H Lyone στο Muzitee Zone

Μελωδίες πιάνου σε ηλεκτρονικά κομμάτια που θυμίζουν τις Φούγκες του Μπάχ!
Διαβάστηκε φορες
Τα ρετρό σχέδια είναι ένας από τους λόγους για να προσθέσεις ένα t-shirt Muzitee στη συλλογή σου. Άλλοι λόγοι είναι ότι σου έρχεται σε μία συσκευασία σε σχήμα κασέτας που στη συνέχεια μπορεί να γίνει άνετα διακοσμητικό για το σπίτι σου, ενώ αποκτάς και έναν κωδικό με τον οποίο μπορείς να κατεβάζεις κάθε μήνα μουσική από καλλιτέχνες της σύγχρονης ελληνικής σκηνής. Αυτή τη φορά φιλοξενούμε τη Lyone της οποίας τα ηλεκτρονικά ηχοτρόπια πηγάζουν από τις σπουδές της στο κλασσικό και jazz πιάνο. Και αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Από το Κίεβο στην Αθήνα. Πόσα χρόνια ζεις στην Αθήνα και τι διαφορές βλέπεις στις 2 πόλεις;

Βρίσκομαι στην Αθήνα εδώ και 20 χρόνια. Λατρεύω την Αθήνα, είναι πλέον η πατρίδα μου. Αγαπώ όμως και το Κιέβο πάρα πολύ και ταξιδεύω εκεί συχνά. Η μόνη διαφορά είναι οι -20 βαθμοί τον χειμώνα στο Κιέβο! Κατα τα αλλά και οι δυο πόλεις είναι πανέμορφες με πολύ ζεστό κόσμο!

Και τελικά πώς είναι η καθημερινότητα ενός νέου καλλιτέχνη στην Αθήνα;

Η καθημερινότητα ενός νέου καλλιτέχνη στην Αθήνα δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο. Αυτή όμως είναι η παγκόσμια πραγματικότητα, δεν πιστεύω πως έχει να κάνει συγκεκριμένα με το μέρος στο οποίο βρίσκεται κανείς. Ως νέος καλλιτέχνης πρέπει να ξέρεις ακριβώς τι θέλεις να μεταφέρεις στον κόσμο και τι περιμένει ο κόσμος από εσένα. Θέλει δουλειά, υπομονή, πολύ υλικό και πάνω από όλα καλή διάθεση.Lyone, προφέρεται "Λάιον" και όχι "Λυόν". Γιατί επέλεξες αυτό το όνομα; Νιώθεις αγρίμι, βασίλισσα της ζούγκλας ή κάτι άλλο;

Το Lyone προφέρεται "Λάιον" aka λιοντάρι.
Είμαι ντροπαλός άνθρωπος γενικά στην ζωή μου. Στο καλλιτεχνικό κομμάτι όμως I'm on fire. Το Lyone εκφράζει ακριβώς αυτό. Την εσωτερική θέληση μου να κάνω πράγματα, να μην τα παρατάω μέχρι να τα καταφέρω.

Πώς είναι το ταξίδι από το κλασσικό πιάνο και τη Jazz στην ηλεκτρονική μουσική; Είναι τελικά τόσο μεγάλη η απόσταση;

Όχι, δεν είναι καθόλου. Έχω χρησιμοποιήσει πολλές φορές διάφορες μελωδίες πιάνου σε ηλεκτρονικά κομμάτια που θυμίζουν τις Φούγκες του Μπάχ. Το ίδιο και με την Jazz. Κάποιες συγχορδίες ταιριάζουν τόσο πολύ με βαριά bass synths και pop beats. Χαίρομαι που ασχολήθηκα με το κλασικό και το jazz πιάνο. Κατέληξα να γράφω ηλεκτρονική μουσική όταν ανακάλυψα τυχαία το Ableton Live. Ήταν από τις πρώτες φορές που μπόρεσα να δημιουργήσω κάτι δικό μου. Από εκείνη την ημέρα απλά ερωτεύτηκα την ηλεκτρονική μουσική.

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείς για να γράψεις ένα τραγούδι; Ποια τα ερεθίσματά σου;

Ξεκινάω πάντα με τα τύμπανα. Αν έχω καλό beat τότε είμαστε σχεδόν έτοιμοι. Συνεχίζω πάντα με κάποια chords και τότε πάνω σε ένα αρχικό rough mix ξεκινάω απλά να τραγουδάω με το Rec. πατημένο. Από εκεί και πέρα αν νιώθω ότι με εμπνέει γενικά όλη η ιδέα, τότε συνεχίζω και χτίζω την ενορχήστρωση του κομματιού κ.λπ. Τα ερεθίσματα μου είναι διάφορα. Γενικά ακούω πολλή μουσική. Κάποιοι από τους καλλιτέχνες που με έχουν επηρεάσει στον ήχο μου είναι οι Depeche Mode, Massive Attack, MIKA, Lorde.

Κάνεις μόνη σου και την παραγωγή. Αυτό είναι από επιλογή ή από ανάγκη; Θέλεις να έχεις τον έλεγχο σε όλα τα στάδια δημιουργίας ενός κομματιού ή το DIY είναι αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομικής κρίσης;

Είναι από επιλογή. Θέλω να έχω υπό έλεγχο τον κάθε ήχο που θα μπει μέσα σε μια παραγωγή ώστε το αποτέλεσμα να είναι ακριβώς αυτό μου έχω φανταστεί. Από την άλλη πιστεύω και η συνεργασία με κάποιον παραγωγό είναι μια πολύ ωραία διαδικασία. Υπάρχουν τόσοι ταλαντούχοι μουσικοί / παραγωγοί. Θα ήθελα πολύ να κάνω κάποια συνεργασία στο μέλλον. Το σημαντικότερο είναι να έχουμε τον ίδιο στοχο στον ήχο που θέλουμε να βγάλουμε.Ετοιμάζεις νέο album. Μίλησέ μας λίγο για αυτό. Τι να περιμένουμε;

Ναι, το νέο μου άλμπουμ ονομάζεται Middle Class Dreamers. Αποτελείται από έντεκα κομμάτια και ουσιαστικά είναι μια περιγραφή της καθημερινότητας ενός απλού πολίτη. Σαν theme ήθελα να είναι απλό και κατανοητό σε όλους. Παραμένω όπως πάντα στο electro pop vibe. Είναι δύσκολο να το περιγράψω, όποτε καλύτερα να το ακούσουμε σύντομα!

Το t-shirt σου γράφει Life is a Beat. Η δική σου ζωή, με τι ρυθμό κινείται;

Η δίκη μου ζωή κινείται στα 165 bpm! Νιώθω πως πάω προς το Drum & Bass σιγά σιγά. Πραγματικά νιώθω πως είναι σε fast forward motion αλλά η μελωδία είναι πολύ καλή! Είμαι πολύ χαρούμενη και ευγνώμων για την ζωή μου και όλες τις ευκαιρίες που μου δίνονται κάθε μέρα.


Tags
Διαβάστε ακόμα