Μίλτος Πασχαλίδης - Τα τραγούδια που ζούνε λαθραία

Ο Μίλτος Πασχαλίδης σε τραγούδια των Μάριου Τόκα και Άλκη Αλκαίου
Διαβάστηκε φορες
Τι θα ακούσεις:
Έντεχνο

Τραγούδια που πρέπει να ακούσεις:
«Στις ξερολιθιές», «Ρωξάνη», «Οι έρωτες του δρόμου»

Βαθμολογία:

8/10

Μετά τις εξαιρετικές «Περσείδες» που κυκλοφόρησαν πριν από ένα χρόνο και έκαναν αίσθηση, ο Μίλτος Πασχαλίδης επιστρέφει με μια νέα κυκλοφορία με το τίτλο «Τραγούδια που ζούνε λαθραία». Στηριζόμενος σε δύο πολύ σημαντικούς πυλώνες, της μουσικής δημιουργίας του Μάριου Τόκα και της στιχουργικής ευφυϊας του Άλκη Αλκαίου, φέρνει στο προσκήνιο, τραγούδια που γράφτηκαν από τους δύο αξέχαστους δημιουργούς δύο δεκαετίες πριν.

Τραγούδια βγαλμένα από το συρτάρι, που χρειάστηκαν τρία χρόνια περίπου για να βγουν στον «αέρα». Τόσο κράτησε η προετοιμασία του άλμπουμ, με την αμέριστη βοήθεια του παραγωγού Ηλία Μπενέτου, παρότι ο Πασχαλίδης μας έριχνε προειδοποιητικές μουσικές βολές, κυρίως με το τραγούδι «Ξερολιθιές» που σε διάφορες εμφανίσεις του ερμήνευε επί σκηνής.

Ο αγαπημένος τραγουδοποιός και από τους πιο επιτυχημένους της τελευταίας εικοσαετίας, περιζήτητη φωνή για τους δημιουργούς, έχει καταγράψει τα τελευταία χρόνια αμέτρητες δισκογραφικές συμμετοχές και αυτό έχει να κάνει όχι μόνο από την απήχηση που έχουν οι δουλειές του στο κόσμο, αλλά και με την γεμάτη ευαισθησία και λυρισμό φωνή του.

Το cd περιλαμβάνει 11 τραγούδια, από τα οποία τα δέκα είναι μουσικές δημιουργίες του Μάριου Τόκα και ένα του Μίλτου Πασχαλίδη, ενώ συμμετέχουν η Γιώτα Νέγκα και ο Μπάμπης Στόκας.

Με το πολύ γνωστό «Στις ξερολιθιές» ξεκινάει το άλμπουμ και μας βάζει κατευθείαν στο μουσικό ύφος και στυλ του Μάριου Τόκα αλλά και το μεστό λόγο του Άλκη Αλκαίου. O Μίλτος Πασχαλίδης σε αυτό τραγούδι μας θυμίζει «Πασχαλίδη« από τα δύο πρώτα του άλμπουμ, που εκτόξευσαν τη σόλο καριέρα του μετά τους Χαϊνηδες. Μοναδική ερμηνεία και πολύ καλή ενορχήστρωση.

Το επόμενο τραγούδι «Ρωξάνη», που η εισαγωγή του με τα έγχορδα φέρνουν στο νου «Περσείδες», είναι ένα από τα καλύτερα του άλμπουμ, όπως και το επόμενο με το τίτλο «Κλόουν» μια εξαιρετική μπαλάντα που ο Πασχαλίδης υπηρετεί, φωνητικά, άψογα.
 
Τα τραγούδια «Κιφ» και «Ανεπίδοτο» τα γνωρίσαμε 18 χρόνια πριν, από τη φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου και το δίσκο «Εντελβάις» (1999). Ο Μίλτος μας τα ξαναθυμίζει ερμηνεύοντάς τα με ξεχωριστό τρόπο και με πολύ σεβασμό στις πρώτες και αξεπέραστες ερμηνείες από τον αξέχαστο Δημήτρη Μητροπάνο.

Το τραγούδι «Υπνόσακος» που μελοποίησε ο Μπάμπης Στόκας και που γνώρισε μεγάλη επιτυχία πριν λίγα χρόνια, το 2014, το είχε αρχικά μελοποιήσει πριν 17 χρόνια ο Μάριος Τόκας και αυτή την μουσική εκδοχή συμπεριέλαβε στο άλμπουμ του ο Πασχαλίδης, ενώ πρόσθεσε και το τραγούδι «Καλοκαίρι στην Αμοργό» που γνωρίσαμε από τη φωνή του, στο άλμπουμ- βιβλίο για τον Άλκη Αλκαίο «Αγύριστο κεφάλι» του 2014.

Τα τραγούδια «Το τραγούδι των Σειρήνων» και «Σ΄ένα βουνό» δεν συμπληρώνουν απλά το δίσκο, αλλά μας δείχνουν για ποιο λόγο ο Μάριος Τόκας και ο Άλκης Αλκαίος ήταν πραγματικά σπουδαίοι. Μελωδίες πρώτης γραμμής, απέριττες, και λόγια μεστά που τα υποστηρίζουν με απόλυτη επιτυχία τόσο η φωνή του Πασχαλίδη, όσο και οι μουσικοί που τα εκτελούν.

Άφησα τελευταίο το σπουδαιότερο τραγούδι του άλμπουμ με τίτλο «Οι έρωτες του δρόμου», ένα μελωδικό ζεϊμπέκικο από τις πολύ ταιριαστές φωνές του Μπάμπη Στόκα και του Μίλτου Πασχαλίδη. Πραγματικά ένα έξοχο τραγούδι.

Η απόφασή του τραγουδοποιού να φέρει στο φως τα τραγούδια των δύο σπουδαίων δημιουργών, είναι από μόνη της αν μη τι άλλο αξιέπαινη. Και βέβαια δεν έχει να αποδείξει τίποτα. Ίσα ίσα η μεγάλη του αγάπη και φιλία που τον συνέδεε με τον Άλκη Αλκαίο και το ταιριαστό ηχόχρωμα της φωνής του με τις μελωδίες του Μάριου Τόκα φέρνουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα προς τέρψη των ακροατών και θαυμαστών του.

Στοιχεία του άλμπουμ:

Τίτλος: Τραγούδια που ζούνε λαθραία
Label: Cobalt Music
Κυκλοφορία: Νοέμβριος 2017
Παραγωγός: Ηλίας Μπενέτος

Τραγούδια:

01. Στις Ξερολιθιές
02. Ρωξάνη
03. Κλόουν
04. Κιφ
05. Το τραγούδι των Σειρήνων
06. Υπνόσακος
07. Ανεπίδοτο (Συμμετέχει η Γιώτα Νέγκα)
08. Οι έρωτες του δρόμου (Συμμετέχει ο Μπάμπης Στόκας)
09. Σ΄ένα βουνό
10. Καλοκαίρι στην Αμοργό
Μουσική: Μίλτος Πασχαλίδης
11. Επίλογος

Διαβάστε ακόμα