Ημερολόγιο ενός τρελού

Το ημερολόγιο ενός τρελού ξαναγράφεται στο ΕLIART

Το Θέατρο ΕLIART παρουσιάζει κάθε Τετάρτη "Το ημερολόγιο ενός τρελού" του Νικολάϊ Γκόγκολ.
Διαβάστηκε φορες
Το Θέατρο ELIART φιλοξενεί και φέτος στη σκηνή του Το ημερολόγιο ενός τρελού, έργο του θεμελιωτή της ρωσικής λογοτεχνικής σχολής του ρεαλισμού, Νικολάϊ Γκόγκολ.

Ο ήρωας του ημερολογίου,  Αυξέντης Ιβάνοβιτς Ποπρίστσιν, είναι ένας κατώτερος δημόσιος υπάλληλος που εάν και βρίσκεται στο κοινωνικό περιθώριο, χωρίς ουσιαστικές διαπροσωπικές σχέσεις και δυνατότητες επαγγελματικής ανέλιξης, προσδοκά να επιτύχει στην ζωή του, να γίνει κάποιος τρανός αξιωματούχος ούτως ώστε να κερδίσει το σεβασμό αυτών που τον περιφρονούν και του συμπεριφέρονται σαν μηδενικό. Σταδιακά, ωστόσο, ο Ποπρίστσιν θα γίνει σκλάβος αυτής του της μεγαλομανίας, στο μυαλό του θα χτίσει βασίλεια τα οποία τελικώς θα τσακίσει ο βούρβουλας του φρενοκομείου.

Το ημερολόγιο ενός τρελού είναι οι αναμνήσεις ενός ανθρώπου μοναχικού που αναζητούσε έναν άνθρωπο να μοιραστεί τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του,  που επιζητούσε αγάπη και διέξοδο από την καταπίεση και τις ταπεινώσεις του κοινωνικού του περίγυρου κάνοντας μεγαλεπίβολα όνειρα, τα οποία όμως μονάχα στην τρέλα οδηγούσαν.

Τον ρόλο του Ποπρίστσιν ενσαρκώνει εκπληκτικά στην σκηνή ο Δημήτρης Γιώτης. Για μία και πλέον ώρα η ερμηνεία του μεταφέρει τους θεατές στον διαταραγμένο ψυχικό κόσμο του πρωταγωνιστή του Γκόγκολ, μεταδίδοντας όλη την κωμικοτραγική διάσταση των καταστάσεων που αφηγείται. Η εξιστόρηση των αναμνήσεων πραγματοποιείται με τέτοιον τρόπο ώστε κατορθώνεται η νοητή ανακατασκευή με κάθε λεπτομέρεια ολόκληρων εικόνων, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που αντικρίζει το κοινό επί σκηνής είναι μονάχα μια πολυθρόνα, λίγα βιβλία και τον ηθοποιό. Θα μπορούσε να παρομοιαστεί σαν την ανάγνωση ενός βιβλίου, όπου μια ακολουθία λέξεων και προτάσεων δημιουργεί ένα καινούργιο άυλο κόσμο, γέννημα της φαντασίας. Στην προκειμένη περίπτωση, ο φωτισμός, οι αλλαγές στον τόνο της φωνής και οι κινήσεις του πρωταγωνιστή επί σκηνής παρέσυραν συναισθηματικά τους θεατές χαρίζοντας τους άλλοτε χαμόγελα και άλλοτε βυθίζοντάς τους στην μελαγχολία.

Οφείλω να ομολογήσω πως πηγαίνοντας να παρακολουθήσω την παράσταση είχα αρκετές επιφυλάξεις εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι μονόλογος και δεν ήμουν σίγουρη εάν θα μπορούσε ένας και μόνον ηθοποιός να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μου για τόση ώρα. Εν τέλει η πραγματικότητα με διέψευσε. Η παράσταση όχι μόνο κατάφερε να με κερδίσει από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό, αλλά με συγκίνησε κιόλας. Και αφού έβαλε εμένα, που έχω κερδίσει επάξια τον τίτλο της αναίσθητης, στην διαδικασία να συγκρατώ ανά διαστήματα τα δάκρυα μου, τότε σίγουρα θα γεννήσει και σ' εσάς ανάλογα συναισθήματα. 

Συντελεστές

Ηθοποιοί: Δημήτρης Γιώτης
Απόδοση – Διασκευή: Δημήτρης Γιώτης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γιώτης, Αλέξανδρος Κλημόπουλος
Σκηνικά: Δέσποινα Βολίδη
Κοστούμια: CelebritySkin
Φωτισμοί: Θανάσης Ρουμελιώτης
Μουσική επιμέλεια: Αλέξανδρος Κλημόπουλος
Φωτογραφίες: Δημήτρης Ευλαμπίδης
Έγχρωμες φωτογραφίες: Ζώη Τριανταφύλλου - Σφακιανάκη
Artwork: Γεράσιμος Αμπάτης

Πληροφορίες Παράστασης

Θεάτρο Εliart,
Kων/πολεως 127, Γκάζι
Μέρες και ώρες: Κάθε Τετάρτη στις 20:00
Διάρκεια:  75 λεπτά
Εισιτήρια : Γενική είσοδος: 10 ευρώ,  Ομαδικό: 8 ευρώ, Μειωμένο / Ατέλειες: 5 ευρώ


 
Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Βαθμός Παράστασης
10,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα