Baby Guru - IV

 Σταθεροί και δημιουργικοί Baby Guru.
Διαβάστηκε φορες
Τι θα ακούσεις:
Indie pop (και πολλά διάφορα άλλα)

Τραγούδια που ξεχωρίζουν:
"Tell Me What You're Made Of", "Before Sundown"

Βαθμολογία:
7/10

Οι Baby Guru, αποτελούν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ελληνική ανεξάρτητη μουσική σκηνή.  Έχουν καταφέρει εδώ και μια δεκαετία περίπου, να τραβούν τα φώτα πάνω τους, τόσο με τις δισκογραφικές δουλειές που έχουν παρουσιάσει, αλλά και με τις εξαιρετικές ζωντανές εμφανίσεις τους. Η θέση τους στα πιο αξιόλογα συγκροτήματα της γενιάς τους, είναι αποτέλεσμα δημιουργικής δουλειάς και σταθερών βημάτων κι εξέλιξης.

Από το debut album μέχρι και το πρόσφατο “IV”, χαίρεσαι να τους ακούς, να τους βλέπεις και να τους εξερευνείς, όπως κι οι ίδιοι κάνουν σε κάθε τους δουλειά. Και το σημαντικότερο όλων, πάντα, όποια μουσική κατεύθυνση και να τραβούν, τους αναγνωρίζεις, αφού αφομοιώνουν τις επιρροές του και τις προσφέρουν μέσα από ένα δικό τους Baby Guru φίλτρο.

Έτσι και στο “IV”, πιθανότατα το πιο συμπαγές τους άλμπουμ, καταθέτουν τις μουσικές τους, απλόχερα και ξεκούραστα. Το “IV”, είναι αυτό το άλμπουμ που ολοκληρώνουν την εικόνα μέσα τους, αλλά και προς τα έξω. Είναι ένα άλμπουμ χωρίς ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες και φανφάρες, που νιώθεις την ηρεμία με την οποία αντιμετώπισαν το υλικό τους, αλλά κυρίως τους εαυτούς τους.

Από το εξώφυλλο νοιώθεις αυτήν την ησυχία που πρόκειται να ακούσεις και στα αυλάκια του δίσκου. Λιτό κι ουσιαστικό, εναρμονίζεται πλήρως με τις μουσικές. Κι έπειτα αρχίζουν τα τραγούδια. Τραγούδια ποπ, όσο κι αν εμπλουτίζονται από συνθετικές βουτιές στο funk, σε αφρικάνικους ρυθμούς, στη folk ή σε νεοψυχεδελικές αναζητήσεις. Η ποπ είναι η βάση τους και πάνω σε αυτή χτίζουν, με περίτεχνες ενορχηστρώσεις και παιξίματα.

Το 1ο single “Tell me what you’re made of”, με το ευχάριστο, ξέγνοιαστο ρεφρέν του, θα το αγαπήσεις, με το πρώτο άκουσμα. Και θα το χορέψεις, γιατί από τη μέση κι έπειτα, ο groovy-funky-disco ρυθμός του, δε σε αφήνει με τίποτε καρφωμένο στην καρέκλα. Τα τραγούδια τους πάντα «έκρυβαν» κι άλλα τραγούδια μέσα τους. Στο “IV”, θα το συναντήσεις αρκετά και με περισσή δεξιοτεχνία, χωρίς να τρομάζουν οι αλλαγές, κι ένα άλμπουμ των 8 τραγουδιών, «ανοίγει» στα 10-12.

Το ίδιο λοιπόν, συμβαίνει και στο πολύ αγαπητό στο κοινό “Oaxaca (The Calvino Song)”, που τα αρχικά 70ς πατήματα του, οδηγούν σε μια γκαζιάρικη τρεχάλα. Τα πνεύματα είναι πολύ πιο ήρεμα στα “Before Sundown”, “Palace in the sun” και στο κλείσιμο με το γλυκό “Amarousion”, όπου ο καθένας θα βρει το δικό του αγαπημένο σημείο.
Το “Nothing Really Bothers Me”, είναι ο συνδετικός κρίκος με το “Tell me what you’re made of”, κι έτσι τίποτε δεν ακούγεται παράταιρο ή ξεκομμένο από το υπόλοιπο σύνολο.

Το “IV”, δεν είναι το αγαπημένο μου άλμπουμ από τους Baby Guru, δεν είναι εκείνο που με κέρδισε με την πρώτη, ή ένα τέτοιο άλμπουμ που θα το κρατήσω μαζί μου, όπως για παράδειγμα το “Marginalia” (αν κι αυτό μένει να αποδειχτεί στο χρόνο). Δείχνει όμως, για μία φορά ακόμη, τη δυναμική και τις δυνατότητες αυτής της μπάντας, που σε συνδυασμό με τις εκρηκτικές live εμφανίσεις τους, τους θέλεις κοντά σου.Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα