Γιώργος Μητρογιαννόπουλος - Φωνάζει ο νους

Ακούσαμε τον δεύτερο δίσκο του νέου και πολύ αξιόλογου τραγουδοποιού Γιώργου Μητρογιαννόπουλου, με τίτλο «Φωνάζει ο νους».
Διαβάστηκε φορες
Μετά από δύο χρόνια περίπου από την κυκλοφορία του πρώτου προσωπικού δίσκου του με τίτλο «Λόγιας της σιωπής»  από τις εκδόσεις «Μετρονόμος», ο τραγουδοποιός Γιώργος Μητρογιαννόπουλος επιστρέφει με τον δεύτερο  προσωπικό του δίσκο, θεματικό αυτή τη φορά, με τίτλο «Φωνάζει ο νους», που κυκλοφορεί από τη ''Modum records''.

Πρόκειται για πέντε καινούργια τραγούδια στα περισσότερα από τα οποία, η μουσική και οι στίχοι είναι του ιδίου. Στον δίσκο υπάρχουν και δύο μελοποιημένα ποιήματα, ένα της Αγγελικής Ραυτοπούλου το «Συναξάρι» και  ένα του Ναζίμ Χικμέτ, σε μετάφραση Γιάννη Ρίτσου το «Η πιο όμορφη θάλασσα» (έχουν προστεθεί και κάποιοι στίχοι του ιδίου). Το ομότιτλο τραγούδι  «Φωνάζει ο νους» είναι επηρεασμένο από την «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη. Στην ερμηνεία των κομματιών, πέρα από τον ίδιο, συμμετέχει η Γεωργία Κοκορίγκου.

Ο Γιώργος Μητρογιαννόπουλος μας συστήθηκε το 2014,  με την κυκλοφορία του πρώτου CD-single της «4ης Ακρόασης» της «Μικρής Άρκτου», απ' όπου και διακρίθηκε με το τραγούδι του «Ο Δράκος». Οι στίχοι των κομματιών είναι κυρίως κοινωνικοπολιτικοί, με διάθεση περιγραφής των γεγονότων που εκτυλίσσονται στις μέρες μας. Σε αυτόν τον θεματικό του δίσκο, η λέξη «ξενιτιά» αποτελεί τη βασική έννοια. Διατρέχει τον δίσκο έχοντας διπλή ερμηνεία, από τη μία θέλει να περιγράψει και να επισημάνει το ξεριζωμό λαών, περιγράφοντας τις αρνητικές συνέπειες που αυτός επιφέρει. Από την άλλη, η λέξη «ξενιτιά», αφορά τη «διαφυγή» προς ένα καλύτερο, ελπιδοφόρο αύριο.

Ο Γιώργος Μητρογιαννόπουλος είναι μια ξεχωριστή περίπτωση νέου τραγουδοποιού. Έχοντας σαν μέτρο σύγκρισης τα τραγούδια του από το πρώτο του άλμπουμ, «Λόγιας της σιωπής», είναι σαφής ο προσανατολισμός του στο δύσβατο μονοπάτι της ποιοτικής ελληνικής μουσικής. Αφήνοντας έξω από τις δημιουργίες του τις εύκολες μουσικές φόρμες, επιλέγει τις πιο σύνθετες παντρεύοντας το σύγχρονο ήχο με τα παραδοσιακά όργανα, έχοντας πάντα σαν βάση τα πολύ μεστά λόγια. Δημιουργός, στιχουργός και ερμηνευτής υπηρετεί με συνέπεια το τρίπτυχο αυτό που χαρακτηρίζει τους ολοκληρωμένους τραγουδοποιούς.

Από τα τραγούδια του άλμπουμ ξεχώρισα τα «Ξενιτιά», «Φωναζει ο νους» και «Η πιο όμορφη θάλασσα», ενώ θα ήθελα να σημειώσω την σημαντική συμβολή της Γεωργίας Κοκορίγκου στα φωνητικά.

Βαθμολογία: 7,5/10

Στο δίσκο έπαιξαν οι μουσικοί:
Βασίλης Καραμπελόπουλος: ντραμς 
Άκης Κώτας: ηλεκτρικό μπάσο, ηλεκτρική κιθάρα 
Στέφανος Χατζηαναγνώστου: φλάουτο, καλίμπα 
Γεωργία Κοκορίγκου: φωνή, ακορντεόν, φωνητικά 
Γιώργος Μητρογιαννόπουλος: φωνή, ακουστική κιθάρα, κλασική κιθάρα, φωνητικά 
Κιάρα Κωνσταντίνου: τσέλο 
Δημήτρης Καζάνης: βιολί 
Πέτρος Χριστάκης: ηλεκτρική κιθάρα 
Νίκος Σαρρής: τρομπέτα 
Σπύρος Λούκος: πιάνο , rhodes, hammond 
Παναγιώτης Χριστοφής:  τενόρο σαξόφωνο 
Θοδωρής Σκόνδρας: κοντραμπάσο, λαούτο 
Μανώλης Βουνταλάκης: κρητική λύρα
Αποστόλης  Μωραΐτης : ούτι
Μυρσίνη Βεστάκη: φλογέρες 
Κωστής Λαμπρόπουλος: φωνητικά
Πολυξένη Καράκογλου: φωνητικά

Τις ενορχηστρώσεις επιμελήθηκε ο Στέφανος Χατζηαναγνώστου , την μίξη και το mastering, ο  Άκης Κώτας, ενώ οι ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν στα  Soundflakes Studio και Earth Sound Studio. Η φωτογραφία του εξωφύλλου είναι του Τάσου Σπετσιέρη.

Το tracklist του δίσκου:
01. Ξενιτιά 4:41 02. Χασάν 3:48 03. Συναξάρι (ποίηση: Αγγελική Ραυτοπούλου) 6:06 04. Φωνάζει ο νους 3:59 05. Η πιο όμορφη θάλασσα (ποίηση: Ναζίμ Χικμέτ) 3:36
Links:Facebook: https://www.facebook.com/mitrogiannopouloskokorigkou/
Υoutube: https://www.youtube.com/channel/UCatdGKP5HGI0XgtfuaNmYvQ

Διαβάστε ακόμα