Ανασκόπηση 2010: Οι συναυλίες της χρονιάς

Ρωτήσαμε τους συντάκτες μας ποιες ήταν οι καλύτερες συναυλίες που πήγαν μέσα στο 2010 και σας τις παρουσιάζουμε.
Διαβάστηκε φορες
Το τέλος της χρονιάς φτάνει και στο MixGrill κάναμε μια μικρή μουσική ανασκόπηση. Ρωτήσαμε τους συντάκτες μας ποιες ήταν οι καλύτερες συναυλίες που πήγαν μέσα στο 2010 και σας τις παρουσιάζουμε.

Το 2010 ήταν κατά πολλούς μια φτωχή – συναυλιακά – χρονιά. Μπορεί να μην είδαμε πολλούς νέους και ανερχόμενους καλλιτέχνες, αλλά από την άλλη, δεν χάσαμε μεγάλα ονόματα της μουσικής, όπως οι U2 και ο Bob Dylan. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, την ανασκόπησή μας με τη λίστα των 25 συναυλιών που αγαπήθηκαν περισσότερο από τους συντάκτες μας.


1. THE SPECIALS @ 2ο KOSMOS Festival (Θέατρο Βράχων – 11/06)
2. BOB DYLAN @ Terra Vibe (29/05)
3. THESE NEW PURITANS @ Plissken Festival (Ελληνικός Κόσμος- 04/12)
4. U2 @ ΟΑΚΑ (03/09)
5. YOU SAY PARTY @ Gagarin (28/11)
6. ARCHIVE @ Badminton (25/09)
7. KILLING JOKE @ Gagarin (8/10)
8. IAN BROWN @ Fuzz (27/02)
9. DUB ΙNC. @ 2ο KOSMOS Festival (Θέατρο Βράχων – 11/06)
10. SIVERT HOYEM @ Fuzz (24/10)
11. A PLACE TO BURY STRANGERS  @ Synch 05/06
12. FIERY FURNACES  @ An Club, 02/03
13. NEW YOUNG PONY CLUB @ Jumping Fish Festival (Gagarin205 - 20/10)
14. PEACHES @ Synch, (Τεχνόπολη Γκάζι - 04/06)
15. HANDSOME FURS @ Plissken, 4/12
16. CAMERA OBSCURA @ Gagarin, 30/10
17. OZZY OSBOURNE @ Terra Vibe (25/09)
18. BOLT THROWER @ Gagarin (30/05)
19. CHAIN AND THE GANG @ Myga (01/05)
20. EDITORS @ Fuzz (14/04)
21. PRODIGY @ Tae kwon Do (17/09)
22. STAFF BENDA BILILI @ Θέατρο Βράχων (2ο KOSMOS Festival – 11/06)
23. PORCUPINE TREE @ Τεχνόπολη (09/09)
24. THE TRIFFIDS AND FRIENDS @ Gagarin (23/04)
25. HOT CHIP @ Synch (Τεχνόπολη Γκάζι - 03/06)

Πρώτη στις προτιμήσεις των συντακτών ήταν η εμφάνιση των The Specials στο Θέατρο Βράχων στα πλαίσια του 2ου KOSMOS Festival (review) και ακολουθεί η εμφάνιση του Bob Dylan στο Terra Vibe. Μια εμφάνιση που προκάλεσε αντιδιαμετρικά αντίθετες απόψεις – άλλοι ενθουσιάστηκαν, άλλοι απογοητεύτηκαν…(Διαβάστε για την εμφάνιση του Bob Dylan εδώ). Η τρίτη θέση ανήκει στους These New Puritans και την εμφάνισή τους στο Plissken Festival αρχές Δεκεμβρίου. Οι νέοι These New Puritans κατάφεραν να κάνουν μια πολύ καλή εμφάνιση που τους έδωσε την τρίτη θέση κάτω από ονόματα που κυριαρχούν χρόνια στη μουσική βιομηχανία.

