Off Off Athens

Store 999: Μια θανατηφόρα κωμωδία

Η παράσταση παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 9ου Off Off Athens Theater Festival.
Διαβάστηκε φορες
Το θέατρο Επί Κολωνώ φιλοξενεί στο χώρο του, για ένατη συνεχή χρονιά, το Off Off Athens, ένα θεατρικό φεστιβάλ που δίνει χώρο έκφρασης σε νέες ομάδες, επεκτείνοντας παραλλήλως τα όρια της καλλιτεχνικής αντίληψης και δημιουργικότητας.

Στο πλαίσιο του φετινού φεστιβαλικού προγράμματος παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα και η παράσταση "Store 999" της ομάδας Βουστροφηδόν.

Σ' ένα περιβάλλον που θα μπορούσε να είχε δημιουργηθεί από τον Όργουελ συναντάμε τον Χάρη Χάρο, υπερήφανο ιδιοκτήτη της επιτυχημένης επιχείρησης, με πενήντα εννιά υποκαταστήματα Store 999 σε όλη την Ελλάδα. Οι υπηρεσίες που παρέχει το προσωπικό του εν λόγω καταστήματος είναι ιδιαιτέρως σοβαρές, αλλά και παράξενες. Σε μια εποχή όπου η κατάθλιψη, ο μηδενισμός, τα οικονομικά αδιέξοδα και τα προβλήματα υγείας μαστίζουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού, το Store 999 αναλαμβάνει να δώσει μια οριστική λύση στην ανυπόφορη ύπαρξή μας, προσφέροντας τα κατάλληλα μέσα στους επίδοξους αυτόχειρες για μια επιτυχημένη αυτοκτονία.Τι γυρεύει όμως ο έρωτας μέσα στα ράφια του θανάτου; Μπορεί να αποτρέψει το μοιραίο ή η θέληση για τον θάνατο θα νικήσει τη ζωή;

Ομολογουμένως η υπόθεση της παράστασης είναι σαν να ξεπήδησε από τις σελίδες κάποιου βιβλίου του Όργουελ ή του Φίλιπ Ντικ, εκεί όπου η επιστημονική φαντασία παντρεύεται αρμονικά με την ζοφερή πραγματικότητα, έτσι και στο θεατρικό κείμενο το φαντασιακό, ένα κατάστημα εργαλείων θανάτου, συναντά τις παρούσες συνθήκες ζωής, κατάθλιψη και ανεργία και συνθέτει μια ιστορία «πραγματικής φαντασίας». Αν και ο θάνατος βρίσκεται πάντοτε σε πρώτο πλάνο, το κείμενο επ' ουδενί λόγω δεν είναι δραματικό (μονάχα προς το τέλος λαμβάνει μια κάπως πιο δραματική χροιά), αλλά αντιθέτως κινείται στα όρια της μαύρης κωμωδίας, θέτοντας ανά διαστήματα τους προβληματισμούς που ήθελε να αναδείξει.Γενικότερα, θεωρώ πως η σύλληψή του ήταν αρκετά καλή και έξυπνη, εντούτοις η διάρκεια της παράστασης (45 λεπτά) λειτούργησε ανασταλτικά στο να παρουσιαστεί ένα πληρέστερο έργο. Δίχως χρονικούς περιορισμούς, πιστεύω ότι η υπόθεση θα «απλώσει» σε ικανοποιητικό βαθμό και οι προσωπικότητες των τεσσάρων ηρώων θα σκιαγραφηθούν με κάθε λεπτομέρεια.

Πέραν του κειμένου μια μαύρη κωμωδία οφείλει να διαθέτει και ένα κατάλληλο σκηνικό, στη συγκεκριμένη περίπτωση επί σκηνής συναντάμε μονάχα τέσσερις κατασκευές που έμοιαζαν με φωτεινά φέρετρα και μετακινούνταν ανά διαστήματα μέσα στο χώρο, λειτουργώντας ως περάσματα από το ένα τμήμα του καταστήματος στο άλλο. Τόσο τα φώτα όσο η ένδυση έδεναν αρμονικά με την ατμόσφαιρα της υπόθεσης, καθώς ο φωτισμός ήταν περιορισμένος ενώ από τα ρούχα των ηθοποιών έλειπαν τα ζωηρά χρώματα, ήταν εμφανές πως η ενδυματολογική παλέτα κινούταν αποκλειστικά σε αποχρώσεις του μαύρου. Σχετικά με τις ερμηνείες, εάν και έλειπε η περαιτέρω εμβάθυνση στην ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων με τη γνωριμία μας να καθίσταται ως εκ τούτου επιδερμική, απόρροια κυρίως της περιορισμένης διάρκειας της παράστασης, οι ηθοποιοί στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων παρουσιάζοντας μας όσο ήταν δυνατόν καλύτερα τον χαρακτήρα και τα κίνητρα των ηρώων τους. Οι όποιες κατά διαστήματα υπερβολικές τους αντιδράσεις, δεν στάθηκαν ικανές να μειώσουν την συνολική τους παρουσία.

Το "Store 999" παρά την μικρή διάρκειά της κατάφερε να μας εισάγει στον μαύρο κόσμο της, ελπίζω στο μέλλον να επανέλθει με μεγαλύτερη διάρκεια ούτως ώστε να μπορέσουμε να την απολαύσουμε στο έπακρον.

Συντελεστές παράστασης

Θεατρική Ομάδα Βουστροφηδόν
Κείμενο-Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπλέτας
Κινησιολογία: Βλοτίνα Νουλέλλη
Μουσική: Αντώνης Ζαχαράκης
Ηθοποιοί: Ιωάννα Κόχειλα Νουλέλλη, Δημήτρης Αντωνιάδης, Γιώργος Κρομύδας, Τατιαλένα Κατέχη

Πληροφορίες για το Off Off Athens Theater Festival

Θεατρο Επί Κολωνώ, Ναυπλίου 12  & Λένορμαν 94, Κολωνός
Τηλ. επικοινωνίας: 210 51 38 067
Διάρκεια Φεστιβάλ: Καθημερινά ως την Παρασκευή 23/6
Ώρες παραστάσεων: 20:45 & 22:00
Διάρκεια παραστάσεων: Δεν υπερβαίνουν τα 60 λεπτά
Εισιτήρια: Γενική είσοδος για μια παράσταση: 5€
Για δυο παραστάσης της ίδιας βραδιάς: 6€
Εισιτήριο διαρκείας-Max 26 παραστάσεις: 25€
Μax 20 παραστάσεις: 17€

Σχετικό θέμα
Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Βαθμός Παράστασης
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα