That's Entertainment: Φθινοπωρινή collection με Glasser, Grinderman, Black Mountain

Δεύτερο μέρος της παρουσίασης των φθινοπωρινών κυκλοφοριών που ξεχωρίζουν.
Διαβάστηκε φορες

Δεύτερο μέρος της παρουσίασης των φθινοπωρινών κυκλοφοριών που έχει ξεχωρίσει η στήλη - για το πρώτο μέρος με No Age, Les Savy Fav και Superchunk δείτε εδώ.

Glasser - Ring (True Panther Sounds)

GlasserΌταν μιλάμε για τους Glasser στην ουσία εννοούμε την Cameron Mesirow από το Los Angeles. Η Cameron ξεκίνησε να γράφει και να παίζει μόνη της τη μουσική της, αλλά όταν ήρθε η ώρα για την ηχογράφηση του πρώτου της άλμπουμ οι Glasser μετατράπηκαν σε πενταμελές σχήμα και τα synthesizer της Cameron περιστοιχίστηκαν από ποικιλία κρουστών, μπάσο, βιολί, sarangi (Ινδικό έγχορδο όπως μόλις έμαθα), σαξόφωνο και φλάουτο. Το πολυτιμότερο όμως μουσικό όργανο των Glasser είναι η φωνή της δημιουργού αυτών των 9 εξαιρετικών συνθέσεων που απαρτίζουν το "Ring", το ντεμπούτο τους για την True Panther Sounds.

Οι ερμηνευτικές δυνατότητες της Cameron Mesirow έχουν συγκριθεί με αυτές της Bjork ή της Natasha Khan των Bat For Lashes (και, πράγματι, στο "Plane Temp" θυμίζει και την Enya όπως παρατήρησε ο littlefluffyclouds) ενώ ο ήχος του "Ring" συγγενεύει με αυτόν των Fever Ray, μιας που το σουηδικό δίδυμο παραγωγών Van Rivers και Subliminal Kid έχει βάλει και εδώ το χεράκι του (βλέπε επίσης και Blonde Redhead) μαζί με τον Ariel Rechtshaid από τους Foreign Born.

Αν εξακολουθήσουμε να ψάχνουμε για ηχητικές συγγένειες, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για την Kate Bush, τη Zola Jesus, τους Telepathe  (δόξα τον Απόλλωνα, δεν υπάρχει έλλειψη από αξιόλογες γυναικείες φωνές τελευταία), όμως κάπως έτσι χάνουμε το δάσος και κοιτάμε τα δέντρα. Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι οι Glasser έχουν ήδη από τα πρώτα τους βήμα αναδείξει τη δική τους, μοναδική μουσική ταυτότητα που συνδυάζει μαγευτικές, εξωτικές μελωδίες, φουτουριστική folk, ηχοχρώματα από την μακρινή Ανατολή, πρωτόγονους ρυθμούς και μια σπουδαία φωνή που σύντομα θα αποτελεί από μόνη της σημείο αναφοράς για τις επόμενες υποσχόμενες νέες δημιουργούς.

Το "Ring" είναι το soundtrack για ένα ονειρικό ταξίδι μέσα στο μαγεμένο δάσος. Ακολουθείστε και εσείς χωρίς φόβο για τους κινδύνους που κρύβονται στο σκοτάδι. Η φωνή της Cameron θα είναι ο οδηγός σας προς την ασφάλεια και το φως.

Βαθμολογία: 9/10 - Διαμάντια στο σκοτάδι

Grinderman - Grinderman 2 (Mute)

grinderman 2Το ντεμπούτο των Grinderman πριν από τρία χρόνια (μόλις ο Cave πενηντάριζε) αποτέλεσε μια αιφνιδιαστική στροφή προς τον ήχο των Birthday Party, προς τις άγριες δηλαδή μέρες της νιότης του Nick Cave. Όποιο και αν ήταν το κίνητρο για αυτό το νέο ξεκίνημα με τη συνοδεία των Warren Ellis, Jim Sclavunos και Martyn Casey, το αποτέλεσμα ήταν ένας σπουδαίος rock δίσκος, σπάνιας δύναμης και εκρηκτικότητας.

Τα κέρδη από την επιστροφή του Cave στο πρωτόγονο, εκτροχιασμένο blues-punk έγιναν αισθητά και στην επόμενη δουλειά του με τους Bad Seeds, όπου ο ήχος του "Dig, Lazarus, Dig!!!" ήρθε να συναντήσει την ορμή των Grinderman με αποτέλεσμα ένα από τα κορυφαία άλμπουμ της πλούσιας ιστορίας του συγκροτήματος.