Η πολυαναμενόμενη, πολυδιαφημισμένη εμφάνιση των U2 στο ΟΑΚΑ κατέλαβε την τέταρτη θέση στη λίστα με τις αγαπημένες συναυλίες του MixGrill. Μετά από συζητήσεις του τύπου «θα πάω, δεν θα πάω», πραγματοποιήθηκε μια από τις πολυπληθέστερες συναυλίες στην Ελλάδα. Θυμηθείτε εκείνη την ημέρα, μέσα από την περιγραφή των συντακτών μας εδώ. Πέμπτη θέση καταλαμβάνει η εμφάνιση των You Say Party στο Gagarin στις 28 Νοεμβρίου και έκτη αυτή των Archive στο Θέατρο Badminton. Οι αγαπημένοι των Ελλήνων Archive μετέτρεψαν το Badminton σε συναυλιακή αρένα με μια από τις καλύτερες εμφανίσεις τους στην Ελλάδα. Έβδομη η εμφάνιση των Killing Joke στο Gagarin και όγδοη αυτή του Ian Brown στο Fuzz. Άλλη μια εμφάνιση στα πλαίσια του 2ου ΚOSMOS Festival περιλαμβάνεται στην πρώτη δεκάδα: αυτή των Dub Inc. στην ένατη θέση. Την πρώτη δεκάδα κλείνει ο Sivert Hoyem με την εμφάνισή του στο Fuzz.

Το Synch κάνει την είσοδό του στη λίστα μας, στην ενδέκατη θέση με την εμφάνιση των A Place To Bury Strangers. Δωδέκατη θέση για τους Fiery Furnaces στο An Club (διαβάστε το αφιέρωμα για τους Fiery Furnaces εδώ). Η εμφάνιση των New Young Pony Club στο Jumping Fish Festival και αυτή των Peaches στο Synch βρίσκονται στην δέκατη τρίτη και δέκατη τέταρτη θέση αντίστοιχα. Στις επόμενες θέσεις (15 και 16) βρίσκονται οι εμφανίσεις των Handsome Furs στο Plissken Festival και των Camera Obscura στο Gagarin.

Ο θρύλος της ροκ μουσικής Ozzy Osbourne εμφανίστηκε στο Terra Vibe στις 25 Σεπτεμβρίου και προσέφερε μια πραγματικά ροκ εμπειρία σε όσους βρέθηκαν εκεί, η οποία τον βάζει στην θέση 17. Ακόμα πιο ροκ καταστάσεις στην δέκατη όγδοη θέση με τους Bolt Thrower και την εμφάνισή τους στο Gagarin. Οι δύο τελευταίες θέσεις της εικοσάδας καταλαμβάνονται από τις εμφανίσεις των Chain and the Gang στη ΜΥΓΑ και των Editors στο Fuzz.

Στην εικοστή πρώτη θέση οι Prodigy. Μετά από κάποιες δυσκολίες και αλλαγές στην οργάνωση, η δυνατή εμφάνισή τους στο Tae Kwon Do είναι γεγονός.  Στην επόμενη θέση άλλη μια εμφάνιση από το 2ο KOSMOS Festival, αυτή των Staff Benda Bilili. Αυτό το ιδιαίτερο μουσικό σχήμα από το Κονγκό, αν και άγνωστο στη χώρα μας κατάφερε μια εμφάνιση ανάμεσα στις αγαπημένες μας. Οι Porcupine Tree με την εμφάνισή τους στην Τεχνόπολη το Σεπτέμβριο βρίσκονται στην θέση 23. Μια θέση πριν το τέλος, οι The Triffids and friends. Τη λίστα με τις αγαπημένες μας συναυλίες κλείνουν οι Hot Chip με την εμφάνισή τους στο Synch.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η θρυλική πρώτη εμφάνιση του μεγάλου Roky Erickson στη χώρα μας πριν λίγες εβδομάδες. Μια ξεχωριστή συναυλία σίγουρα...


Διαβάστε ακόμα