kate-bush

Kate Bush - Before The Dawn

Ένα εκπληκτικό album από μια εκπληκτική δημιουργό.
Διαβάστηκε φορες
Τι θα ακούσεις:
Progressive rock, art-pop-rock, folk, synth-pop, synth-rock.

Τραγούδια που ξεχωρίζουν:
“King Of The Mountain”, “Running Up That Hill”, “Jig Of Life”, “Top Of The City”

Βαθμολογία:
9/10

Πολλά λόγια για την Kate Bush δεν νομίζω ότι χρειάζονται. Τόσο οι φωνητικές της ικανότητες, σοπράνο ούσα, όσο και οι συνθετικές της είναι αδιαμφισβήτητες και θα μου επιτρέψετε να πω αδιαπραγμάτευτες. Η σπουδαία Βρετανή δημιουργός, από το 1978 όταν και πρωτοεμφανίστηκε με το πρώτο της album "The Kick Inside" έως και την κυκλοφορία του "50 Words For Snow" (2012), μας έχει προσφέρει μοναδικά έργα μουσικής δημιουργίας που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα. Στη μουσική της Kate Bush ανιχνεύονται επιρροές από την κλασσική μουσική και την παραδοσιακή folk της βρετανικής υπαίθρου έως και την progressive art-rock. Προσθέστε επίσης και τη synth-electronica-pop του "Aerial" (2005) ώστε να αντιληφθείτε πλήρως την τάση της να ασχολείται διαρκώς με νέες μουσικές φόρμες, επανακαθορίζοντας συνεχώς τη σχέση της με την καλλιτεχνική δημιουργία.

Στα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας της οι Genesis και οι Pink Floyd, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην ενασχόλησή της με τη μουσική. Και μιας και αναφερθήκαμε στους Pink Floyd, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο David Gilmour ήταν αυτός που την ενθάρρυνε αλλά και την βοήθησε οικονομικά στο ξεκίνημα της καριέρας της.

Όταν το Μάρτιο του 2014 ανακοινώθηκε η επί σκηνής επιστροφή της Kate Bush έπειτα από απουσία 35 χρόνων, οι 22 συναυλίες - παραστάσεις που έδωσε στο θρυλικό Hammersmith Apollo του Λονδίνου από τον Αύγουστο έως και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους έγιναν sold out με συνοπτικές διαδικασίες. Αποτέλεσμα αυτών των εμφανίσεων ήταν και η κυκλοφορία του τριπλού album "Before The Dawn" με τη διάρκειά του να υπερβαίνει τις 2,5 ώρες και να χωρίζεται σε τρία μέρη. Ως συντελεστής του album δεν αναφέρεται η ίδια, αλλά η KT Fellowship, θέλοντας προφανώς να τιμήσει με αυτόν τον τρόπο το σύνολο των μουσικών που συνεργάστηκαν μαζί της.

Το album κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του περασμένου έτους με την Kate Bush να αναλαμβάνει τόσο την παραγωγή του, όσο και την επίσημη κυκλοφορία του μέσω της δικιάς της δισκογραφικής εταιρίας. Τα τραγούδια που περιλαμβάνει προέρχονται κυρίως από τα “Hounds Of Love”(1985) και “Aerial”(2005). Δεν συμπεριέλαβε κανένα τραγούδι από τις τέσσερις πρώτες κυκλοφορίες της, επομένως μην περιμένετε να ακούσετε το κομμάτι που την ανέδειξε, το "Wuthering Heights". Άρα δεν μιλάμε για ένα best of live album, αλλά για μια κυκλοφορία που καλύπτει αναδρομικά ένα μικρό μόνο μέρος της μουσικής της διαδρομής. Το γεγονός αυτό ουδόλως μειώνει τη μουσική μυσταγωγία του “Before The Dawn”. Δεν υπάρχει ούτε ένα τραγούδι που να υστερεί, ούτε μια μουσική φόρμα που να νιώθεις ότι δεν έχει επιτευχθεί το απόλυτο. Υπάρχουν στιγμές  που νομίζεις ότι η Kate Bush μας έρχεται κατευθείαν από το διάστημα, όπως π.χ. στα space-pop, rock "Aerial Tal" και “Tawny Moon” (το κομμάτι ερμηνεύεται από τον γιό της Albert), στιγμές που θεωρείς ότι βρίσκεσαι και εσύ στην αγγλική ύπαιθρο χορεύοντας με τους τροβαδούρους του Μεσαίωνα όπως με το “Jig Of Life” και κάποιες άλλες που μεταφέρεσαι σε μια αίθουσα κλασσικής μουσικής της Βιέννης ("Ninth Wave").
Και φυσικά όλα εκείνα τα hit που την έκαναν γνωστή σε ευρύτερα ακροατήρια. Αναφέρομαι στα “Running Up That Hill”, “Top Of The City”, “Hounds Of Love” και “And Dream Of Sheep”. Να μην παραλείψω να αναφέρω και το progressive-rock έπος του “King Of The Mountain”.

Δυστυχώς από τις μαγικές βραδιές του Hammersmith Apollo δεν φιλμογραφήθηκε επισήμως τίποτα αν και προβλεπόταν από το αρχικό project του “Before The Dawn”. Δεν έχουμε επομένως τη δυνατότητα να δούμε την Kate Bush να ερμηνεύει επί σκηνής τις διάφορες περσόνες που άπτονται της θεματολογίας των κομματιών της, παρά μόνο να τις φανταστούμε. Να τη φανταστούμε για παράδειγμα να τραγουδάει το “Running Up That Hill”, φορώντας ένα πορφυρό φόρεμα δίπλα στο πιάνο της, ή το “Jig Of Life” εν μέσω ενός καταπράσινου τοπίου. Ας ελπίσουμε ότι κάποτε θα έχουμε την ευκαιρία να τη δούμε live. Έως τότε, ευτυχώς που υπάρχουν οι Tori Amos και η Loreena McKennitt.


        
Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα