That’s Entertainment: "Best of" Νοεμβρίου 2010

Το "The Fool" των Warpaint και άλλοι 19 δίσκοι της τελευταίας σοδειάς του 2010.
Διαβάστηκε φορες

SalemΣτο τελευταίο That’s Entertainment της χρονιάς που ασχολούμαστε με νέες κυκλοφορίες έχω μαζέψει μια συλλογή 20 δίσκων για όλα τα γούστα που κέρδισαν την προσοχή μου κάτω από συνθήκες έντονου ανταγωνισμού. Ενώ ο αριθμός των αξιόλογων νέων κυκλοφοριών πέφτει πάντα μετά τον Οκτώβριο καθώς οι συλλογές και οι χριστουγεννιάτικες αρπαχτές γεμίζουν τα ράφια των δισκάδικων, το πατροπαράδοτο έθιμο του αποχαιρετισμού της χρονιάς με τη λίστα των πιο αγαπημένων άλμπουμ της περιόδου, με οδηγεί πάντα στο ψάξιμο εκείνων που διέφευγαν ως τώρα. Έτσι λοιπόν στην παρακάτω 20άδα εκτός από πρόσφατες δουλειές, θα βρείτε και ορισμένα παλιότερα (Pantha Du Prince, Tame Impala, Zola Jesus, Menomena) ενώ είναι σίγουρο πώς μέσα από την προσεκτική μελέτη της πληθώρας από λίστες που κυκλοφορούν εκεί έξω, πέρα από την πλάκα της όλης υπόθεσης, θα προκύψουν και άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα. Όσο για την επίσημη λίστα αυτής της στήλης, όσοι ενδιαφέρονται θα την μάθουν με τη νέα χρονιά, γιατί σύμφωνα με ένα άλλο πατροπαράδοτο έθιμο που τηρώ, αυτό του Γρηγοριανού ημερολογίου, το έτος δεν τελειώνει το Νοέμβριο!

Για τους Salem που βρίσκονται στην κορυφή του Top 20, τα έχουμε πει εδώ. Να προσθέσω ότι το “King Night” το είχα ακούσει για πρώτη φορά μόλις είχε κυκλοφορήσει στις αρχές Οκτωβρίου, αλλά ήταν φανερό ότι θα έπαιρνε κάποιο καιρό για να συνειδητοποιήσω τι ακριβώς ακούω και αν αυτό μου αρέσει ή όχι, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά. Το γεγονός ότι δύο μήνες μετά βρίσκεται στην κορυφή της λίστας μου, λέει πολλά για τη σημασία που έχει αποκτήσει αυτός ο τόσο διαφορετικός από τα συνηθισμένα νέος ήχος που φτιάχνεται από τη μίξη στο καζάνι της μάγισσας γνωστών αλλά εντελώς ετερόκλητων στοιχείων. Η εμπνευσμένη ανακύκλωση ανοίγει το δρόμο προς το σκοτεινό νέο κόσμο!

WarpaintΗ άλλη σπουδαία κυκλοφορία που ξεχωρίζει το τελευταίο δίμηνο είναι το ντεμπούτο των Warpaint στη Rough Trade, με τίτλο “The Fool”. Οι τέσσερις κοπελιές από το Los Angeles επιστρέφουν δριμύτερες με 9 νέες συνθέσεις, δύο χρόνια μετά το πολλά υποσχόμενο mini-LP “Exquisite Corpse” που είχαν ηχογραφήσει με τη βοήθεια του κιθαρίστα των Red Hot Chili Peppers John Frusciante και είχαν κυκλοφορήσει μόνες τους (αργότερα επανεκδόθηκε από τη Manimal Vinyl).

Μπορεί η μελωδική, ψυχεδελική pop του “The Fool” να μην είναι τόσο δύσκολο άκουσμα σε σχέση με το “King Night”, όμως και αυτό απαιτεί αρκετές προσεκτικές ακροάσεις για να αποκαλυφθεί πλήρως, αφού σχεδόν κανένα κομμάτι του δεν είναι αυτό που φαίνεται αρχικά και εξελίσσεται διαρκώς καθώς ξεδιπλώνεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόσφατο single “Undertow” που ξεκινάει σαν μια απλή, χαμηλόφωνη μελωδία με δανεικά από το “Polly” των Nirvana πριν αλλάξει ρότα μετά τα δύο πρώτα λεπτά όταν μπάσο-ντράμς παίρνουν τα ηνία και αρχίζουν να τρέχουν. Στο τέλος η μελωδία επιστρέφει και πάλι για να κλείσει τον κύκλο, ενώ τα πίσω φωνητικά φέρνουν στο μυαλό την Kim Deal και τα «ουουου» του “Where Is My Mind?”. Παρόμοια περιπετειώδη εξέλιξη και μικρές, απρόσμενες εκπλήξεις μπορεί να βρει κανείς σε όλα τα κομμάτια τους, με τελικό αποτέλεσμα έναν απολαυστικό, ευρηματικό δίσκο που δείχνει ωριμότητα και μουσικές ικανότητες που σπάνια συναντώνται σε ένα πρωτοεμφανιζόμενο γκρουπ.

