μύτη

Αναζητώντας τη Μύτη του Γκόγκολ

Χωρίς λόγο, χωρίς αιτία, χωρίς εξήγηση, χωρίς καμιά προειδοποίηση, η μύτη του Κοβαλιώφ τον αποχωρίζεται. Μια αλλόκοτη προσπάθεια επανένωσης λαμβάνει χώρα στο Θέατρο Πόρτα.
Διαβάστηκε φορες
Χωρίς λόγο, χωρίς αιτία, χωρίς εξήγηση, χωρίς καμιά προειδοποίηση...όλα είναι αντεστραμμένα. Η μύτη του Κοβαλιώφ αποφάσισε να αποσχιστεί απο το πρόσωπο του μέχρι πρότινος "ιδιοκτήτη" της προκειμένου να αναζητήσει μια ανεξάρτητη ζωή μακριά απ' αυτόν. Η επόμενη στιγμή του αναπάντεχου χωρισμού βρίσκει τον Κοβαλιώφ πρωταγωνιστή σ' ένα σκηνικό παραλόγου.

Ό,τι θεωρούσε αυτονόητο για την ύπαρξη του έχει χαθεί ανατρέποντας όλες τις ισορροπίες της φιλήσυχης ζωής του. Ο ήρωας κινείται απελπισμένος μες στην πόλη κουβαλώντας την ελπίδα -η οποία με την πάροδο του χρόνου ολοένα και σβήνει- πως σε κάποια γωνιά θα βρει κάποιον που να έχει δει τη μύτη του και θα μπορεί να τον κατευθύνει, για να επανενωθεί επιτέλους με το επαναστατημένο χαμένο του κομμάτι.
μύτη
Την περίεργη και συνάμα αστεία περιπέτεια του Κοβαλιώφ ανέλαβαν να παρουσιάσουν φέτος στο θέατρο Πόρτα οι Patari Project, διασκευάζοντας με σύγχρονη οπτική και χιούμορ το μυθιστόρημα του Νικολάι Γκόγκολ, η Μύτη

Οι Patari Project προσέγγισαν το κείμενο του 19ου αιώνα δίνοντας του σύγχρονη αισθητική, αφενός ως προς τους χώρους που κινούνται οι ήρωες και αφετέρου ως προς το χιούμορ, εντάσσοντας στο έργο άκρως αντιπροσωπευτικές ατάκες ή κινήσεις της εποχής μας, οι οποίες γίνονται άμεσα αντιληπτές απο το κοινό και φέρνουν την ιστορία του Κοβαλιώφ πιο κοντά στη σημερινή πραγματικότητα.

Το πεδίο δράσης της παράστασης μπορεί να χαρακτηριστεί τόσο αλλόκοτο όσο και η υπόθεση της. Οι θέσεις μεταξύ κοινού και ηθοποιών αντιστρέφονται, τη θέση των τελευταίων στην σκηνή λαμβάνουν οι θεατές, ενώ οι ηθοποιοί με τη σειρά τους κινούνται στο χώρο του θεάτρου που υπό κανονικές συνθήκες ανήκει στο κοινό. Ισορροπώντας συνέχεια στα καθίσματα του θεάτρου και κινούμενοι καθ' όλη την διάρκεια της παράστασης κατά μήκος και κατά πλάτος αυτών, οι έξι ηθοποιοί διαμορφώνουν σε κάθε σκηνή το πλαίσιο του εκάστοτε χώρου στον οποίο δρουν.

Ενώ σκηνικά δεν υφίσταται καμία αλλαγή, καταφέρνουν με τις ερμηνείες τους και τις κινήσεις τους να χτίσουν φαντασιακούς χώρους δράσης και να μεταφέρουν αστραπιαία τον θεατή από τον έναν χώρο στον άλλο. Αυτή η αδιάκοπη και ταχεία εναλλαγή τόπων και χαρακτήρων, ενώ βοηθάει στην γρήγορη εξέλιξη της υπόθεσης, παράλληλα σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ικανή να προκαλέσει για λίγα δευτερόλεπτα σύγχυση στο κοινό. Τον χώρο μέσα στον οποίο κινούνται οι ηθοποιοί έρχονται να συμπληρώσουν και κάποια τύμπανα και ντράμς, τα οποία ανά διαστήματα χρησιμοποιούνται από τους ηθοποιούς καθώς και ο υπέροχος, ατμοσφαιρικός σε κάποιες σκηνές, φωτισμός που ακολουθεί τους δρώντες σε κάθε τους βήμα.

Η Μύτη αναμφισβήτητα είναι μια υπέροχη τραγική κωμωδία που αξίζει να τη δεις, να γελάσεις και εν τέλει να διαφωνήσεις με τους φίλους σου για το τέλος της.

Συντελεστές παράστασης

Ηθοποιοί: Θεοδόσης Κώνστας, Θάνος Λέκκας, Ηλίας Μούλας, Κίττυ Παϊαζόγλου, Εριφύλη Στεφανίδου, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος
Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου
Δραματουργία: Juan Ayala
Μουσική Σύνθεση: Ανρί Κεργκομάρ
Κουστούμια: Κλαίρ Μπέισγουελ
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου
Σκηνική Επιμέλεια: Άγγελος Καρύδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιωάννα Τρικενέ
Φωτογραφίες: Panagiotis Maidis

Πληροφορίες
Θέατρο Πόρτα, Μεσογείων 59
Διάρκεια: 65 λεπτά
Μέρες & Ώρες παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη στις 21:15
Παραστάσεις ως Τρίτη 4 Απριλίου
Εισιτήρια: 15€  Γενική Είσοδος, 12 Μειωμένο, 8 Ανέργων
Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Βαθμός Παράστασης
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα