Σελιδο-γυρίσματα: Αlbert Camus & Nelson Mandela

Θα ξεφυλλίσουμε τις βιογραφίες δύο ανδρών με δύο κοινά στοιχεία: την επιθυμία τους για παγκόσμια ειρήνη και το...ποδόσφαιρο.
Διαβάστηκε φορες
Κεφάλαιο 27ο -I'm alive, I'm dead, I'm the stranger killing an arab...

Σήμερα θα ξεφυλλίσουμε τις ενδιαφέρουσες βιογραφίες δύο πολύ σημαντικών ανδρών. Ο ένας, Γαλλο-Αλγερινός λογοτέχνης με έντονη πολιτική δράση, ο άλλος Νοτιο-Αφρικανός πολιτικός που αγωνίστηκε για τα δικαιώματα της φυλής του - και όχι μόνο. Δύο κοινά στοιχεία μπορούμε να βρούμε ανάμεσά τους: την επιθυμία τους για παγκόσμια ειρήνη που τους καθοδήγησε στο έργο τους και το...ποδόσφαιρο. Ο Αlbert Camus λάτρευε το ποδόσφαιρο και φιλοδοξούσε να το ακολουθήσει επαγγελματικά, μέχρι που χτυπήθηκε από φυματίωση, ενώ ο Nelson Mandela επανήλθε στη διεθνή επικαιρότητα το περασμένο καλοκαίρι με τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη χώρα του.

Αλμπέρ Καμύ, Μια Ζωή - Olivier Todd (Εκδόσεις Καστανιώτη)

Ό,τι και να πούμε γι' αυτόν τον άνθρωπο των γραμμάτων, θα είναι μάλλον λίγο. Σύμβολο για τους Γάλλους, αλλά και για την παγκόσμια λογοτεχνία διαχρονικά, ο Camus δημιούργησε αριστουργήματα, για τα οποία γράφτηκαν άπειρες αναλύσεις. Ωστόσο εκείνος παρέμενε αποστασιοποιημένος και απαρνιόταν κάθε ταμπέλα που επιχειρούσε να χαρακτηρίσει τον ίδιο και το έργο του - υπαρξιστής, μηδενιστής ή μάλλον τίποτα απ' όλα αυτά και όλα μαζί. Δεν θα μάθουμε ποτέ πόσα ακόμα θα είχε να προσφέρει στον κόσμο των γραμμάτων και της διανόησης αν δεν έφευγε τόσο ξαφνικά, στα 46 του χρόνια.

Ο Camus όμως είχε πολύ περισσότερες πλευρές για να ανακαλύψει κανείς, εκτός από τη συγγραφική. Στην εποχή του πολέμου εργάστηκε για εφημερίδες της γαλλικής αντίστασης, είχε έντονη πολιτική δραστηριότητα και καταδίκαζε τόσο τα κομμουνιστικά, όσο και τα ολοκληρωτικά κόμματα. Προχώρησε αρκετά φιλοσοφικά ρεύματα ένα βήμα πιο πέρα, χωρίς να ταυτιστεί με κανένα από αυτά. Ασχολήθηκε ενεργά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το γεγονός όμως που τον σημάδεψε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ήταν ο πόλεμος που ξέσπασε το 1954, όταν η Αλγερία διεκδίκησε την ανεξαρτησία της από τη γαλλική κυριαρχία. Οι δύο πατρίδες του ήρθαν τότε σε σύγκρουση, το ίδιο και εκείνος.

Όλη αυτή η ένταση μέσα του, όλη του η προσφορά και όλες του οι όψεις - στο μέτρο του δυνατού - περιγράφονται στο βιβλίο αυτό του Olivier Todd, και συνοδεύονται από ανέκδοτο υλικό, αλληλογραφία και άλλα σημαντικά ντοκουμέντα. Η συγκεκριμένη βιογραφία του Camus θεωρείται από τις πιο πλήρεις και ο συγγραφέας από τους πιο αξιόπιστους.

Πιο Ψηλά από την Ελπίδα, η βιογραφία του Νέλσον Μαντέλα - Fatima Meer (Εκδόσεις Βιλιοπωλείου της Εστίας)

Η δράση του Νοτιο-Αφρικανού ακτιβιστή κατά του απαρτχάιντ είναι τόσο γνωστή, που το πρόσωπό του έχει γίνει σχεδόν ταυτόσημο της αντίστασης εναντίον κάθε μορφής αδικίας, κάτι σαν ένας σύγχρονος Gandhi. Μετά την αποφυλάκισή του και τη θητεία του ως Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, η δράση του επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος, όπως τα παιδικά χωριά SOS. Πέρα από τα αμέτρητα βραβεία που έχει δεχτεί - τα οποία ενίοτε δεν αντιστοιχούν σε πραγματικές αξίες - η λατρεία των συμπατριωτών του, αλλά και των απανταχού ομοφύλων του είναι περισσότερο από έκδηλη με κάθε πιθανό μέσο.

Του έχουν αφιερωθεί αγάλματα, εθνικές εορτές, τραγούδια, βιβλία και ταινίες, με πιο πρόσφατη το Invictus του Clint Eastwood. Η συγκεκριμένη βιογραφία του από την συμπατριώτισσά του, ακαδημαϊκό, ακτιβίστρια και συγγραφέα Fatima Meer, είναι η πρώτη επίσημη βιογραφία του Mandela και έχει ήδη μεταφραστεί σε περισσότερες από δέκα γλώσσες. H πορεία του, οι αγώνες του, η φυλάκισή του, η ζωή του, ξετυλίγονται στις σελίδες του βιβλίου από τη ματιά της στενής του συντρόφου στους αγώνες, Fatima.

Φωτογραφίες από: Καστανιώτης, Πρωτοπορία

Διαβάστε ακόμα