Με το "Grinderman 2" φαίνεται ότι ο ήχος των δύο σχημάτων έχει πλέον ενωθεί σε σάρκα μία και η νέα δουλεία των Grinderman μοιάζει με τη φυσική συνέχεια του "...Lazarus". Σε άλλα σημεία της ακούμε το βίαιο, χαοτικό ήχο του ντεμπούτο των Grinderman ("Mickey Mouse And The Goodbye Man", "Evil"), ενώ αλλού επιστρέφουμε σε έναν πιο διακριτικό και σκοτεινά μελωδικό ήχο που τον έχουμε ταυτίσει με τους Bad Seeds ("When My Baby Comes", "What I Know"). Όπως  και να ’χει το πράγμα, το "Grinderman 2" είναι άλλη μια εξαιρετική δουλειά που θα ικανοποιήσει πλήρως τους πολυάριθμους φίλους του Cave, καθώς το πλήρωμα των Grinderman μπορεί να υπολείπεται μερικών ανδρών από αυτό του κυρίως σκάφους, αλλά είναι σε θέση να φέρει σε πέρας την αποστολή με την ίδια επιτυχία.

Βαθμολογία: 9/10 - O Captain! My Captain!

Black Mountain - Wilderness Heart (Jagjaguwar)

Black MountainΣτη τρίτη τους δουλειά, το "Wilderness Heart", οι Καναδοί Black Mountain αναμιγνύουν το βαρύ μέταλλο, όπως αυτό φτιαχνόταν από τους πρωτομάστορες του είδους στις αρχές των ‘70s, με τη ψυχεδέλεια, τα blues και τη folk και δημιουργούν ένα δίσκο που παρά τις αντιθέσεις του αποτελεί ένα συμπαγές και χορταστικό σύνολο. Ένας δίσκος που επίσης μοιάζει να έχει τις δυνατότητες να γίνει η πιο προσιτή και επομένως η πιο εμπορική δουλειά τους ως τώρα, αφού έχουν περιοριστεί τα πιο πολύπλοκα και επικά κομμάτια του παρελθόντος προς όφελος πιο άμεσων συνθέσεων που συνήθως δεν ξεπερνούν κατά πολύ τα 4 λεπτά.

Το "Let Spirits Ride" συνδυάζει τους Black Sabbath με τους Hawkwind και εύκολα διεκδικεί τον τίτλο του hard rock κομματιού της χρονιάς, ενώ το "Radiant Hearts" είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της ευαίσθητης folk που έχει τη δική της θέση στη καρδιά του συγκροτήματος. Τα δυναμικά "Old Fangs" και "Wilderness Heart" με το υπέροχο πάντρεμα των φωνών των Stephen McBean και Amber Webber είναι άλλα δύο παραδείγματα του συνδυασμού δύναμης και γοητείας που χαρακτηρίζει το άλμπουμ. Μόνο μειονέκτημα η κοιλιά που γίνεται στο τέλος με τις δύο συνεχόμενες ακουστικές μπαλάντες που χαλάνε κάπως την ισορροπία rock ορμητικότητας - folk τρυφερότητας που διατηρείται στα οκτώ-δέκατα του δίσκου. Για το λόγο αυτό:

Βαθμολογία: 8/10 - Wild at heart


Glasser - Mirrorage


Οι επιλογές Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου του That's Entertainment:

Top 15 Albums

1.  Everything In Between - NO AGE
2.  Ring - GLASSER
3.  Grinderman 2 - GRINDERMAN
4.  Wilderness Heart - BLACK MOUNTAIN
5.  Root For Ruin - LES SAVY FAV
6.  Majesty Shredding - SUPERCHUNK
7.  Penny Sparkle - BLONDE REDHEAD
8.  Interpol - INTERPOL
9.  Phosphene Dream - THE BLACK ANGELS
10. The Hundred In The Hands - THE HUNDRED IN THE HANDS
11. Transit Transit - AUTOLUX
12. Absolute Dissent - KILLING JOKE
13. How I Got Over - THE ROOTS
14. Rough Trade Shops Psych Folk 10 - VARIOUS ARTISTS
15. Surfing The Void - KLAXONS

Top 20 Tracks

1.  Mirrorage - GLASSER
2.  Barricade - INTERPOL
3.  Everybody's under your spell - THE DUKE SPIRIT
4.  Worm tamer - GRINDERMAN
5.  Glitter - NO AGE
6.  Let spirits ride - BLACK MOUNTAIN
7.  Let’s get out of here - LES SAVY FAV
8.  My gap feels weird - SUPERCHUNK
9.  Not getting there - BLONDE REDHEAD
10. Ashes to ashes - WARPAINT
11. Pigeons - THE HUNDRED IN THE HANDS
12. How I got over - THE ROOTS
13. Bad vibrations - THE BLACK ANGELS
14. Census - AUTOLUX
15. Sleep forever - CROCODILES
16. Stiff little fingers - DUM DUM GIRLS
17. The great cull - KILLING JOKE
18. Seed, crop, harvest - PRINZHORN DANCE SCHOOL
19. Slow - TWIN SHADOW
20. Veronica Sawyer - SUMMER CAMP

Διαβάστε ακόμα