Μιρέλα Παχου

Μιρέλα Πάχου: Έρωτας είναι...

Τι είναι ο έρωτας;; Η Μιρέλα Πάχου προσπάθησε να βρει την απάντηση στον Σταυρό του Νότου Club.
Διαβάστηκε φορες
Σε μία προσπάθειά της να εξακριβώσει ποιο είναι το πιο περίπλοκο συναίσθημα, μας χάρισε μία βραδιά γεμάτη καλή μουσική. Ο λόγος  για τη γλυκιά, ταλαντούχα και επιβλητική επί σκηνής Μιρέλα Πάχου, η οποία έβαλε λυτούς και δεμένους , για να βρει μία απάντηση στο ερώτημα που την ταλανίζει. Τι είναι έρωτας ; Ρώτησε πολλούς, διάσημους και μη, για να κατασταλάξει και να μας παρουσιάσει τελικά τη δική της οπτική το βράδυ της Τρίτης 14 Φεβρουαρίου στο Σταυρό του Νότου Club.

Ο χώρος, όχι ασφυκτικά γεμάτος, αλλά με κόσμο, ήταν στολισμένος με καρδιές λόγω της ημέρας, ενώ οι φωτισμοί και οι προβολές βίντεο του έδωσαν μία διαφορετική όψη.  Όλοι ήμασταν κυριολεκτικά μία  παρέα, που τραγουδούσαμε και επικοινωνούσαμε με την ερμηνεύτρια και τους μουσικούς της. 

Απάντηση στο ερώτημα "Τι είναι έρωτας" έδωσαν πολλοί μουσικοί κι ερμηνευτές, όπως ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Σπύρος Γραμμένος, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Θοδωρής Μαραντίνης. Ακόμη, άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου, αλλά και πολλοί άλλοι,που έστειλαν την άποψή τους. Ήταν πολύ θετικό στοιχείο το γεγονός ότι έδωσε βήμα σε όλους κι έδειξε πάρα πολλά βίντεο από τον κόσμο.

Κι αυτό το γεγονός μου δίνει το έναυσμα να κάνω μία γενικότερη παρατήρηση για τη Μιρέλα Πάχου και τους συνεργάτες της. Μία καλλιτέχνις με μεγάλη εξέλιξη, η οποία πρόσφατα είχε εμφανιστεί στο Ηρώδειο με ιερά τέρατα της μουσικής, θα μπορούσε να έχει αποστασιοποιηθεί από τον πολύ κόσμο, έχοντας πια μία διαφορετική προσέγγιση. Πέρα από το σεβασμό που έχει προς το αντικείμενό της και την εκατό τοις εκατό παρουσία της επί σκηνής, η Μιρέλα Πάχου δεν έχασε στιγμή αυθορμητισμό της, τη διάθεση για επικοινωνία με το κοινό, την όρεξή της για γιορτή. 

Η εμφάνισή της αυτή μου έδωσε την εντύπωση πως βρίσκομαι σε μία μικρότερη πόλη, με μία ερμηνεύτρια όχι τόσο γνωστή, που όλοι στο κοινό είναι φίλοι και οικογένεια που ήρθαν να την δουν. Προσωπικά, μου έκανε πολύ καλή εντύπωση, καθώς σπάνια πια βλέπουμε την ανθρώπινη πλευρά, την πιο οικεία, ανθρώπων που θαυμάζουμε και στηρίζουμε. Η Μιρέλα Πάχου επιστρέφει κάθε στιγμή την αγάπη που εισπράττει.

Δροσερή και κεφάτη, με τρομερή εκφραστικότητα και προσαρμογή στο στυλ του εκάστοτε κομματιού. Μας χάρισε τα κομμάτια της με τους "Υπερήρωες" και το "Μιρέλα" να ξεχωρίζουν, ενώ ήταν η δεύτερη φορά που ερμήνευσε, όπως μας είπε, το κομμάτι "Δυο Πεταλούδες",  από τον δίσκο του Μίλτου Πασχαλίδη. Ερμήνευσε με πολύ ιδιαίτερο τρόπο κομμάτια, όπως το "Τι να θυμηθώ" του Απόστολου Ρίζου, το "Πάρε με, Πάρε με" του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον "Καθρέφτη" του Φοίβου Δεληβοριά. Ακούσαμε τις "Βυθισμένες Άγκυρες", το "Εκείνη". Θα έλεγε μάλλον κανείς πως επρόκειτο περισσότερο για πάρτυ χωρισμού. Στο δεύτερο μέρος ακούσαμε κομμάτια πιο ρυθμικά και έντονα, διασκευασμένα, όπως την "Επιμονή σου".  Έκανε ακόμη αναδρομή σε κομμάτια παλιά που εξυμνούν τον έρωτα, όπως το "Πες μου μια λέξη".

Η ενορχήστρωση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς οι διασκευές κάποιων κομματιών έδιναν εντελώς διαφορετική αίσθηση, κυρίως λόγω των πνευστών. Ενώ η ηλεκτρική κιθάρα που πολλές φορές πήρε τη θέση μπουζουκιού έδωσε μία πιο ανάλαφρη πνοή στα βαρύγδουπα  παλιά λαϊκά κομμάτια . Οι μουσικοί, όλοι εξαιρετικοί, ήταν συγχρονισμένοι, ενώ σε στιγμές  λάθους, θα λέγαμε ότι το διασκέδασαν κιόλας. Αυτό δεν είναι και το νόημα; Οι μουσικοί είναι άνθρωποι, δεν είναι αψεγάδιαστοι, είναι όμως μες στη μουσική. Αυτό αγαπούν,αυτό προσφέρουν και μέσα σε αυτό μπορούν να κινηθούν και να προσαρμοστούν ακόμη και σε στιγμές πιο ατυχείς ερμηνευτικά.

Η Μιρέλα Πάχου είναι για πολλούς η απάντηση στο ερώτημα Τι είναι έρωτας. Για μένα είναι η απάντηση στο ερώτημα Τι είναι Μουσικός. Η ελαφρώς βραχνή φωνή της, χαρακτηριστική,  μπορεί να προσαρμοστεί και να τραγουδήσει πολλά διαφορετικά κομμάτια. Από το "Bang Bang" ως Μανώλη Χιώτη. Φωνή σωστή, καλύτερη στις ζωντανές εμφανίσεις από τις ηχογραφήσεις, καθώς εκεί μπορείς να καταλάβεις την ολότητά της. 

Πολύ όμορφη στιγμή ήταν όταν ερμήνευσε με τον αγαπημένο της μπαμπά τα Γράμματα, καθώς και το φινάλε της βραδιάς  που ερμήνευσε μαζί με τη μικρή της φίλη Αντριάνα τη Μιρέλα.
 
Η βραδιά ήταν μία ωδή στις ποικίλες πτυχές του έρωτα.  Μία προσέγγιση άκρως ενδιαφέρουσα,  με  δικά της κομμάτια, αλλά και διασκευασμένα κομμάτια πολλών καλλιτεχνών. Ξεκίνησε  στις έντεκα ακριβώς και τελείωσε στις δύο. Ένα τρίωρο γεμάτο  μουσική και εξομολογήσεις, επενδυμένο με βίντεο με τις απαντήσεις πολλών για το τι είναι τέλος πάντων αυτός ο έρωτας, που όλοι ψάχνουμε και κυνηγάμε.

Διαβάστε ακόμα