Στις αξιόλογες κυκλοφορίες της χρονιάς ανήκουν και όλα τα υπόλοιπα άλμπουμ που αποτελούν την υπόλοιπη εικοσάδα του διμήνου και άντε να δούμε τι θα πρωτοχωρέσει στο Τop 20 του 2010 που απαίτησε η διοίκηση του MixGrill μέχρι την Τετάρτη.

CrocodilesΕπιγραμματικά θα πω ότι οι Crocodiles με τη δεύτερη δουλειά τους δείχνουν εντυπωσιακή εξέλιξη και τίθενται στην πρώτη γραμμή της αναβίωσης του ήχου των ’60s μέσω της αναβίωσης του στα ‘80s (από τους Beach Boys στους Jesus and Mary Chain μέσα στο ίδιο τραγούδι).

Το “1000 years” είναι η πρώτη σόλο δουλειά της Corin Tucker των Sleater-Kinney, και παρόλη την τάση της να πάει προς έναν πιο grown-up, μελωδικό ήχο, οι punk εκλάμψεις του παρελθόντος είναι αρκετές για να ικανοποιήσουν τους παλιούς της φίλους και για να συνειδητοποιήσουμε πόσο μας είχε λείψει.

Οι Deerhunter του Bradford Cox μπορεί να παραμένουν στριφνοί και απαιτητικοί, αλλά τελικά το “Halcyon digest” θα ανταμείψει τον υπομονετικό ακροατή. Οι δίσκοι των Twin Shadow και Tame Impala έρχονται να προστεθούν στα ντεμπούτα της χρονιάς, ενώ οι Walkmen και οι Giant Sand (που φέτος γιόρτασαν τα 25 χρόνια μουσικής σταδιοδρομίας) είναι σταθερές αξίες και δεν αποτελεί έκπληξη η ποιότητα των νέων δουλειών τους.

Από το ηλεκτρονικό μέτωπο, ο Pantha Du Prince έχει δώσει εδώ και καιρό ένα από τα καλύτερα άλμπουμ στο χώρο για το 2010 και ήρθε ο καιρός να πάρει και από μένα τα εύσημα. Η  electropop των Berlin Brides δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους πρωτομάστορες του είδους και το πικάντικο μίγμα Chicks On Speed-Salt’N’Pepa που παρουσιάζουν στο “Modern celibacy” θα ικανοποιήσει σίγουρα τους φίλους του είδους. Και επιστρέφοντας εκεί από όπου αρχίσαμε, στους στοιχειωμένους δηλαδή ήχους του Witch House, θα σας προτείνω επίσης τους Lake R▲dio (το “Planet Earth About To Be Recycled” το βρίσκεται εδώ με την πολιτική του ό,τι προαιρείσθε), τα EP των oOoOO και White Ring, και τη συλλογή “ ISVOLT” της Βρετανικής Robot Elephant Records με ονόματα από το δυναμικό της Disaro, μιας από τις σημαντικότερες εταιρίας του κεφαλαίου Witch House.

Warpaint - Undertow


Top 20 Albums

1.    King night - SALEM
2.    The fool - WARPAINT
3.    Sleep forever - CROCODILES
4.    1000 years -
THE CORIN TUCKER BAND
5.    Halcyon digest - DEERHUNTER
6.    Black noise -
PANTHA DU PRINCE
7.    Forget -
TWIN SHADOW
8.    Innerspeaker -
TAME IMPALA
9.    Blurry blue mountain -
GIANT SAND
10.    Lisbon -
THE WALKMEN
11.    The age of adz -
SUFJAN STEVENS
12.    Stridulum II -
ZOLA JESUS
13.    Mines - MENOMENA
14.    Come around sundown -
KINGS OF LEON
15.    Modern celibacy -
BERLIN BRIDES
16.    Planet Earth About To Be Recycled -
LAKE R▲DIO
17.    ISVOLT -
VARIOUS ARTISTS
18.    Black earth that made me EP -
WHITE RING
19.    oOoOO EP -
oOoOO
20.    Hard pop for blue trees -
IT SOUND

Top 25 Tracks

1.    Not in love - CRYSTAL CASTLES feat.
ROBERT SMITH
2.    IxC999 -
WHITE RING
3.    King night - SALEM
4.    Undertow - WARPAINT
5.    Semi-precious stone -
WOLF PARADE
6.    Doubt -
THE CORIN TUCKER BAND
7.    Heavenward grand prix - JAPANDROIDS
8.    Stoned to death - CROCODILES
9.    Hey cool kid -
CLOUD NOTHINGS
10.    Golden haze -
WILD NOTHING
11.    Revival - DEERHUNTER
12.    Get some -
LYKKE LI
13.    Let them - JJ
14.    Hit 'n' run -
BERLIN BRIDES
15.    Castles in the snow -
TWIN SHADOW
16.    Solitude is bliss -
TAME IMPALA
17.    Angela surf city -
THE WALKMEN
18.    Taos - MENOMENA
19.    Fields of green -
GIANT SAND
20.    Jezebel -
ANNA CALVI
21.    Sea talk -
ZOLA JESUS
22.    The splendor -
PANTHA DU PRINCE
23.    Lights - LAKE R▲DIO
24.    Walking (on a tall fence) -
IT SOUND
25.    I did crimes behind your eyelids - DEERHOOF feat. BUSDRIVER

Σχετικό θέμα
Διαβάστε ακόμα