης Φασουλή που τον συνόδευσε στη σκηνή, ενώ από τον τελευταίο δίσκο του, την "Καλλιθέα", ακούσαμε πολύ λίγα τραγούδια, ένα εκ των οποίων ήταν κι "Ο Ξένος". Στη συνέχεια ανέβηκε στη σκηνή ο ακορντεονίστας Παναγιώτης Τσεβάς και μας έπαιξαν τη "Γυφτοπούλα στο χαμάμ", ένα όμορφο τραγούδι του Γιώργου Μπάτη, το οποίο διασκεύασαν και τραγούδησαν ο Φοίβος και η Μάρθα Φριντζήλα στις κοινές τους εμφανίσεις το 2011. 

Φοίβος Δεληβοριάς & Άννα Βίσση @ Hotel Αρμού
Φοίβος Δεληβοριάς & Άννα Βίσση @ Hotel Αρμού

Έπειτα, το κλίμα άλλαξε εντελώς αφού ο Φοίβος κάλεσε την Άννα Βίσση, στην οποία ανήκει και ο χώρος, να ανέβει στη σκηνή! Ήταν μεγάλη έκπληξη που τραγούδησε τον "Καθρέφτη" (ένα από τα τραγούδια του που αγαπά πολύ ο Φοίβος) καθώς και τα ντουέτα τους στο "Μέτρα" και το "Ασφαλώς και δεν πρέπει" (Βίκυ Μοσχολιού), ενώ ακούσαμε και άλλα δύο δικά της. Το κυριακάτικο γλέντι έφτασε στο τέλος του μετά από 3,5 ώρες συνεχούς μουσικής (με ένα μικρό διάλειμμα), έχοντας ως επίλογο το "Δεν είδα ήλιο σήμερα" των Γιαν Βαν σε συνδυασμό με την "Κική" του Φοίβου, την παρουσίαση όλων των μουσικών και συνεργατών, αλλά και την "κλαρινάτη" εκδοχή του "Θέλω να σε ξεπεράσω" που ακούσαμε και στην αρχή. 

Συνολικά, ήταν μια πολύ καλή εμφάνιση του Φοίβου Δεληβοριά και μια ακόμη ευφάνταστη ιδέα του που είδαμε να γίνεται πράξη. Ο ίδιος γεμάτος ζωντάνια και κέφι, δεν σταμάτησε στιγμή να χορεύει και να κινείται σε ολόκληρη τη σκηνή και οι Γιαν Βαν μας χάρισαν όμορφες μουσικές. Η μεταξύ τους σύμπραξη ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα και το όλο εγχείρημα είχε κάτι το πρωτότυπο. Ωστόσο, προβληματίστηκα σχετικά με τον χώρο: παρόλο που πρόκειται για ένα όμορφο και παράξενα διαμορφωμένο μαγαζί με μπαρόκ στοιχεία, όπου ο Φοίβος κατάφερε να εναρμονιστεί και να το κάνει "δικό του", θεωρώ πως το νυχτερινό του ύφος και η αρκετά σκοτεινή ατμόσφαιρα δεν άφησαν τη διάθεση του κυριακάτικου γλεντιού και πανηγυριού να αναδειχθεί όσο της άρμοζε. Επιπρόσθετα, οι τιμές ήταν σχετικά ψηλές, ενώ τέλος θα ήθελα να συγχαρώ το προσωπικό για την ευγένεια και την εξυπηρέτησή του. 

Φοίβος Δεληβοριάς & Γιαν Βαν @ Hotel Αρμού
Φοίβος Δεληβοριάς & Γιαν Βαν @ Hotel Αρμού

Όμορφη εμπειρία ήταν και η κουβέντα που είχαμε με τον πατέρα του Φοίβου Δεληβοριά, που καθόταν με συγγενείς στο μπροστινό μας τραπέζι. Μας είπε πως πάντοτε παρευρίσκεται στις συναυλίες του και πως το αγαπημένο του τραγούδι είναι ο "Φώτης" που, άλλωστε, έχει γραφτεί για τον ίδιο! Τον ρωτήσαμε και για την ιστορία του "Μπάσταρδου γιου" και μας απάντησε πως ο Φοίβος το έχει γράψει για τον Τηλέμαχο της ελληνικής μυθολογίας, που έψαχνε παντού να μάθει αν ο πατέρας του ο Οδυσσέας ζει. Να χαίρεστε τον γιο σας κύριε Φώτη!

Για άλλες 3 Κυριακές:
12, 19, 24 Φεβρουαρίου

Γιαν Βαν οι:
Αλέξης Ιωάννου: φωνή, κιθάρα
Κώστας Μερετάκης: φωνή, κρουστά
Γιώργος Σκηπητάρης: κλαρίνο
Γιάννης Πουπούλης: κιθάρα
Jan Van de Engel: τύμπανα, μουσική
Κωστής Χριστοδούλου: πλήκτρα
Yoel Soto: μπάσο

Αξιολόγηση Συναυλιών
Βαθμός συναυλίας
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα